Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Ποτε τελικα βρεθηκε ο ταφος Τζαννατων.

Ενημερωση απο Μακη Μεταξα

Το ακριβές είναι ότι το 1990 εγώ και η γυναίκα μου η Hettie καταθέσαμε την θεωρία μας οτι το κέντρο της Ομηρικής Ιθάκης ήταν στην Ν.Α Κεφαλληνία και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Πόρου και έκτοτε αρχίσαμε την έρευνα πεδίου για την επιβεβαίωση της θεωρίας μας με τις δικές μας δυνάμεις και έχοντας τότε συμπαραστάτες αρκετούς φίλους μας από την περιοχή των Πρόννων


(Άγγελο Μανταλβάνο, Βαλσαμή Γιάννη, Πέτρο Αρμόδωρο, Ρωμάνο Μπάμπη, Γιώργο Διαμαντάτο, Έφη Σπηλιώτη, Κώστα & Πόπη Ζαπάντη, Στέλιο Ζαπάντη, Ρούλα Σιμωτά, Γιάγκο & Μαρτίν Μεταξά, Παύλο& Λουιζα Θωμά, Κατερίνα Βαγγελάτου & Παναγή Νεόφιτο , Κώστα και Γιάννη Βλαχούλη, Δημήτρη και Δέσποινα Βανδώρου Μάκη Μηλιαρέση, Γιάννη & Ανδρέα Γαβριελάτο, Γιώργο Μεταξά, Παναγή Σιμωτά,Βασίλη Τραυλό, Γρηγόρη Κωνσταντάτο, Νίκο Άννινο, Φώτη & Γιώργο Γκιάφη, Ορέστη Σαμώλη,κ.α και σε κεντρικό επίπεδο τον Γεράσιμο Αρσένη, την Λούκα Κατσέλη, την Έφη Σπηλιώτη τον Γεράσιμο Ποταμιάνο, τον Πέτρο Πετράτο, τον Ντίνο Γιώτη, τον Παναγή Μεταξάτο, τον Οδυσσέα Χατζόπουλο, τον Φώτη Κρεμμύδα, την Ελένη Κοσμετάτου, τον Νίκο Λιναρδάτο, τον Πέτρο Αλιβιζάτο, την Πέλλυ Κεφαλά, τον Ανδρέα Γερολυμάτο, τον Ρόκο Αλιπράτη, τον Γιάννη Τσελλέντη, τον Παύλο Καρούσο κ.α)
μαζί με τον μικρό μας γιο τον Οδυσσέα που μας ακολουθούσε έχοντας πάντα δίπλα μας τον σκύλο μας τον Άργο. Μετά από εντατικές έρευνες που κάναμε και μέχρι το τέλος του 1991 εντοπίσαμε πέραν των άλλων ένα μεγάλο κτήριο της Μεσοελλαδικής περιόδου στον Κάναλλο (το ανέσκαψε ο αρχαιολόγος Ανδρέας Σωτηρίου), το σπήλαιο της Δράκαινας στο φαράγγι του Πόρου (το ανέσκαψαν οι αρχαιολόγοι Μιράντα Χατζιώτη και Γεωργία Στρατούλη μαζί με τους συνεργάτες τους), τον μνημειώδη θολωτό τάφο των Τζαννάτων (τον ανάσκαψε ο αρχαιολόγος Λάζαρος Κολώνας μαζί με τους συνεργάτες του) και άλλα που δεν είναι της παρούσης να αναφέρω. Το πρόβλημα είναι πως πολλές φορές μπερδεύουν τον χρόνο που καταθέσαμε την μελέτη μας με τον χρόνο που εντοπίστηκε το συγκεκριμένο μνημείο.

Πρώτα καταθέσαμε την μελέτη μας και μετά από περίπου ένα χρόνο εντοπίσαμε το μνημείο στην περιοχή Μπούρζι Τζαννάτων ύστερα από την αξιολόγηση των πληροφοριών που μας έδωσε τότε ο αείμνηστος Διονύσιος Κωνσταντάτος. Με άλλα λόγια δεν βρήκαμε το μνημείο και μετά είπαμε πως εδώ ήταν το κέντρο της Ομηρικής Ιθάκης όπως αφήνουν σκοπίμως να εννοηθεί μερικοί, αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο και αυτό έχει την αξία του για όσους μπορούν να το αξιολογήσουν.

Το μνημείο αυτό το ανέσκαψε όπως ανέφερα ο αρχαιολόγος Λάζαρος Κολώνας ο οποίος ξεκίνησε μια πλήρη μελέτη και καταγραφή των αρχαιοτήτων της περιοχής δίνοντας την άδεια στον Δανό αρχαιολόγο Klavs Randsborg να μελετήσει συστηματικά όλο το νησί. Ο Klavs Randsborg εξέδωσε αργότερα την μελέτη του σε δύο μνημειώδεις τόμους που φέρουν τον τίτλο «KEPHALLENIA Archaeology & History» The Ancient Greek Cities.

Δυστυχώς όμως οι έρευνες για αρκετά χρόνια διακόπηκαν διότι ο κύριος Κολώνας επιλέχθηκε να αναλάβει Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και βρέθηκε μακριά από την περιοχή του. Αργότερα και όταν ο γιος μας ο Οδυσσέας μεγάλωσε με την ιδιότητα του αρχαιολόγου είδε και εντόπισε μια πληθώρα σημαντικών αρχαιολογικών θέσεων που για εμάς ήταν αδύνατον να τις αξιολογήσουμε που μας οδήγησαν τελικά στην επίδικη περιοχή όπου βρίσκεται ο κεντρικός οικιστικός πυρήνας του μυκηναϊκού κέντρου στην Ν.Α Κεφαλληνία.


Σε αυτόν τον χώρο το 2011 ο αρχαιολόγος Αντώνης Βασιλάκης που ήλθε στα νησιά μας μετά από έρευνα πεδίου, που ξεκίνησε άμεσα να κάνει, αξιολόγησε συγκεκριμένο σημείο σε αυτήν την περιοχή και ξεκίνησε ανασκαφική δραστηριότητα όπου έφερε στο φως τα πρώτα οικιστικά σύνολα της ύστερης εποχής του Χαλκού στην Ν.Α Κεφαλληνία μαζί με τμήμα πομπικής οδού της ίδιας περιόδου. Δυστυχώς όμως ο Αντώνης Βασιλάκης αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω του γνωστού νόμου περί εφεδρείας για να οδηγηθούμε σήμερα επί εποχής Γρηγορακάκη στην πλήρη απαξίωση της περιοχής για τους λόγους που έχω αναφερθεί σε πρόσφατη συνέντευξή μου στο κύριο Σπύρο Αλεβιζόπουλο. Τα υπόλοιπα τα ζούμε και τα ξέρουμε.
POROSNEWS
Δειτε και μια σχετικη αναρτηση τοτε εποχης!
με την ευκαιρια και των 30 χρονια ΑΝΤ1




POROSNEWSTV.BLOGSPOT.COM
ΒΙΝΤΕΑΚΙΑ, ΚΑΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ,ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ,ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου