Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΝΝΙΝΑΤΑ

Makis Metaxas: καλησπέρα φίλοι μου. Η φωτογραφία είναι οικογενειακή μας τραβηγμένη στην δεκαετία του 1930- 40 από τον θείο μου αρχιτέκτονα Παναγή Μεταξά Αγγελετάτο με φωτογραφική μηχανή μια Carl Zeiss όταν επέστρεψε στο χωριό του από την Δρέσδη της Γερμανίας όπου στο εκεί ομώνυμο Πανεπιστήμιο σπούδασε και πήρε με άριστα το πτυχίο του στην ειδικότητα του αρχιτέκτονα - χωροτάκτη.


Makis Metaxas Είναι τα Αννινάτα,(το χωριό που γεννήθηκα) στο νοτιονατολικό τμήμα της Κεφαλληνίας στην περιοχή των Κορωνών ( Κορωνοί με [οι] και οχι με [η] όπως λανθασμένα πολλές φορές γράφεται) ανάμεσα από Πόρο και Σκάλα αλλά στα ορεινά, περίπου τρία χιλιόμετρα από τις ακτές. Το πλησιέστερο χωριό είναι ο Ασπρογέρακας(πάλαι ποτέ κάτω Κορωνοί). Στα αρχαιότερα χρόνια το χωριό το καλούσαν "το χωρίον των Αννινάδων" και ακόμα παλαιότερα το αποκαλούσαν ως την περιοχή των¨Άνω Κορωνών".
 Η Ονομασία Κορωνοί (η περιοχή των Κορωνών ) κατά πάσα πιθανότητα έλκει την προέλευσή της από τους Κορωνούς, δηλαδή τα πουλιά που αποκαλούμε σήμερα κοράκια (κόραξ- κο[υ]ρούνα -κορωνίς). Επειδή η περιοχή αυτή ήταν και είναι πλούσια σε νερά ήταν γεμάτη μέχρι τα πολύ πρόσφατα χρόνια με στίφη από κοράκια που ζούσαν από τα περιττώματα και τα πτώματα των χιλιάδων ζώων που ζούσαν περιφερειακά από τον αποκαλούμενο λόφο του Κόντυλα όπου υπήρχε εκεί μια τεράστια κατακόρυφη πέτρα με ρωγμές (την κορακόπετρα) μέσα στην οποία έκτιζαν τις φωλιές τους. Μετά από την μεταφορά των σκουπιδιών στην Παλλική όλα τα κοράκια μετανάστευσαν σε αυτήν την περιοχή και σπάνια πλέον βλέπεις κοράκια σε αυτήν την περιοχή.

1 σχόλιο:

  1. Σε χάρτη τέλος του 17ου αιώνα, αν διαβάζω καλά υπάρχει ένα χωριό με το όνομα Coronus σε ορεινή τοποθεσία της συγκεκριμένης περιοχής και ένα Oxocoronus κοντά, αλλά παραλιακά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή