Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Σήμερα η 39η επέτειος από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

τις 04.15 τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκιζόταν πρωθυπουργός, βάζοντας τέλος στη στρατιωτική χούντα
ΠΗΓΗ  -    E-KEFALONIA.NET
Στις 04.15 τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκιζόταν πρωθυπουργός, βάζοντας τέλος στη στρατιωτική χούντα που έβαλε την Ελλάδα και τους Έλληνες για επτά χρόνια στο … «γύψο» και οδήγησε τους Τούρκους στην Κύπρο.

Παρουσία του «αχυράνθρωπου» της Χούντας, προέδρου Φαίδωνα Γκιζίκη, ο Καραμανλής έδωσε μόνος του το «νενομισμένο όρκο», την ίδια ώρα που οι Αθηναίοι είχαν ξεχυθεί στους δρόμους της πρωτεύουσας πανηγυρίζοντας τη πτώση της χούντας.
Ο Καραμανλής είχε φτάσει νωρίτερα εσπευσμένα στην Αθήνα, με το αεροπλάνο του Γάλλου Προέδρου Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από το συγκεντρωμένο πλήθος που τον ανέμενε στο αεροδρόμιο. Με την άφιξή του, δήλωσε στους δημοσιογράφους : «Είμαι ευτυχής διότι επιστρέφω εις την πατρίδαν μου. Ήλθα δια να συμβάλλω με όλας τας δυνάμεις που διαθέτω δια την αποκατάστασιν της ομαλότητος και της δημοκρατίας… Υπάρχουν στην ζωήν των εθνών κρίσεις αι οποίαι δύνανται να μεταβληθούν εις αφετηρίας εθνικής αναγεννήσεως και ενός καλλίτερου μέλλοντος».
Την προηγούμενη, 23 Ιουλίου 1974, και κάτω από την πίεση των δραματικών γεγονότων στην Κύπρο, το στρατιωτικό καθεστώς του «αόρατου» δικτάτορα Ιωαννίδη, κατέρρευσε παραδίδοντας την εξουσία στους πολιτικούς. Οι επαφές της στρατιωτικής ηγεσίας με πολιτικούς στην Αθήνα, οδήγησαν στη λύση Καραμανλή, που προχώρησε άμεσα στα πρώτα μέτρα αποκατάστασης της δημοκρατίας, όπως η αμνήστευση των πολιτικών αδικημάτων, η απόλυση των πολιτικών κρατουμένων, η κατάργηση του στρατοπέδου της Γυάρου, η απόδοση ιθαγενειών απ’  όσους είχαν αφαιρεθεί κ.α.
Η μεταπολίτευση του 1974, οδήγησε στη νομιμοποίηση του ΚΚΕ και άλλων αριστερών κομμάτων, στο δημοψήφισμα για το πολιτειακό, στο νέο Σύνταγμα, στην ομαλή εναλλαγή της εξουσίας, στην ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.
Πηγή: protothema.gr

2 σχόλια:


  1. Τότε βρίζαμε τους Αμερικανούς που βλέπουμε σαν ένα είδος λύσης σήμερα!
    Η ιστορία παίζει μυστήρια παιχνίδια μόνο που δεν είναι μυστήρια, προβλέψιμα είναι και δυστυχώς όχι παραδείγματα στον Έλληνα.
    Ήρθε ο Καραμανλής να σώσει ότι μπόραγε από τη Κύπρο αυτός που τη ξεπούλαγε πριν 15 χρόνια με τη συνθήκη της Λωζάνης!
    Και καλά τη χούντα μάλλον τη δουλέψανε γιατί ήταν άσχετοι σαν πολιτικοί, ο Καραμανλής όμως? Πως???
    Α ορέ κακομοίρη Έλληνα απαίδευτε, μόνο γερή καμπούρα να τρως τσι βουρδουλιές έχεις.
    Σκέψου ότι θα μπορούσα να πω κακομοίρη Ρωμιέ αντί Έλληνα και θα ήταν πιο εύηχο και λαϊκίζον και άρα ευχάριστο, μόνο που λίγοι θα γνωρίζουν ότι το Ρωμιός σημαίνει στη μαλιαρή Ρωμαίος πολίτης.
    Εδώ το όνομα μας αλάξανε και δε πήραμε χαμπάρι, άντε να καταλάβουμε ποιος μας αλλάζει τα φώτα!
    Τη Ρωμιοσύνη να την κλαίς λοιπόν, τους Έλληνες να μη κλαίς !!!

    Χουά χα χα χα χα χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΩΡΑ ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ,,,,,??????? ΝΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΙΔΙΑ ΥΠΟΔΟΧΗ!!
    ΟΥΤΕ ΚΑΡΑΜΑΝ -ΑΛΗΣ ,,ΟΥΤΕ ΑΑΡΟΝ ΑΒΟΥΡΗΣ, ΟΥΤΕ Ο ΤΖΕΦΡΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή