Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Αφρικανική σκόνη παντου

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Αθήνα σε απόλυτη σέπια από την αφρικανική σκόνη

Σαν να σταμάτησε ο χρόνος, όταν βρεθήκαμε μπροστά στο τρομακτικό και ταυτόχρονα εντυπωσιακό πορτοκαλί τοπίο της πρωτεύουσας που θύμιζε περισσότερο από ποτέ σκηνικό ταινίας.

Το ρολόι έδειχνε λίγο μετά τις 07:00 το απόγευμα, όταν μαζί με τη δύση του ηλίου αποκαλύφθηκε ένα πρωτοφανές πορτοκαλί φίλτρο πάνω στο αστικό τοπίο, που θα ζήλευαν οι προγραμματιστές του Instagram. Τα κτίρια, οι δρόμοι, τα μαγαζιά, ο κόσμος που περπατούσε έξω, τα πάντα γύρω είχαν αποκτήσει ξαφνικά μια αφύσικα θερμή απόχρωση, όπως οι ηλιακές ακτίνες περνούσαν μέσα απ’ τα στρώματα σκόνης της ατμόσφαιρας και έλουζαν την πόλη.

Για λίγο, ήταν σαν να σταμάτησε ο χρόνος, με τους περαστικούς να στέκονται αποσβολωμένοι μπροστά στο απρόσμενο οπτικό φαινόμενο που θύμιζε πιο πολύ από ποτέ ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπως το Dune και το Mad Max. Αυτόματα, τα κινητά στράφηκαν προς τον ουρανό για μια καλή λήψη.

Παρά την αποπνικτική αίσθηση στην ατμόσφαιρα και την ανησυχία πως τα επιβλαβή αιωρούμενα σωματίδια οδηγούνται εκείνη την ώρα στο εσωτερικό του αναπνευστικού μας συστήματος, ήταν αδύνατο να αντισταθείς στην σπάνια εικόνα. Μέσα στο πορτοκαλί τοπίο της Red Minerva, όπως ονομάστηκε το τρέχον φαινόμενο από τους μετεωρολόγους, μπορούσες εύκολα να φανταστείς περιφερόμενες καμήλες, σεΐχηδες και ψεύτικες οάσεις νερού, σαν εκείνες που νόμιζε πως έβλεπε η Ρένα Βλαχοπούλου μέσα στην έρημο στη γνωστή ταινία της Φίνος Φιλμς, Μια Ελληνίδα στο Χαρέμι. Γρήγορα, τα social media γέμισαν από το πορτοκαλί τοπίο της Αττικής και τα ανάλογα καυστικά σχόλια.

Είναι το πέμπτο κατά σειρά επεισόδιο αφρικανικής σκόνης που σημειώνεται την τρέχουσα άνοιξη στη χώρα, αλλά πρώτη φορά σημειώθηκαν τόσο υψηλές και επικίνδυνες για τον οργανισμό τιμές συγκέντρωσης. Όπως πολλές φορές επισημαίνεται από τους ειδικούς, στο νέφος που παρατηρήσαμε να απλώνεται πάνω από τον αττικό ορίζοντα δεν περιλαμβάνεται μονάχα σκόνη από την έρημο Σαχάρα αλλά και βακτήρια, μύκητες και βαρέα μέταλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου