HISTORY
Η ιστορία της Κεφαλονιάς
αρχίζει από τους Ομηρικούς χρόνους και εκτυλίσσεται γεμάτη ανατροπές ως
τις μέρες μας. Αλλεπάλληλες κατακτήσεις, ιστορικές μάχες αλλά και
αφομοίωση στοιχείων, απαρτίζουν τη συναρπαστική πορεία του νησιού μέσα
στο χρόνο.
Η παρουσία ανθρώπινης ζωής στο νησί εντοπίζεται για πρώτη φορά γύρω στα 50.000 χρόνια π.χ, σε μια περίοδο κατά την οποία η στάθμη της θάλασσας βρίσκοταν τουλάχιστον εκατό μέτρα χαμηλότερα από τη σημερινή και η Κεφαλονιά, όπως και άλλα Ιόνια νησιά, ήταν ακόμη ενωμένη με την απέναντι ελληνική ηπειρωτική χώρα και την Ιταλική Χερσόνησο.
Ίχνη της παρουσίας του παλαιολιθικού ανθρώπου ήρθαν στο φως σε πολλές περιοχές, στο Φισκάρδο, στη Μούντα, στη Σκάλα, στον Πόρο, στη Σάμη και στην περιοχή του Αργοστολίου.Λίθινα εργαλεία παλαιότερα πιθανόν των 50.000 χρόνων βρέθηκαν στην περιοχή του Φισκάρδου, όπως λοστός πελέκεις, αιχμές τριγωνικές διαφόρων μεγεθών και σχημάτων, μαχαίρι με ράχη, σφήνες, γλυφίδες και τρυπητήρια.
ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΘΟ ΕΩΣ ΤΗ ΡΩΜΑ'Ι'ΚΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ
ΜΥΘΙΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ
Η παράδοση λέει ότι ο πρώτος εποικισμός έγινε από τον Πτερέλαο που ο πατέρας του ο Τάριος ήταν γιος του Ποσειδώνα. Έτσι οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ονομάστηκαν Τάφιοι ή Τηλεβόες. Σε μια εκστρατεία όμως για την κατάληψη του νησιού ο Πτερέλαος νικήθηκε από τον Αμφιτρύων βασιλιά των Θηβών ο οποίος προσέφερε το νησί ως ανταμοιβή στον Κέφαλο έναν μυθικό ήρωα ο οποίος τον βοήθησε στην μάχη.
Το όνομα του Κέφαλου διατηρήθηκε έντονα μέσα από την παράδοση και ως σήμερα.
ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ
Ο Κέφαλος είχε τέσσερις γιούς τον Κράνιο, τον Παλέα, τον Πρόνησο και τον Σάμο. Τα ονόματά τους συνδυάστηκαν με την "Τετράπολις" τα διοικητικά διαμέρισματα του νησιού, "πόλεις-κράτη" σύμφωνα με τον ιστορικό Θουκιδίδη,την Πάλη, την Κράνη, τους Πρόννους και τη Σάμη.
Οι πόλεις αυτές ήταν ανεξάρτητες και αυτόνομες πολιτείες κάτι που το μαρτυρούν εκτός από τους αρχαίους ιστορικούς και τις επιγραφές και τα διαφορετικά τους νομίσματα και οι διαφορετικές συμμαχίες που είχαν συνάψει.
Η Πάλη για παράδειγμα είχε στενές σχέσεις με την Κόρινθο και η Κράνη με τους Αθηναίους. Η αυτονόμια των πόλεων έπαψε μετά την κατάκτηση του νησιού από τους Ρωμαίους.
Ο Ηρόδοτος αναφέρει πάντως ότι το 474π.χ.Κεφαλονίτες παρατάχθηκαν στο πλευρό των Κορινθίων κατά τον κοινό αγώνα εναντίον των Περσών. Αργότερα το νησί περιέρχεται στην κυριαρχία των Αθηναίων που το χρησιμοποιούν σαν ορμητήριο για τα πλοία τους στις μάχες εναντίον της Πελοποννήσου.Με το τέλος του πελοποννησιακού πολέμου οι Κεφαλονίτες ανεξάρτητοι πια τάσσονται στο πλευρό της Σπάρτης.
Οι Αθηναίοι όμως κατέλαβαν πάλι το νησί, επέβαλλαν φόρους στους κατοίκους και επικράτησαν ακόμη και ύστερα από το νέο πόλεμο Αθήνας-Σπάρτης το 373π.χ. Η Κεφαλονιά γύρω στα 226π.χ. συμμαχεί με την Αιτωλική συμπολιτεία.
Η στενή τους συνεργασία διαπιστώνεται κυρίως όταν ο Φίλλιπος Ε' βασιλιάς της Μακεδονίας επιχειρεί να καταλάβει το νησί εξαιτίας της διευκόλυνσης που θα τουπαρείχε η καλή στρατηγική του θέση εναντίον των αντιπάλων του από την Αιτωλία, την Ήλιδα και την Σπάρτη.
Η σθεναρή όμως αντίσταση των κατοίκων της Πάλης αλλά και ο αντιπερισπασμός που δημιούργησε η Αιτωλική Συμπολιτεία εναντίον της Θεσσαλίας και της Μεσσηνίας ματαίωσαν τα σχέδια του Φιλίππου αφού έχασε σημαντικό αριθμό ανδρών στο πεδίο της μάχης
ΟΔΥΣΣΕΑΣ, Ο ΜΥΘΙΚΟΣ ΗΡΩΑΣ
Ο κοσμοξάκουστος μυθικός βασιλιάς της Ιθάκης, ο πορθητής της Τροίας .Γιός του βασιλιά Λαέρτη και της Αντίκλειας.Από μικρός ξεχώριζε στην παληκαριά, τη δύναμη, τη λεβεντιά την εξυπνάδα.Όταν ήταν ακόμη παιδί, κυνηγώντας στον Παρνασσό, κοντά στον παππού του Αυτόλυκο, σκότωσε έναν κάπρο.Το θηρίο όμως πρόλαβε και τον δάγκωσε πάνω απ' το γόνατο.Απ' τη βαθιά πληγή του έμεινε σημάδι σ' όλη του τη ζωή.
Παντρεύτηκε την ξακουστή για τη συζυγική αφοσίωσή της Πηνελόπη, αφού νίκησε στο αγώνισμα του δρόμου πολλά παληκάρια, επίδοξους μνηστήρες της. Έλαβε μέρος στην εκστρατεία της Τροίας με 12. καράβια και διαλεχτούς συντρόφους. Αυτός έπεισε την Κλυταιμνήστρα να στείλει στην Αυλίδα την Ιφιγένεια για την θυσία.
Ο ίδιος , με την εξυπνάδα του, ανακάλυψε τον Αχιλλέα ανάμεσα στα κορίτσια του βασιλιά της Σκύρου, όπου τον είχαν κρύψει οι γονείς του, για να αποφύγει τον πόλεμο της Τροίας. Στην πολιορκία της Τροίας πολέμησε γενναία και πολλές φορές με τη φρονιμάδα και τις συμβουλές του έσωσε ολόκληρη την εκστρατεία.
Ήταν εφευρετικός, πολυμήχανος.
Με τα δικά του σχέδια έγινε ο ''δούρειος ίππος''.
Ήταν και τολμηρός, αφού κλείστηκε και ο ίδιος στο ξύλινο άλογο με αποτέλεσμα να ξεγελαστούν οι Τρώες και να κυριευτεί η Τροία .
ΠΗΓΗ: http://www.ionion.com/greek/kefalonia/culture/history/ancient.htm
KAI http://infokefalonia.blogspot.gr/p/history.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου