Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑΤΡΟΥ,,ΟΣΟ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Οι υψηλές θερμοκρασίες και ειδικά σε συνδυασμό με την υγρασία είναι αρκετά επικίνδυνες και μπορεί να αποβούν μοιραίες για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και όχι μόνο.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του καύσωνα στον οργανισμό μας και πώς μπορούμε να τις προλάβουμε έγκαιρα;

Σε κανονικές συνθήκες, οι άνθρωποι διατηρούν το σώμα τους δροσερό όταν αποβάλουν την αχρησιμοποίητη ενέργεια με τη μορφή θερμότητας που ρέει από το σώμα στο περιβάλλον.

Σε περίπτωση έντονου καύσωνα, το σώμα δυσκολεύεται να ρίξει τη θερμοκρασία του, ενώ όταν φτάνουμε θερμοκρασίες περιβάλλοντος άνω των 37 βαθμών Κελσίου τότε η θερμότητα ρέει ανάποδα, από το περιβάλλον προς το σώμα και έτσι αυτό καταφεύγει σε άλλες μεθόδους για να δροσιστεί.


Ο εναλλακτικός μηχανισμός ψύξης του οργανισμού μας είναι ο υγρός ιδρώτας, ο οποίος καθώς θερμαίνεται, τα μόρια του γίνονται πιο ενεργά έως ότου μετατραπούν σε υδρατμούς και εξατμιστούν, απομακρύνοντας τη θερμότητα από το σώμα. Ομως όταν η ζέστη συνδυάζεται με την υψηλή υγρασία η κατάσταση γίνεται αποπνικτική, αφού ο ιδρώτας αδυνατεί να εξατμιστεί, όταν ο αέρας είναι ήδη κορεσμένος με την υγρασία.

Ετσι το σώμα είναι πολύ πιο ευάλωτο σε παθήσεις που σχετίζονται με τη ζέστη και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να τις αντιμετωπίσουμε:

1.Κράμπες από τη ζέστη:
Εκδηλώνονται συνήθως με τη μορφή πόνων και σπασμών αρχικά στους μυς των ποδιών και στην κοιλιακή χώρα. Πιστεύεται, χωρίς ωστόσο να έχει τεκμηριωθεί, ότι αιτία πρόκλησης τους είναι η αφυδάτωση λόγω υπερβολικής εφίδρωσης.

Τρόποι αντιμετώπισης: Ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί αμέσως σε δροσερό, ευάερο και σκιερό μέρος και να τοποθετηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αισθάνεται άνετα, ενώ πρέπει να γίνουν μαλάξεις και διατάσεις στα σημεία. Επίσης, πρέπει να πίνει μισό ποτήρι δροσερό νερό -όχι παγωμένο- ανά 15 λεπτά, ενώ οινοπνευματώδη ποτά και καφεΐνη απαγορεύονται γιατί επιδεινώνουν την κατάσταση

2. Εξάντληση από τη ζέστη:
Η κυκλοφορία του αίματος στα ζωτικά όργανα μειώνεται, με αποτέλεσμα την έκπτωση της λειτουργίας τους. Πιθανά συμπτώματα είναι η ατονία, η συνεχής εφίδρωση, ο πονοκέφαλος, οι ζαλάδες και το αίσθημα καταβολής. Αν δεν γίνει έγκαιρη πρόληψη, η κατάσταση αυτή οδηγεί σε θερμοπληξία.

Τρόποι αντιμετώπισης: Ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί άμεσα σε δροσερό και σκιερό χώρο να χαλαρώσει τα ρούχα που πιθανόν τον ενοχλούν ή τον σφίγγουν και να πιει αρκετό δροσερό νερό.

3.Θερμοπληξία
Αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως, μπορεί να αποβεί μοιραία. Τα συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, τάσεις λιποθυμίας, αδυναμία και σύγχυση στην ομιλία, ταχυπαλμία και πτώση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και βαριά αφυδάτωση. Ουσιαστικά, σταματά να λειτουργεί το σύστημα του οργανισμού που ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματος και έτσι αυτή μπορεί να ανέβει πολύ (πάνω από τους 40 βαθμούς), με κίνδυνο να προκαλέσει -σε ακραίες περιπτώσεις- μέχρι και βλάβη στον εγκέφαλο.

Τρόποι αντιμετώπισης: Είναι απαραίτητο να παρασχεθεί στον ασθενή άμεση ιατρική βοήθεια. Αφού τον μεταφέρετε σε σκιερό και δροσερό μέρος, καλέστε αμέσως ασθενοφόρο ή γιατρό και ταυτόχρονα προσπαθήστε να κατεβάσετε τη θερμοκρασία του σώματος, βρέχοντας το σώμα και το κεφάλι του με πετσέτες, ή βάζοντάς τον σε μια μπανιέρα με νερό.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr

Υστερα απο ενα μηνα περπατημα ως Γιατρος σου συνηστω να αυξησης το ρυθμο του βηματος σου προκειμενου να προλαβεις τις γειτονισες για να δουμε και τα μπαλκονια ειναι αραγε ωραια σε ΑΑΑΑΧ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΣΣΕΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου