Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Το γεύμα μιας φώκιας στο Ιόνιο

Ενα σπάνιο στιγμιότυπο αποτύπωσαν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνών Tethys (Φωτογραφία Joan Gonzalvo/Tethys Research Institute)  
Το θέαμα της φώκιας Monachus monachus δεν είναι δυστυχώς πια συνηθισμένο όπως άλλοτε στα ελληνικά νερά. Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνών Tethys είχαν όμως την τύχη όχι μόνο να συναντήσουν μια στο Ιόνιο αλλά επί πλέον να τη συλλάβουν επ’ αυτοφώρω με τον φωτογραφικό φακό τους την ώρα που απολάμβανε το γεύμα της, καταβροχθίζοντας ένα χταπόδι.


Joan Gonzalvo/Tethys Research Institute

«Όταν είδαμε τη σκούρα σιλουέτα να γλιστράει με χάρη στην επιφάνεια του νερού σχεδόν δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι είχαμε μπροστά μας μια Monachus monachus» λέει ο Ζοάν Γκονθάλβο, επιστημονικός διευθυντής του Ionian Dolphin Project, του προγράμματος του Ινστιτούτου Ερευνών Tethys για την παρακολούθηση των δελφινιών στο Ιόνιο. «Ωστόσο δεν είχαμε δει ακόμη το καλύτερο. Μόλις μερικά λεπτά αφότου ξεκίνησε η παρατήρησή μας είχαμε το προνόμιο να παρακολουθήσουμε αυτό το μικρό να καταβροχθίζει ένα χταπόδι σε απόσταση μόλις μερικών μέτρων από το σκάφος μας».

Joan Gonzalvo/Tethys Research Institute
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Γκονθάλβο η νεαρή φώκια έχει μήκος 1,20-1,50 μ. Όπως εξηγεί οι μελέτες άλλων επιστημόνων με βάση τις αναλύσεις που έχουν γίνει στο περιεχόμενο του στομάχου των συγκεκριμένων θηλαστικών έχουν δείξει ότι η τροφή των Monachus monachus παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία και κατά πάσα πιθανότητα περιλαμβάνει και χταπόδια. Οι εικόνες που αποτύπωσε με τον φακό του προσφέρουν λοιπόν μια φωτογραφική «μαρτυρία» που τις επιβεβαιώνει.


Joan Gonzalvo/Tethys Research Institute
Αν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών σας ταξιδέψετε στο Ιόνιο θα μπορούσατε ενδεχομένως να συναντήσετε όχι μόνο Monachus monachus αλλά και θαλάσσιες χελώνες, φάλαινες, φυσητήρες και φυσικά δελφίνια. Στην περίπτωση που θα έχετε μια τέτοια συνάντηση καλό είναι να ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες ώστε να απολαύσετε το θέαμα χωρίς να ενοχλήσετε τα ζώα. Βασική αρχή είναι να βάλετε τη μηχανή του σκάφους σας στη «νεκρά» και να διατηρήσετε μια απόσταση τουλάχιστον 50 μ. για τα δελφίνια και 100 μ. για τις φάλαινες ενώ σε περίπτωση που αντιληφθείτε ότι τα θαλάσσια θηλαστικά ενοχλούνται καλό είναι να απομακρυνθείτε. Αν θέλετε να βοηθήσετε τους επιστήμονες, μπορείτε να τους αναφέρετε το είδος που είδατε και το σημείο στο οποίο το συναντήσατε – έχετε μάλιστα τη δυνατότητα να συνοδεύσετε την αναφορά σας με φωτογραφίες ή και βίντεο χρησιμοποιώντας την ειδική εφαρμογή για smartphone. Για περισσότερες πληροφορίες (και φωτογραφίες) επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ionian Dolphin Project .

Joan Gonzalvo/Tethys Research Institute
και Μια εύχαριστη έκπληξη στα νερά μεταξύ Σκάλας και Πόρου

    Μια εύχαριστη έκπληξη στα νερά μεταξύ Σκάλας και Πόρου
    Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τον Παύλο και την Υβόννη, καθώς διέσχιζαν με το καγιακ τους τα ήρεμα νερά της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Σκάλας και Πόρου πριν από λίγες ημέρες.

    Μια  φώκια έκανε την εμφάνιση της , και όπως ήταν αναμενόμενο τα παιδιά δεν έχασαν την ευκαιρία να την απαθανατίσουν.
    Σύμφωνα με τον Παύλο, εκπαιδευτή θαλάσσιου καγιάκ και υπεύθυνο του γραφείου « Sea Kayaking Kefalonia » που διοργανώνει εκδρομές  σε διάφορα σημεία του νησιού, η εμφάνιση φώκιας στα νερά της Κεφαλονιάς είναι ένα φαινόμενο που συναντάται μεν, αλλά πρέπει κάποιος είναι πολύ τυχερός για να τη δει από κοντά.
    Και αυτό γιατί συνήθως συχνάζουν σε απομακρυσμένα σημεία χωρίς παρουσία κόσμου.
    Κατά το παρελθόν φώκιες έχουν εμφανισθεί εκτός από την περιοχή μεταξύ Σκάλας και Πόρου, στη δυτική ακτογραμμή και νότια, σε σπηλιές.
    Αξίζει να θυμίσουμε ότι πέρυσι το καλοκαίρι, η σπάνια εμφάνιση μιας φώκιας στον κόλπο του Αργοστολίου, αποτέλεσε ατραξιόν για ντόπιους και επισκέπτες!
    inkefalonia newsroom -http://www.inkefalonia.gr/
    10397242 10202071959947707 1944867412492035354 ovia seakayakingkefalonia

    1 σχόλιο:

    1. …«ότι η τροφή των Monachus monachus παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία και κατά πάσα πιθανότητα περιλαμβάνει και χταπόδια.»..

      Φυσικά περιλαμβάνει και χταπόδια και μάλιστα όταν είναι και μεγάλα όταν βγεί στην επιφάνεια της θάλασσας τα κρατάει δαγκωμένα και τα σβουρίζει αριστερά – δεξιά χτυπώντας τα στην επιφάνεια μέχρι να χάσουν τις δυνάμεις τους γιατί αλλιώς κινδυνεύει.
      Είδα ένα τέτοιο περιστατικό μικρός αρκετά χρόνια πριν.
      Και που να ακούσετε φώκια νύχτα να καλεί τα φωκόπουλα. Σα να κλαίει μικρό παιδί κάνει.
      Πιστεύω πολλοί ψαράδες θα έχουν αυτή την εμπειρία.
      Χα χα χα.

      ΑπάντησηΔιαγραφή