Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΆ ΣΧΟΛΕΊΑ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΆ… 75 ΧΡΌΝΙΑ ΠΡΙΝ…


 
0
Γιορτή Δημ.Σχολείου
Γιορτή Δημ.Σχολείου
Τα χρόνια του μεσοπολέμου δεν ήταν ταραχώδη μόνο για τις ιστορικές εξελίξεις στον ελληνικό χώρο, αλλά και για την ελληνική παιδεία, που μοιραία επηρεάζεται από την εσωτερική πολιτική αστάθεια. Η τομή στην ιστορία της εκπαίδευσης που πραγματοποιείται με την μεταρρύθμιση του 1929 έδινε την ελπίδα για ένα οργανωμένο εκπαιδευτικό σύστημα με υποχρεωτική εξάχρονη δημοτική εκπαίδευση και, από κει και πέρα, μέριμνα, πέρα από τη γενικού τύπου δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και για τις ειδικότερες κατηγορίες (πρακτικά λύκεια, κατώτερα επαγγελματικά σχολεία, ανώτερα παρθεναγωγεία για την εκπαίδευση των κοριτσιών). Η μεταρρύθμιση προέβλεπε πεντάχρονη εκπαίδευση των δασκάλων σε ειδικά Διδασκαλεία, τα οποία το 1934 θα αντικατασταθούν από τις Παιδαγωγικές Ακαδημίες, που ιδρύονται για πρώτη φορά.
Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου 1936 θα ακυρώσει ουσιαστικά, με τις δικές τις αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία της εκπαίδευσης, τη μεταρρύθμιση του 1929: Ιδρύεται Οργανισμός Εκδόσεως Σχολικών Βιβλίων (το 1937, με απώτερο στόχο τον έλεγχο του περιεχομένου τους), ενώ στο Δημοτικό Σχολείο καθιερώνονται εξετάσεις στις δύο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, με αποτέλεσμα μεγάλες διαρροές μαθητών. Η πλειοψηφία των σχολείων της επικράτειας είναι μονοτάξια. Ο ίδιος ο Μεταξάς αναλαμβάνει το Υπουργείο Παιδείας από το 1938. Το καθεστώς ουσιαστικά υποχρεώνει τα παιδιά μεταξύ 6 και 19 ετών να ενταχθούν στην «Εθνική Οργάνωση Νεολαίας», ενώ την ίδια στιγμή αναθέτει στον Μανόλη Τριανταφυλλίδη την σύνταξη Γραμματικής της Νεοελληνικής Γλώσσας για να διδάσκεται αυτή στα δημοτικά σχολεία, παίρνοντας μια ανέλπιστη θέση στο γλωσσικό ζήτημα, μέσα σ’ ένα κλίμα αυταρχισμού, διώξεων των αντιφρονούντων και προσπάθειας προσανατολισμού της παιδείας στα ιδεώδη της 4ηςΑυγούστου.
Τι συμβαίνει όμως στην Κεφαλονιά εκείνη την περίοδο; 
και  για τα τοπικά
09 Αυγ 2012
Μετά το 66 έφυγεΓερμανία ,,για να γυρίσει πάλι το 86, και επισκέφτηκε την περιοχή που δίδαξε,, και με απογοήτευση του έπεσε την χρονιά της μεγάλης φωτιάς που έκαψε και το σχολείο !! Η μόνη οικογένεια τότε ήταν του .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου