Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Το μπρόκολο "όπλο" κατά του σακχάρου.


ENHMEΡΩΣΗ ΑΠΟ  ΒΑΣΙΛΗ  ΛΟΡΕΤΖΑΤΟ
Η συστηματική κατανάλωση μπρόκολου θα μπορούσε να αντιστρέφει τις βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία που προκαλεί ο διαβήτης, σύμφωνα με νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της ιατρικής επιθεώρησης «Diabetes Care».

Επιστήμονες από το Ερευνητικό Ίδρυμα Κλινικών Επιστημών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ουόργουικ, με
επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Θόρνλι, μελέτησαν στο εργαστήριο τις επιδράσεις ενός συστατικού του μπρόκολου, της σουλφοραφάνης, σε κύτταρα ανθρώπινων αιμοφόρων αγγείων.

Έτσι διαπίστωσαν ότι η σουλφοραφάνη μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να παράγει περισσότερα ένζυμα που προστατεύουν τα αγγεία, καθώς και να ελαττώνει τα υψηλά επίπεδα μορίων που προκαλούν σοβαρές κυτταρικές βλάβες.

Προστασία

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως διατροφή πλούσια σε λαχανικά- ιδίως σε όσα ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών του γένους Βράσσικα, όπως το μπρόκολο- συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι πάσχοντες από διαβήτη, ιδίως όταν δεν ρυθμίζουν καλά το σάκχαρό τους, διατρέχουν εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού και άλλων ασθενειών όπως η νεφροπάθεια, λόγω των βλαβών που προκαλεί στα αιμοφόρα αγγεία τους το αυξημένο σάκχαρο. Στην πραγματικότητα, οι διαβητικοί διατρέχουν έως πενταπλάσιες φορές υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με τους μη διαβητικούς συνομηλίκους τους.

Στη νέα μελέτη, τα κύτταρα των ανθρώπινων αιμοφόρων αγγείων είχαν υποστεί βλάβες λόγω υπεργλυκαιμίας, δηλαδή πολύ υψηλών επιπέδων σακχάρου (γλυκόζης).

Μεγάλο όφελος

Όπως έγραψαν οι επιστήμονες, η μελέτη τους κατέδειξε σοβαρή μείωση σε μια ομάδα μορίων που αποκαλούνται ενεργοποιημένα (αντιδρώντα) παράγωγα οξυγόνου (RΟS). Ήδη είναι τεκμηριωμένο πως η υπεργλυκαιμία προκαλεί τριπλασιασμό αυτών των μορίων στο σώμα, καθώς και ότι τα υψηλά επίπεδά τους προκαλούν βλάβες στα κύτταρα. Η έκθεση των κυττάρων στη σουλφοραφάνη αντέστρεψε την αύξηση των RΟS κατά 73%.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η σουλφοραφάνη ενεργοποιούσε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται nrf2 και προστατεύει τα κύτταρα και τους ιστούς από το οξειδωτικό στρες, ενεργοποιώντας προστατευτικά αντιοξειδωτικά και αποτοξινωτικά ένζυμα.

Η παρουσία της σουλφοραφάνης διπλασίασε την ενεργοποίηση της nrf2. «Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι συστατικά του μπρόκολου, όπως η σουλφοραφάνη, μπορεί να συμβάλλουν στην αναχαίτιση διεργασιών οι οποίες συσχετίζονται με την ανάπτυξη της αγγειοπάθειας του διαβήτη», δήλωσε ο καθηγητής Θόρνλι. «Το επόμενο βήμα είναι να διερευνηθεί σε κλινικές μελέτες κατά πόσον τα λαχανικά του γένους Βράσσικα ωφελούν την υγεία των ατόμων με διαβήτη. Από τα έως τώρα στοιχεία των μελετών που έχουν διεξαχθεί, πιστεύουμε πως όντως θα καταγραφούν οφέλη».

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο δρ Ίαν Φρέιμ, διευθυντής Έρευνας στον βρετανικό οργανισμό Diabetes UΚ, παρ΄ ότι τόνισε πως η μελέτη είναι εργαστηριακή και απέχει πολύ από το να αποδειχθεί στον αληθινό κόσμο. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «τα νέα ευρήματα προσθέτουν επιστημονική αξία στη σύσταση να τρώμε μπρόκολο, διότι κάνει καλό στην υγεία».

Πηγή:www.tanea.gr


Το ανοσοποιητικό μας σύστημα η λύση για τη θεραπεία του καρκίνου;

Επιστήμονες από το Γερμανικό Κέντρο Καρκινικών Ερευνών κατάφεραν να αναπτύξουν μία τεχνική κατά την οποία ο οργανισμός χρησιμοποιεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος για την «επίθεση» και καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.
    

Η θεραπεία αποτελεί μέρος μίας συνολικότερης νέας προσέγγισης στην θεραπεία του καρκίνου που επιδιώκει να «κινητοποιήσει» το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού ώστε να μπορεί από μόνο του να καταπολεμά την «επάρατη νόσο». Πολύ πιθανόν, η νέα αυτή προσέγγιση συγκεντρώνει μικρότερους κινδύνους και παρενέργειες από τις πιό κοινές-συμβατικές και επεμβατικές θεραπείες όπως η χειρουργική, η ακτινοβολία και οι χημειοθεραπείες. Οι ανοσολογικές θεραπείες χρησιμοποιούνται ήδη στη μάχη κατά του καρκίνου του προστάτη και του μελανώματος. 

Οι ανοσολογικές θεραπείες εστιάζουν στην ενεργοποίηση των Φυσικών Φονικών κυττάρων (NK) cells, τα οποία εξειδικεύονται στην ανεύρεση και καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Τα Φυσικά Φονικά κύτταρα είναι αποτελεσματικά κατά αρκετών τύπων καρκίνου.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι τα Φυσικά Φονικά Κύτταρα δεν δημιουργούν ανοσία του οργανισμού στον καρκίνο, και αυτό διότι είναι αποτελεσματικά μόνο κατά μικρών συστάδων καρκινικών κυττάρων. Η μάχη κατά των συμπαγών καρκινικών όγκων είναι «άνιση», καθότι τα φυσικά φονικά απωλούν γρήγορα την «επιθετικότητα» τους.

"Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη χρησιμοποίηση κυττάρων NK για τη θεραπεία του καρκίνου είναι η ταχεία απώλεια της δραστηριότητάς τους, από την οποία προκύπτει και ο μεγάλος βαθμός επιθετικότητας τους," δήλωσε η ερευνήτρια Adelheid Cerwenka, τονίζοντας ότι τα κύτταρα ΝΚ έχουν δείξει κλινική αποτελεσματικότητα κατά συμπαγών καρκινικών όγκων μόνο σε λίγα περιστατικά.


ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου