Μινύες, ένα όνομα θρύλος, το όνομα ενός λαού δια τον oποίον ελάχιστα γνωρίζουμε, αν και οι ίδιοι μας άφησαν ακριβή κληρονομιά, πολλά από τα επιτεύγματα τους. Κανείς όμως, από τους αρχαίους ήδη χρόνους, δεν ήτο εις θέσιν να απαντήσει ασφαλώς στα ερωτήματα περί της καταγωγής των και περί της αρχικής των κοιτίδας...Κανείς ; ...Αυτό βέβαια είναι κάτι πολύ πρόσκαιρο ως σκέψη και κάτι σχετικό διότι όλα μαρτυρούν ότι οι Μινύες είναι ένα Ελληνικό φύλο το οποίο όπως και τα άλλα Ελληνικά φύλα, διαβίωσε, λειτούργησε και έζησε με τον ίδιο τρόπο και με τα ίδια ιδανικά όπως και τα υπόλοιπα .
ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΑΥΤΕΣ(ΟΠΟΥ ΑΝΑΡΤΗΣΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ),ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ''ΜΗΝΙΕ'Σ''...ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΝΤΥΠΩΣΗ Η ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΤΩΣΗ,ΑΛΛΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΥΧΑΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ:
TA ΔΥΟ ΑΚΡΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΞΑΝ ΟΙ
ΛΑΞΕΥΣΕΙΣ ΠΕΤΡΑΣ-ΣΕ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ- ΚΑΙ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΜΟΥ,ΤΙΣ ΜΗΝΙΕΣ.
ΜΙΝΥ'ΕΣ
Οι Αρχαίοι Έλληνες δεν ήταν μόνο τα γνωστά φύλα των Αχαιών, Ιώνων και Αιολέων.
Στα αχανή ριζώματα του δένδρου των Ελλήνων υπήρξαν και άλλα φύλα λιγότερα γνωστά μέχρι σήμερα όπως οι ΜΙΝΥΕΣ που αναφέρονται σε ένα από τα αρχαιότερα διασωθέντα και γνωστά αρχαία κείμενα, τα Αργοναυτικά.
Οι Μινύες ήταν προϊστορικό ελληνικό έθνος που κατοικούσε στη Βοιωτία και μάλιστα στον Ορχομενό της Βοιωτίας σε αντιδιαστολή με τον Ορχομενό της Θεσσαλίας, όπως διαφαίνεται να συμφωνούν οι: Όμηρος (Ιλιάδα Β΄511 και Οδύσσεια ια΄ 284), Ησίοδος (αποσπάσματα 144), Πίνδαρος (Ολ. ΧΙV), και Θουκυδίδης (IV 76). Επιπρόσθετα σημειώνει ο Στράβων ότι αυτοί οι Μινύες της Βοιωτίας διέφεραν από εκείνους της Θεσσαλίας, (ΙΧ 2, 3, 40).Γενάρχης και επώνυμος ήρωας των Μινύων, όπως επίσης σημειώνει ο Παυσανίας (ΙΧ 37, 7), ήταν ο Μινύας του οποίου τον τάφο (θησαυρό) είχε δει και αυτός ο ίδιος. Επιπρόσθετα όπως σημειώνει και ο Απολλώνιος ο Ρόδιος ο γενάρχης Μινύας καταγόταν από την Ιωλκό της Θεσσαλίας ("την γαρ Ιωλκόν Μινύαι ώκουν, ώς φησι Σιμωνίδης εν Συμμίκτοις"). Ίσως αυτή η Ιωλκός να πρόκειται για την "Μινύα πόλις Θετταλίας, ή πρότερον Αλμωνίας" (που αναφέρει ο Διόδωρος ο Σικελιώτης)
.Ενδεχομένως, η ονομασία "Μινύες " σχετίζεται ετυμολογικά με τις λέξεις "Μάγνητες", "Μύγδονες " και Μακεδόνες. Δηλ. Μινύες > Μι(γ)νύες > Μύγνυ(τ)ες > Μάγνητες Λαός της Θεσσαλίας (Ιωλκός) και της Βοιωτίας (Ορχομενός) κατά την Μυκηναϊκή Εποχή (2η χιλιετηρίδα π.Χ.) Ο Όμηρος τόσο στην Ιλιάδα όσο και στην Οδύσσεια, επονομάζει τον Ορχομενό Μινύειον, για να τον διακρίνει από τον Ορχομενό της Αρκαδίας.
- Tasos Bekatoros το κοματι που διχνεις με τον διαβητη λεγετε ΛΙΜΠΕΣ. για την ποιο ακριβη ενημερωση, οι λιμπες ειναι απο την αριστερη ακρη του διαβητη εως και κατω απο το σπιτι του Βασιλατου
- Iacovatos Typaldos Gerassimos ΜΕ ΚΥΝΗΓΑΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΛΙΜΠΕΣ ΤΑΣΟ ΜΟΥ....ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ,ΑΛΛΑ ΒΓΗΚΕ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ,ΟΤΙ ΟΠΟΥ ΔΩ ΤΡΥΠΑ,ΧΩΝΟΜΑΙ!ΧΑΧΑΧΑΧΑ!
- ΠΡΟΝΕΙΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΕΥΣ Μινύες.
Αρχαίος λαός με κοιτίδα την κεντρική Ελλάδα και δραστηριότητα τουλάχιστον σε όλον τον γνωστό Ελληνικό χώρο.
Αριστοι μηχανικοί, αποξηραναν την πεδιάδα της Κωπαϊδας πριν απο περίπου 5500 χρόνια. Τμήματα απο τα αναχώματα και τις ταφρους που κατασκεύασαν σώζονται και είναι ορατα μέχρι σήμερα.
Αποξήραναν την κοιλάδα που βρίσκεται μετα την σήραγγα του Αρτεμισίου προς Τρίπολη διχετεύοντας τα νερά πρός τον Αργολικο κόλπο μέσω υπόγειων ρηγμάτων. Ιχνη απο τα έργα τους είναι διακριτά και εκτείνονται απο την εθνική οδο Αθηνών Τριπόλεως μέχρι τον Αρκαδικό Ορχομενο (sic) .
Διασημότερος Μινύας θεωρείται ο Ηρακλής.. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γαιολογίας Κο Μαριολάκο πολλοί απο τους άθλους του, ειδικά όσοι σχετίζονται με νερά ΄δεν είναι παρα γαιδυναμικές παρεμβάσεις αφού και ο ίδιος ο Ηρωας, κατα τον Μαριολάκο πάντα είχε αποφοιτήσει απο το ΜΙΤ (Minyan Institute of Technology)
Aυτή ταύτιση των Μινύων με τις Μηνιές που αποπειράσαι πέρα απο άκρως τολμηρή και παρακινδυνευμένη είναι και ενδιαφέρουσα δεδομένου οτι ο Ηρακλής είναι άρρηκτα συνδεδεμένος και δή οικογενειακά με το μουρλονήσι μας ειδικά με το νοτιο νοτιοανατολικό κομμάτι του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου