Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

ΦΤΑΙΝΕ ΟΝΤΩΣ ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ???

 

ΦΤΑΙΝΕ ΟΝΤΩΣ ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ???

Στις 18/09/2020 ζήσαμε ίσως για πρώτη φορά την μανία ενός μεσογειακού κυκλώνα με την ονομασία «ΙΑΝΟΣ». Η επόμενη μέρα από το πέρασμα αυτού του κυκλώνα από τα νησιά μας ,μας αφήνει μόνο καταστροφές και κυρίως υλικές ζημιές σε κατασκευές ανωδομης αλλά και υποδομής. Πολλοί συμπολίτες μας έχουν υποστεί ,στις περισσότερες των περιπτώσεων , ανεπανόρθωτες ζημιές στις κινητές αλλά και ακίνητες περιουσίες τους. Εθελοντές από όλη την Κεφαλονιά αμέσως ανταποκρίθηκαν και προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν (ο Θεός να τους έχει καλά που υπάρχουν και αυτοί που βοηθούν τα μέγιστα όταν τους ζητηθεί και χωρίς να επιζητούν ανταλλάγματα), όλους τους πληγέντες ,σε όλο το νησί αλλά κυρίως στο βόρειο τμήμα της Κεφαλονιάς όπου υπήρχαν και οι περισσότερες καταστροφές από το πέρασμα αυτής της κακοκαιρίας.
Μια Κυριακή ,λοιπόν, που η ημερομηνία έγραφε 04/10/2020 καταπλέει στο λιμάνι της Σάμης ένα μεγάλο φορτηγό πλοίο εν ονόματι ”BREB STAR”. Από τα πρώτα λεπτά ,μετά την άφιξη του φορτηγού πλοίου στο λιμάνι της Σάμης, αρχίζουν να μαζεύονται πολίτες για εμποδίσουν την εκφόρτωση των ανεμογεννητριών που προορίζονται για το αιολικό πάρκο του “Ξερακιά”. Για να μην λέω πολλά , τα περισσότερα τα γνωρίζουμε , τα είδαμε όλα (!!!!)….. φωνές , Μ.Α.Τ. , χοροί , ψησταριές , Δημοτικά Συμβούλια (αν μπορείς να το πεις έτσι) , κτλ , κτλ , κτλ.
Το σύνθημα από τους διαδηλωτές και από τους διοργανωτές αυτών , δίνοντας τους τροφή για να φωνάξουν… να φωνάξουν ΤΙ??? – το σύνθημα ήταν ΕΝΑ : «ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ (ΚΑΚΕΣ) ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ!!!!» Ότι δηλαδή όλα τα κακά σε αυτόν τον τόπο γεννιούνται από τις ανεμογεννήτριες και από τις «πλατείες» που δημιουργούνται για τοποθετηθούν. Το μεγαλύτερο δηλαδή μέρος της ευθύνης για τις πλημμύρες που γίνονται στις περιοχές τις Πυλάρου όλα αυτά τα χρόνια είναι στις ανεμογεννήτριες.
Το ερώτημα όμως είναι ΕΝΑ: ΦΤΑΙΝΕ ΟΝΤΩΣ ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΡΗ ???
Ας τα πάρουμε ,λοιπόν , από την αρχή. Πάμε παλιότερα στην περίοδο 1945-1960 και σε ασπρόμαυρες αεροφωτογραφίες που τραβήχτηκαν την περίοδο εκείνη από το site του κτηματολογίου ΕΚΧΑ και συγκεκριμένα στην περιοχή αυτήν που δραστηριοποιούνται οι ανεμογεννήτριες της ¨Αγίας Δυνατής¨.
Παρατηρώντας αυτές τις αεροφωτογραφίες ανακαλύπτεις πολλά πράγματα, π.χ. ο δρόμος της Φάλαρης (από σημείο ¨Α¨ εως σημείο ¨Γ¨) ,χωματόδρομος τότε, ο οποίος έχει σχεδόν την ιδία μορφή με την σημερινή ή ο δρόμος από την Φάλαρη που οδηγεί στα Μακρυώτικα (από σημείο ¨Β¨ εως σημείο ¨Δ¨) ίδιος και σχεδόν απαράλλακτος, όπως επίσης ρέματα που οδηγούν στα Μακρυωτικα τα οποία φαίνονται σχεδόν ίδια με την σημερινή κατάσταση (ΡΕΜΑ 1 , ΡΕΜΑ 2 , ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΡΕΜΑ , ΡΕΜΑ 3 , ΡΕΜΑ 4 , ΡΕΜΑ 5, ΡΕΜΑ 6 , ΡΕΜΑ 7 , ΡΕΜΑ 8) . Δηλαδή τα ρέματα γεμάτα με φερτά υλικά από τις γύρω πλαγιές και μπορούμε να διακρίνουμε και σημεία με διαβρώσεις στις πλαγιές των τριγύρω βουνών. (Τότε δεν ήξεραν οι άνθρωποι τι είναι ανεμογεννήτρια!!! Αντιθέτως καλλιεργούσαν τα χωράφια τους με αμπέλια ,σιτάρια και είχαν ένα μικρό αριθμό από ζώα για αυτούς και τις οικογένειες τους)
Περνάνε (τα άτιμα) τα χρόνια και φτάνουμε στις 07/06/2003
Βάση των ιστορικών αεροφωτογραφιών την γνωστής σε όλους μας εφαρμογή GOOGLE EARTH ανακαλύπτουμε ότι έχουν αλλάξει κάποια πράγματα στην ίδια περιοχή, νέοι χωματόδρομοι δημιουργήθηκαν για ανάγκες κτηνοτροφικές και ΜΗ, αλλά το μόνο που φαίνεται να παραμένει ίδιο και ίσως λίγο διογκωμένο είναι τα ρέματα που συνεχίζουν σε όλα αυτά τα χρόνια να είναι τόσο στο κεντρικό ρέμα αλλά και στα παραπλεύρως ρέματα (ΡΕΜΑ 1 και ΡΕΜΑ 2) που ενώνονται με αυτό ,όπως επίσης και οι διαβρωμένες πλαγιές των τριγύρω βουνών.
Δυο περίπου χρόνια αργότερα.
Στις 19/12/2005 παρατηρείς την ίδια περιοχή και την μόνη αλλαγή που διακρίνεις είναι η ασφαλτόστρωση που έχει στρωθεί στον δρόμο που οδηγεί από την Φάλαρη στα Μακρυώτικα (από σημείο ¨Β¨ εως σημείο ¨Δ) καθώς και η δεξαμενή που κατασκευάστηκε παραπλεύρως στον εν λογω δρόμο. Όλα τα υπόλοιπα ίδια. Παράξενο???
Ανεμογεννήτριες ακόμα στην ¨Αγία Δυνατή¨ δεν μπορούμε να διακρίνουμε….
Πλησιάζουμε χρονικά και πάμε στο έτος 2013 και συγκεκριμένα 29/04/2013 και οι διαφορές σημαντικές μεν αλλά μικρές όσο αφορά τα συγκεκριμένα ρέματα.
Δηλαδή ο δρόμος της Φάλαρης που οδηγεί στα Διβαράτα έτοιμος και ασφαλτοστρωμένος (από σημείο ¨Α¨ εως σημείο ¨Γ¨) και οι ανεμογεννήτριες της ¨Αγίας Δυνατής¨ είναι πλέον γεγονός. Όμως περίεργο, η κοίτη των ρεμάτων ,του κεντρικού και των παραπλεύρων, παραμένουν ίδιες. Γιατί άραγε???
Επίσης ανακαλύπτεις το εξής, ότι ρέματα που δεν σχετίζονται για κανένα λόγο με καμία από τις ανεμογεννήτριες και συγκεκριμένα κάτω από τον δρόμο που οδηγεί στα Μακρυωτικα και μέχρι και εκεί που διασταυρώνεται με το κεντρικό ρέμα (ΡΕΜΑ 1 και ΡΕΜΑ 2) κάτω από την ¨Αγία Δυνατή¨ είναι γεμάτο με φερτά υλικά. Δηλαδή, πως γίνεται αυτό αφού δεν υπάρχει οποιαδήποτε ανθρωπινή παρέμβαση ???
Έτος 2015 και στις 18/07/2015 τι διαφορές να υπάρχουν? Τα πάντα ίδια και ακόμα δεν έχει έρθει η μεγάλη κακοκαιρία του Σεπτεμβρίου του 2015 .
Το κεντρικό ρέμα συνεχίζει να έχει το ίδιο πλάτος και σχεδόν τον ίδιο όγκο στην ποσότητα των φερτών υλικών από το 1945. Τα ίδια συμβαίνουν και στο Βόρειο ρέμα (ΡΕΜΑ 1 και ΡΕΜΑ2) όπου θυμίζουμε δεν έχει γίνει οποιαδήποτε ανθρωπινή παρέμβαση. Παράξενο???
Στις 31/03/2016 ,
βλέπουμε μια αύξηση του κεντρικού ρέματος και διάβρωση σε συγκεκριμενο σημείο της πλαγιάς της ¨Αγίας Δυνατής¨ , όμως στο σημείο αυτό έχει δημιουργηθεί ο δρόμος που οδηγεί στην κορυφή ο οποίος κατασκευάστηκε προ του 2003. Όλα τα άλλα παραμένουν ίδια. Γιατί???
Στο κοντινό πλέον 2019 και συγκεκριμένα στις 10/03/2019 τα πράγματα φαίνονται όλα ίδια με προηγούμενα έτη. ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ!!!!
Έχοντας πλέον περάσει τις καταστροφές που έχει δημιουργήσει ο Μεσογειακός κυκλώνας «ΙΑΝΟΣ» και την 01/11/2020 σε φωτογραφίες με drone (ΣμηΕΑ) φαίνεται ακόμα και σήμερα ότι τόσο το κεντρικό ρέμα ,όσο και τα παρακλάδια του (ΡΕΜΑ 1 και ΡΕΜΑ 2) συνεχίζουν να είναι γεμάτα με φερτά υλικά.
Τυχαία βρίσκουμε μια πραγματογνωμοσύνη για την επικινδυνότητα πλημμύρας στην ¨Αγία Δυνατή¨ με ανάδοχο το ινστιτούτο εσωτερικών υδάτων-ΕΛΚΕΘΕ που ανατέθηκε από την Ελληνική Τεχνοδομή Άνεμος Α.Ε. όπου αυτή συντάθηκε τον Δεκέμβριο του 2008.
Η πραγματογνωμοσύνη αυτή , λοιπόν , αναφέρεται στην κακοκαιρία που έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2008 και προκάλεσε αρκετές ζημιές στον οικισμό των Δρακοπουλάτων. Βλέποντας όμως τα στοιχεία από τα ύψη βροχής που καταγράφηκαν σε συνάρτηση με την χρονική διάρκεια της βροχής στην ευρύτερη περιοχή της Πυλάρου καταλαβαίνεις τον όγκο ύδατος που μπορεί να κατεβάσει ένα βουνό και ιδιαίτερα με τέτοια μεγάλη κλίση όπως αυτή της ¨Αγίας Δυνατής¨. Μετά από την όλη ανάλυση της πραγματογνωμοσύνης το συμπέρασμα ήταν το εξής:
1) Οι επιφάνειες που εδράζονται και δραστηριοποιούνται οι ανεμογεννήτριες λογω των υλικών που χρησιμοποιούνται όχι μόνο δεν επηρεάζουν στην συσσώρευση των υδάτων αλλά αντιθέτως λογω της φύσης των υλικών έχουν μεγάλο δείκτη απορρόφησης και από την ποσότητα που καταλήγει στην επιφάνεια του εδάφους μόλις το 50% αυτού κατεβαίνει στις πλαγιές και στα ρέματα (το κρατάμε αυτό) ,
2) Τα 2 κυρίως ρέματα (ΡΕΜΑ 8 και ΡΕΜΑ 9) που καταλήγουν στον οικισμό των Δρακοπουλατων ήταν κατώτερα των περιστάσεων στην παροχετευτικοτητα τους λόγω κυρίως από την εναπόθεση ανθρωγενων υλικών (μπάζα , συρματοπλέγματα κτλ) και σε συνδυασμό με το μικρό βάθος και πλάτος που έχουν τα 2 αυτά ρέματα, όπως επίσης και η ελάχιστη βλάστηση που υπάρχει σε αυτά, δημιούργησε όλη αυτή την καταστροφή.
Και το συμπέρασμα της ανωτέρω πραγματογνωμοσύνης είναι ότι οι ανεμογεννήτριες στο σύνολο ενός καιρικού φαινομένου συνεισφέρει μόλις το 10-15 % και ότι μια λύση που επιφέρει ανακούφιση στα ρέματα αλλά και στις λεκάνες είναι να καθαρίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα καθώς επίσης και μείωση της έντασης της επιφανειακής ροής των υδάτων εντος τον ρεμάτων με τεχνικά έργα.
Προσπαθώντας να βρει κάποιος τα αίτια αυτών των καταστροφών αναρωτιέται κάνεις, ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ???
Μήπως το όλο πρόβλημα να είναι η αλλαγή του κλίματος τα τελευταία χρόνια και ο μεγάλος όγκος υδάτων σε μικρό χρονικό διάστημα που δημιουργεί αυτήν την κατάσταση??? Μήπως τα τελευταία χρόνια να έχουν παρατηρηθεί καιρικά φαινόμενα άνευ προηγούμενου που δεν τα έχουμε συνηθίσει και ,ίσως, δεν είμαστε έτοιμοι να τα διαχειριστούμε???
Πόσες ανεμογεννήτριες έχουν εγκατασταθεί πάνω από την Αντίσαμο, την Άσσο , το Φώκι , το Δαφνούδι ακόμα και πάνω από τα Σιμωτάτα???
Και τελικά το ερώτημα είναι ΕΝΑ… φταίνε τελικά οι ανεμογεννήτριες για όλα αυτά που συμβαίνουν στον τόπο μας (???) ή είναι ο ¨αποδιοπομπαίος τράγος¨ ώστε αφού δεν καθαρίστηκαν ποτέ τα ρέματα από το 1945 μέχρι και σήμερα και αφού ο όγκος των υδάτων δεν έχει προηγούμενο ,και χρονιά με την χρονιά γίνεται ακόμα χειρότερο και ίσως στο μέλλον να έχουμε παρόμοια και χειρότερα αποτελέσματα???
Και σαν συμπέρασμα όλων αυτών αντί να εμποδίζονται επενδύσεις εκατομμυρίων και αντί να φωνάζουμε και να λέμε σε ΟΛΑ όχι και να δημιουργούμε θέμα εκ των ων ουκ άνευ , να αρχίσουμε να κάνουμε ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ και ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ εντός ΟΛΩΝ των ρεμάτων για να μην υπάρχουν οι ανάλογες μελλοντικά συνέπειες???
Με εκτίμηση,
Γεώργιος Παπαϊωάννου
Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.
Spiros Koustoubardis, Anastasios Papatheodoropoulos και 20 ακόμη
2 σχόλια
Μου αρέσει!
Σχόλιο
Κοινοποίηση
Σχόλια
  • Οποιος θελει μπορει να παει στην παραλια Κουτσουπια να δει ενα αναλογο ρεμα που δημιουργηθηκε απο τον Ιανο μεσα στο δασος και εφτιαξε μια καινουρια παραλια. Εκει που δημιουργηθηκε το ρεμα υπηρχε καθαρο δασος και κανενας δρομος.Οποιος θελει μπορω να του το υποδειξω επειδη πηγαινω εκει απο παιδακι για ψαρεμα.Αποδειξη του οταν η φυση εχει ακραια καιρικα φαινομενα δεν μπορουμε να γλιτωσουμε πολλα απο τη μανια της.
    2
    • Μου αρέσει!
    • Απάντηση
    • 34 λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου