•Σήμερα η πρώτη Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφερειακής αρχής
•Στο επίκεντρο έργα ύδρευσης και αποχέτευσης
•Eνθαρρυντικά μηνύματα για τον τουρισμό
Για το Ναυάγιο τόνισε πως ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες για να εκτελεστούν έργα στο πλάτωμα. Επίσης, σχολίασε ότι είναι μεγάλη ανάγκη να προχωρήσουν έργα για την ύδρευση και τη βελτίωση της ποιότητας του νερού, ενώ εξήγησε ότι η περιφερειακή αρχή θα δώσει βαρύτητα στο να προχωρήσει το έργο της αξιοποίησης του παλαιού νοσοκομείου.
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που υπήρξαν μετά την απόφασή του να ορίσει την πρώην Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Κατερίνα Μοθωναίου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ, ανέφερε ότι στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης δεν υπάρχουν αντίπαλα στρατόπεδα και πρόσθεσε με νόημα ότι… οι εκλογές τελείωσαν.
Γ. Τρεπεκλής: «Το πρώτο σκέλος των έργων στο Ναυάγιο πρέπει να το κάνει η Περιφέρεια»
Για τις παρεμβάσεις στο Ναυάγιο σημείωσε ότι η Περιφέρεια είναι αυτή που πρέπει να ολοκληρώσει το πρώτο σκέλος των εργασιών στο πάνω μέρος και μετά, όπως είπε, μέσω προγραμματικής σύμβασης, ο Δήμος θα προχωρήσει στις δικές του παρεμβάσεις.
Αρχικά, τόνισε ότι: «Το Ναυάγιο είναι ένας προορισμός που δεν είναι μόνο της Ζακύνθου, αλλά είναι σημαία όλης της πατρίδας μας. Δίνει κύρος στον προορισμό της Ελλάδας και όχι μόνο της Ζακύνθου. Εμείς κάναμε μια συνεννόηση – διότι υπήρχε μια πρωτοβουλία από τον Δήμαρχο σε συνεργασία με τον κ. Βουλευτή – να δούμε μήπως πάρουν απευθείας τη διαχείριση στο Ναυάγιο. Εμείς θέλουμε να έχουμε καλή συνεργασία με τον α’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης και να λειτουργούμε χωρίς ανταγωνισμό. Βλέποντας όμως πως είναι η γραφειοκρατία και τα θέματα, πρέπει εμείς σαν Περιφέρεια να κάνουμε το πρώτο σκέλος. Ετοιμάζουμε, και σήμερα ή αύριο θα είναι «στον αέρα», τα τεύχη δημοπράτησης. Πρέπει το πρώτο σκέλος που αφορά την προστασία στην περιοχή, να το κάνει η Περιφέρεια και στη συνέχεια, με μια προγραμματική σύμβαση με τον δήμο θα παραχωρήσουμε το υπόλοιπο της χρηματοδότησης για να βελτιωθεί το οδικό δίκτυο. Η διαχείριση του Ναυαγίου δεν ανήκει σε διάφορους φορείς. Πρωτίστως αυτός που μπορεί να έχει μια αποτελεσματική διαχείριση για την ασφάλεια στον χώρο είναι ο Δήμος. Εμείς θα κάνουμε τη δουλειά, τώρα, που έχουμε ολοκληρώσει τη μελέτη. Και αυτό γίνεται για να είμαστε πιο γρήγοροι στον χρόνο υλοποίησης. Στη συνέχεια με μια προγραμματική με τον Δήμο θα μπορέσει να συνεχίσει τη δική του αποστολή. Έπρεπε να πάρει τη σκυτάλη από εμάς και να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για τα υπόλοιπα συμπληρωματικά έργα που ενδεχομένως απαιτηθούν».
Καλή συνεργασία με τον Δήμο
Ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι η καλή συνεργασία με τον Δήμο είναι αναγκαία για να υπάρχει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. «Είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε καλή συνεργασία για το καλό των συμπολιτών μας. Δουλεύουμε και για να είμαστε αποτελεσματικοί δεν πρέπει υπάρχει ανταγωνισμός. Ποιος είναι πιο χρήσιμος για να μπορέσει να λειτουργήσει το έργο; Νομίζω ότι αυτό ανήκει στον α’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης που έχει το προσωπικό και την ευελιξία. Η Περιφέρεια δεν μπορεί να στηρίξει μια τέτοια λειτουργία, γιατί ο θεσμός είναι δυσκίνητος και δεν προβλέπονται και ορισμένες παρεμβάσεις από το θεσμικό μας πλαίσιο. Άρα η καλή συνεργασία με τον Δήμο είναι απαραίτητη και εύχομαι να πετύχει στην αποστολή. Και βέβαια Υπουργείο Πολιτισμού, Πολιτικής Προστασίας, Εσωτερικών, έχουν έναν θεσμικό ρόλο τον οποίον πρέπει και εκείνοι να επιτηρήσουν και να προστατεύσουν».
Τα αποτελέσματα της ΙΤΒ στο Βερολίνο
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην παρουσία της ΠΙΝ στη διεθνή τουριστική έκθεση του Βερολίνου και σχολίασε τα θετικά μηνύματα από την γερμανική αγορά για τα νησιά του Ιονίου.
«Καταρχάς υπάρχει ενθουσιασμός, θα είναι μια καλή χρονιά και αυτό φάνηκε και από τη γερμανική αγορά. Οι tour operator έμειναν ευχαριστημένοι και οι δικοί μας επιχειρηματίες, ξενοδόχοι, υπάρχει καλή κινητικότητα για τα Ιόνια Νησιά. Υπάρχει μια δυναμική. Είμαστε σε άνοδο σε σχέση με την περσινή χρονιά. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που υπάρχει για την Περιφέρεια μας και βέβαια εμείς από την πλευρά μας είχαμε οργανώσει ένα περίπτερο όπως ταιριάζει στην Περιφέρεια, η οποία πρέπει να έχει το δικό της αποτύπωμα σε μια τέτοια σημαντική έκθεση όπως είναι του Βερολίνου. Το ίδιο θα κάνουμε και για το Λονδίνο. Αυτές οι δυο εκθέσεις είναι σημαντικές σε αγορές που μας στηρίζουν πάρα πολύ. Υπάρχουν πολλοί εκθέτες, συμμετέχοντες, άρα πρέπει να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας. Αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον και με μεγαλύτερο περίπτερο στο Βερολίνο, γιατί αυτό είναι αίτημα και των δικών μας επιχειρηματιών -και αυτοί θέλουν να έχουν τον δικό τους χώρο να μπορούν να κάνουν τις επαγγελματικές και επιχειρηματικές συνομιλίες τους. Πιστεύω ότι χρειάζεται να στηρίζουμε τον τουρισμό με προβολή και με άλλες δράσεις του πολιτισμού, ώστε να είμαστε σταθερά στις πρώτες γραμμές… Η διαφήμιση είναι απαραίτητη, διότι ο ανταγωνισμός είναι σκληρός. Είμαι Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και πρέπει να κοιτάξω τα δικά μας νησιά. Υπάρχει αρκετός ανταγωνισμός, άρα πρέπει να βελτιωθούμε όλοι και οι επιχειρηματίες και εμείς, βέβαια, από την πλευρά των υποδομών διότι μόνο έτσι μπορούμε να δώσουμε μια σιγουριά στο τουριστικό μας εισόδημα».
Αυξήσεις στις αφίξεις
Ειδικά για τα μηνύματα από την γερμανική αγορά ανά νησί, είπε: «Περιμένουμε μια αύξηση στην Κέρκυρα κατά 8% σύμφωνα με την Fraport και στη Ζάκυνθο 4 – 5%. Η Λευκάδα πάει καλά, μια αδυναμία δείχνει η Κεφαλονιά αλλά αυτό μπορεί να βελτιωθεί. Θα συνεργαστούμε με τους φορείς, τους επιχειρηματίες, τους Δήμους για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, κυρίως στο σκέλος της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, διότι Ιούλιο και Αύγουστο όλοι οι προορισμοί είναι υπερπλήρεις. Άρα πρέπει να δουλέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση, για να ακολουθήσει και η Κεφαλονιά τον ρυθμό των υπόλοιπων Ιονίων Νήσων. Για την επιμήκυνση χρειάζεται συνεργασία, όλοι μαζί να το στηρίξουμε αεροδρόμια, τουριστικοί πράκτορες, επιχειρηματίες, ώστε να υπάρχει μια δυναμική και στον συγκεκριμένο προορισμό, διότι η Κεφαλονιά είναι ένα ξεχωριστό νησί με φυσικό πλούτο».
Στο επίκεντρο τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης
Ερωτηθείς για τα έργα που η περιφερειακή αρχή θέτει ως προτεραιότητα για τη Ζάκυνθο, ο Περιφερειάρχης εστίασε κυρίως στα προβλήματα στον τομέα της ύδρευσης και της αποχέτευσης. «Έχουμε μιλήσει με τον Δήμαρχο και τη ΔΕΥΑΖ. Για τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης έχουμε ξεκινήσει τις πρώτες χρηματοδοτήσεις και θα ακολουθήσουν και άλλες. Το μεγάλο πρόβλημα είναι το δίκτυο. Πρέπει να βρεθεί που μπορούν να γίνουν συμπληρωματικές γεωτρήσεις, να δούμε ποιες είναι οι ανάγκες και εμείς θα είμαστε δίπλα για να χρηματοδοτήσουμε με όσα χρηματοδοτικά εργαλεία έχουμε στη διάθεση μας. Πιστεύουμε ότι το επόμενο διάστημα θα εξελιχθούν μια σειρά παρεμβάσεων από την ΔΕΥΑΖ ώστε να αρχίσει να αποκαθίσταται η ασφάλεια στο δίκτυο ύδρευσης. Πρέπει να έχουμε καλά αντανακλαστικά, διότι στο Ιόνιο στο σκέλος της ύδρευσης υστερούμε πολύ και στις υποδομές και στην ποιότητα του νερού. Είναι κάτι που έθιξα στον Υπουργό κ. Σκυλακάκη. Πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα ώστε να έχουμε και επάρκεια και ποιότητα. Υπάρχει ένας διάλογος με το Υπουργείο, θα συνεννοηθούμε και με τις ΔΕΥΑ για το πώς θα δράσουμε το επόμενο διάστημα. Και στη Ζάκυνθο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την ποιότητα όπως και στην Κέρκυρα. Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, γιατί δεν υπάρχουν πολλές χρηματοδοτήσεις για αυτό το σκέλος. Είναι ένας διάλογος τεχνοκρατικός, ο οποίος συνεχίζεται με την κεντρική διοίκηση και στη συνέχεια, όταν τελειώσει η Περιφέρεια τον σχεδιασμό, θα έχουμε σταθερό διάλογο με τον Δήμο, ώστε να πάρει πρωτοβουλίες και εμείς να στηρίξουμε».
Η αξιοποίηση του παλιού Νοσοκομείου
Ο κ. Τρεπεκλής έκανε αναφορά και στο παλιό Νοσοκομείο, επισημαίνοντας ότι όταν προχωρήσει η αξιοποίησή του, θα λύσει σημαντικά προβλήματα στην πόλη, καθιστώντας την πιο λειτουργική και πιο φιλική στους πολίτες.
«Για τη Ζάκυνθο έχουμε κάνει έναν σχεδιασμό. Πιστεύω ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχουμε πλήρη εικόνα. Θα δώσουμε μια συνέντευξη τύπου για την «ταυτότητα», τι πρέπει να γίνει δηλαδή τα επόμενα χρόνια. Ήδη προσπαθούμε να βρούμε πηγή χρηματοδότησης για το παλιό Νοσοκομείο, διότι είναι μια «πληγή» στην πόλη. Μπορεί να δώσει λύσεις και στην αποκέντρωση και στο κυκλοφοριακό, αλλά επίσης, μπορούμε να αποκτήσουμε το δικό μας «στέκι» για τη διοίκηση και τις υπηρεσίες μας. Είναι ένα εγκαταλελειμμένο νοσοκομείο που «τραυματίζει» μια τουριστική πόλη, πέρα από τις διοικητικές ανάγκες (γιατί θα στεγαστούν εκεί όλες οι υπηρεσίες)».
«Εγώ ήρθα για να ενώσω»
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που υπήρξαν μετά την απόφασή του να ορίσει την κα Μοθωναίου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ, τόνισε ότι στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης δεν υπάρχουν αντίπαλα στρατόπεδα…
«Αυτό έγινε μέσα από μια δημοκρατική διαδικασία. Το έχουμε πει 100 φορές. Εμείς θα συνεργαστούμε με όλες τις παρατάξεις. Το κάνουμε όπου χρειάζεται. Είχαμε τοποθέτηση από άλλη παράταξη στην Κεφαλονιά. Αυτό είναι ένας διάλογος, ένα απλό μέλος σε ένα συμβούλιο. Πρόεδρος είμαι εγώ, αντιπρόεδρος είναι ο κ. Μαχειμάρης, υπάρχουν οι δήμαρχοι στο Δ.Σ. Η αντιπολίτευση πρότεινε για το ΔΣ του ΦΟΔΣΑ την κα Μοθωναίου. Δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται αυτό, είναι μια εμμονή που δεν χρειάζεται. Αν υπάρχει κάποιο θέμα ή κάποιο πρόβλημα δεν το γνωρίζω. Έχουμε και χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες οι οποίοι έχουν αναλάβει τη διαχείριση. Ξέρουν αν έχει λειτουργήσει σωστά ή όχι. Εμείς θα κάνουμε τους ελέγχους- που είμαστε υποχρεωμένοι από τον νόμο -και ήδη ξεκινάμε. Θα γίνει διαχειριστικός έλεγχος. Δεν το κατάλαβα, γιατί δεν θα πρέπει να συμμετέχει κάποιος από την αντιπολίτευση; Δεν έχω τέτοια προβλήματα. Εγώ ήρθα για να ενώσω τους πολίτες. Δεν ήρθα για να συνεχίσω διχασμούς και να κρατάω προεκλογικό κλίμα. Οι εκλογές τελείωσαν. Σήμερα μιλάμε για την ανάπτυξη του τόπου. Αυτό θέλω να ακούω. Προτάσεις για να βελτιωθούμε, να είμαστε χρήσιμοι στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας και στον επιχειρηματικό κόσμο, ώστε να αναπτυχθεί η δυναμική στο τουριστικό εισόδημα και στον πρωτογενή τομέα. Όπως βλέπετε είμαστε παντού, σε όλες τις εκθέσεις και με την Αγροδιατροφική, στην έκθεση ποτών, στο Βερολίνο, στη Βιένη, στο Βελιγράδι, στη Δανία. Αυτή είναι η αποστολή μας. Δεν έχω ενοχές για κάποια συμμετοχή στελέχους που ανήκει σε άλλη παράταξη, αν αυτό το άτομο είναι συνεπές με τη διαδικασία. Στον ΦΟΔΣΑ συμμετέχουν όλοι οι Δήμαρχοι, είναι ένα σόβαρό και θεσμικό όργανο. Δεν αποκλείω κανέναν… Όλους τους χρειαζόμαστε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου