ΑΣΣΟΣ ή ΦΙΣΚΑΡΔΟ ειναι η ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ ;
Ευχάριστο να ασχολείται κάποιος επιστήμονας με τα Ομηρικά μας, αλλά ναι μεν κατανοώ την τεχνική του πλοήγηση, όμως πώς γίνεται οι αρχαίοι να έλυναν μαθηματικές εξισώσεις για να δώσουν γεωγραφικές ονομασίες?
Και καλά ο πατριώτης μας ο Πυθαγόρας μπορεί να καταλάβαινε ότι τα πάντα στο σύμπαν εξαρτώνται από μαθηματικούς κανόνες, αλλά οι γεωγραφικές ονομασίες κατά τη γνώμη μου δινόταν χωρίς τη χρήση μαθηματικών ή κάνω λάθος?
Για την ονομασία του Αίνου έχω και εγώ μια άποψη με απλά μαθηματικά πάντως χα χα, στο: https://www.portoassos.gr › διας-αινισιος-αινος
Σπ, Ρόκκος
portoassos.gr
σχολιο σπυρου Ροκκου (Ασιωτη) σε
Thodoris Androutsopoulos
Γιωργο μου,τι να πω στη συνεχεια.Ωραια η αναλυση ολων.Δεν θα αναφερθω πιο πολυ .
Εχω τη γνωμη μου για την θεση της Ομηρικης Ιθακης εκει στο Φισκαρδο.Ελπιζω καποτε να βρεθει .Μακαρι να βρεθει στις αλλες θεσεις ΑΣΣΟΥ, ΠΟΡΟΥ ή ΠΑΛΙΚΗΣ. Καποιοι αλλοι επιμενουν και για την Λευκαδα. Ομως στο Νυδρι εχω αναφερει οτι ηταν αποικια των ΗΛΕΙΩΝ .Εκει κατεφυγε ο γιος του Αυγεια Φυλευς,οταν υπερασπιστηκε τον Ηρακλη που δεν εδινε τα συμφωνηθεντα μετα τον καθαρισμο της κοπρου.Ο γιος του ο Μεγης ελαβε συμμετοχη στον Τρωικο με τους Δουλιχεις.Δουλιχιον ελεγετο πριν οι Κορινθιοι κανουν διανοιξη του στενου και γινει πλεον νησος. Η πολη βρισκοταν γυρω στα 12 σταδια απο την εκβολη του ποταμου.
Στην περιοχη υπαρχει η κατοικια του ΦΥΛΕΑ και ΜΕΓΗ,αλλα και ο Ταφος του Φυλεα. Ο ταφος του ΜΕΓΗΤΑ (Μεγη) βρισκεται στην περιοχη της Πισας,που απεχει απο το Ναο του Διος ,αλλα και την Αρχαια Εφυρα γη του πατρος του με κωδικους.Τιποτε τυχαιο .Οτι τους εδιναν τα Μαντεια. Καλο βραδυ..!!!
και επισης!!!!!
Κυριε Ροκκο,αμφισβητεις το ορος ΑΙΝΟΣ της Κεφαλληνιας οτι ειναι το Ομηρικον ΝΗΡΙΤΟΝ ??? Τοτε αμφισβητεις και την Κεφαλληνια ως ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ.
Ο Ομηρος μας αναφερει στην ΙΛΙΑΔΑ του τα νησια του Ιονιου Πελαγους που ελαβαν μερος στον ΤΡΩΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ .Γιατι ΔΕΝ ελαβαν ΟΛΑ μερος. ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΟΤΙ η Ομηρικη ΙΘΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΟΛΩΣΔΙΟΛΟΥ στη Δυση ( δυτικα).Κι εννοει ολοκληρο το νησι γιατι λεγοταν αρχικα ολοκληρο ΙΘΑΚΗ...Η ΕΡΙΣΣΟΣ ηταν ο ΔΗΜΟΣ και το ΑΣΤΥ ηταν το ΦΙΣΚΑΡΔΟ, το υποΝήιον αφου το ΚΑΛΟΣ ΟΡΟΣ (ή Ερισσος) υψους 901 μετρων ηταν το δευτερο βουνο της Ιθακης το ΝΗΙΟΝ..Διαχρονικα απο το 3.000 π.Χ. περιπου
που εγινε ο Τρωικος και οχι το 1184-74 π.Χ., δοθηκαν ονομασιες στα θεματα.Ετσι λοιπον τα περισσοτερα διαστρεβλωθηκαν.Ομως η αρχαια μαθηματικη Ελληνικη Γλωσσα τα ξεδιαλυνει με την γνωση.Αυτα τα ολιγα.Οσο για την πατριδα σιυ την Ασσο,εσυ αναφερθηκες για την υπαρξη της στοας.
Γιαυτο το απανεμο λιμανσκι της ΑΣΣΟΥ,ειναι το αρχαιο λιμανι ΦΟΡΚΥΣ,με το αρχαιο κειμενο "" ΔΥΟ ΔΕ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΕΝ ΑΥΤΩ
ΑΚΤΑΙ ΑΠΟΡΡΩΓΕΣ "" καταληγουν σε ακρωτηρια και το προφυλασσουν απο τα πελωρια(μεγαλα) κυματα που σηκωνει το ορμητικο φυσημα των ανεμων εξω απ ' αυτο.
Κ. Ανδρουτσόπουλε δεν αντιλέγω για την τοποθεσία του λιμανιού του Φόρκυνα, κάθε άλλο μάλιστα εγκρίνω και επαυξάνω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κύρια αντίθεσή μου βρίσκεται στη υπόθεση της τοποθεσίας του Δουλιχίου και του Μέγη επί της σημερινής Ακαρνανίας και Λευκάδας (Νηδρί) την εποχή του Τρωϊκού και ιδού γιατί:
Απέναντι και συνεχόμενα του τότε ακρωτηρίου της Λευκάδας και Νότια μέχρι περίπου τον Αστακό υπήρχε η περιοχή της αρχαίας Αλυζίας, που φαίνεται από τη μυθολογία να την έχει ιδρύσει και να κυβερνά ο Αλυζέας αδελφός της Πηνελόπης και άρα κουνιάδος του Οδυσσέα που είτε την έχει πάρει (ο Οδυσσέας) σαν προίκα, είτε όχι, εύλογα μπορεί να την χρησιμοποιεί το βασίλειό του για κτηνοτροφία, δηλαδή τη νέμεται. (αντιπέραι ενέμοντο, Β- 635).
Και η Λευκάδα φέρεται να έχει πάρει ίσως το όνομά της από τον άλλο αδελφό της Πηνελόπης Λευκάδιο αλλά όμως ήδη είχε καταλειφθεί πριν δοθεί στον Λευκάδιο από το Λαέρτη, οπότε ήταν καθαρό τμήμα του βασιλείου του πιθανότατα με ονομασία «ήπειρος» δηλαδή ακτή στεριάς.
Ο Αλυζέας και ο Λευκάδιος παιδιά του Ικάριου πατέρα της Πηνελόπης βρέθηκαν εκεί μετά την εξορία του Τυνδάρεω και Ικάριου από την περιοχή της Σπάρτης και προφανώς μετά την επιστροφή του πατέρα τους και του θείου τους Τυνδάρεω σε αυτήν (με τη βοήθεια του Ηρακλή), είπαν να μη ξαναγυρίσουν γιατί τα πράγματα εκεί ήταν ο σώζων εαυτόν σωθήτω.
Εδώ την κόρη του Τυνδάρεω τη γνωστή ωραία Ελένη την είχε απαγάγει ο πενηνταπεντάρης Θησέας από οχτώ χρονών, άσε που το κάνανε μετά «αβαβά» για να τη παντρέψουνε. Χα χα.
Άλλωστε και ο Τηλέμαχος όταν πήγε στη Πελοπόννησο να ρωτήσει για τον πατέρα του τον παππού του Ικάριο δεν τον συναντά, άρα μάλλον είναι στην Ακαρνανία.
Περισσότερα στο:
www.portoassos.gr/η-λευκάδα-του-ομήρου/
https://porosnews.blogspot.com/2025/01/blog-post_768.html
ΑπάντησηΔιαγραφή