Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

ΠΑΤΡΑ: Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για την συγκοινωνιακή επανασύνδεση με την Ιθάκη

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων, αφού έλαβε υπόψη του τις από 27/11/2013 και 2/12/2013 σχετικές επιστολές της Περιφερειακής Συμβούλου Π.Ι.Ν., αρμόδιας για θέματα Π.Ε. Ιθάκης, κας Σμαράγδας Σαρδελή, την προφορική εισήγηση του Αναπληρωτή Δημάρχου κ. Γεωργίου Σιγαλού και την τοποθέτηση του Προέδρου του Συλλόγου Ιθακήσιων Πάτρας κου Γκανά, καθώς και την αναλυτική ενημέρωση, επί του θέματος, από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνο Μπουρδούλη,
eptanhsos-ithaki
ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
  1. Στηρίζει το εύλογο και δίκαιο αίτημα, της Περιφερειακής Συμβούλου Π.Ι.Ν., αρμόδιας για θέματα Π.Ε. Ιθάκης, κας Σμαράγδας Σαρδελή, σχετικά με την διακοπή των ακτοπλοϊκών δρομολογίων από Πάτρα προς την Ιθάκη και
  2. Εκδίδει το παρακάτω ψήφισμα.
ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, απάντησαν θετικά στο αίτημα ακτοπλοϊκής εταιρείας, για δίμηνη διακοπή των δρομολογίων της, μέχρι τις 2 Ιανουαρίου, αφήνοντας την Ιθάκη και τη Σάμη χωρίς επικοινωνία με το λιμάνι της Πάτρας.
Παρά το ότι καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μιας κυβερνητικής πολιτικής, η οποία κάθε άλλο παρά κινείται με γνώμονα τα συμφέροντα του απλού πολίτη, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα έφθανε στο σημείο να διακόψει τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια δύο νησιών του Ιονίου, της Ιθάκης και της Κεφαλονιάς, με το λιμάνι της Πάτρας.
Ουσιαστικά το Υπουργείο, εξυπηρετώντας τα εφοπλιστικά συμφέροντα, που ενδιαφέρονται μόνο για το πώς θα κερδίσουν περισσότερα με το λιγότερο κόστος, υποβαθμίζει και την Πάτρα, η οποία δέχεται ένα ακόμη οικονομικό πλήγμα από τους κυβερνώντες, με τη διακοπή των ακτοπλοϊκών δρομολογίων από αυτήν προς τη Σάμη και την Ιθάκη. Το λιμάνι της Πάτρας, ως κεντρικό εμπορικό λιμάνι της Δυτικής Ελλάδας, ανέπτυσσε καθημερινά μεγάλη δραστηριότητα εξυπηρετώντας ακτοπλοϊκά, πλήρως και ανέκαθεν, τα δύο νησιά, συμβάλλοντας ιδιαίτερα στον εμπορικό, αναπτυξιακό και τουριστικό χαρακτήρα της Ομηρικής Ιθάκης και της Κεφαλονιάς.
Παράλληλα το Υπουργείο καταδικάζει ένα από τα ιστορικότερα νησιά του Ιονίου την Ιθάκη και τους κατοίκους της στην απομόνωση, αφού αυτοί δεν μπορούν αυτό το διάστημα και εν έτει 2013 να μετακινηθούν, από και προς το νησί τους, στην Πάτρα, ακόμη και σε περίπτωση που θα κινδυνεύσουν ζωές (από ατυχήματα, ασθένειες, κ.ά.). Σημειωτέον ότι το ιστορικό αυτό νησί είναι πλήρως αποδυναμωμένο από υπηρεσίας (ΔΟΥ, Ειρηνοδικείο, ΙΚΑ, ΟΤΕ κ.α.) και αναζητά αναγκαστικές εναλλακτικές και αποτελεσματικές λύσεις, που όμως δεν υπάρχουν, με τεράστια οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία των κατοίκων της, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε κοινωνικό και οικονομικό μαρασμό.
Θεωρούμε λοιπόν ότι συνειδητά τόσο το Σ.Α.Σ. όσο και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου αφήνουν για 2 μήνες – και με περιθώριο παράτασης της διακοπής για 45 ακόμη ημέρες – με ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες, την Ιθάκη ακάλυπτη, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις ανάγκες των κατοίκων τους (ιατρική περίθαλψη, τροφοδοσία κλπ.).
Δηλώνουμε ότι:
  1. Διαφωνούμε πλήρως με τέτοιες αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται ερήμην και εν αγνοία των τοπικών κοινωνιών των νησιών μας και στρέφονται κατά του ρόλου της Πάτρας ως ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου και ως το λιμάνι – πόλος του Ιονίου.
  2. Είμαστε αντίθετοι με αποφάσεις που στρέφονται και κατά της Σάμης και γενικότερα της Κεφαλονιάς και κατά της Ιθάκης και των πολιτών της, αλλά και κατά των Ιθακήσιων και Κεφαλλονιτών που ζουν στην αχαϊκή πρωτεύουσα.
  3. Θεωρούμε επιβεβλημένη υποχρέωση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου να άρει την απομόνωση της Ιθάκης, αλλά και της Σάμης, και απαιτεί από αυτό να προγραμματίσει την άμεση επανέναρξη των καθημερινών ακτοπλοϊκών δρομολογίων από την Πάτρα προς τη Σάμη και το λιμάνι της πρωτεύουσας της Ιθάκης το Βαθύ και το αντίστροφα, δεδομένου ότι τα δρομολόγια αυτά αποτελούν «γραμμή ζωής», αφού τους εξασφαλίζουν και διασφαλίζουν την άμεση πρόσβαση σε καλύτερες παροχές υγείας, εξυπηρετούν τον εμπορικό κόσμο και την εύκολη πρόσβαση των επισκεπτών.
  4. Κρίνουμε ότι η ακτοπλοϊκή αυτή γραμμή πρέπει να διατηρηθεί και να λειτουργεί και τις 365 ημέρες του έτους, για να συνεχίσει να εξυπηρετεί καθημερινά τους κατοίκους των δύο νησιών του Ιονίου, τους επισκέπτες τους και εν γένει τον τουρισμό και την ανάπτυξή τους.
Ο Πρόεδρος                                                                              Η Γραμματεύουσα
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΡΔΟΥΛΗΣ                          ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΡΟΣΟΠΟ ΥΛΟΥ-ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΥ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ & ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΠΑΤΡΩΝ
Προς                                                                                                     Κοιν/ση: Κυρία
τον Υπουργό Ναυτιλίας & Αιγαίου                                          Σμαράγδα  Σαρδελή
κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη                                                         Περιφερειακή Σύμβουλο Π.Ι.Ν.
ΑΘΗΝΑ                                                                                   Αρμόδια για θέματα Π.Ε. Ιθάκης
ΙΘΑΚΗ
Κύριε Υπουργέ,
Με το έγγραφό μας εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στο δίκαιο αγώνα της Ιθάκης για άμεση σύνδεσή της με την Πάτρα.
Με την διακοπή της σύνδεσης του νησιού με την πόλη μας δημιουργήθηκαν πάρα πολλά και σοβαρά προβλήματα. Η Ιθάκη ανέκαθεν συνδεόταν καθημερινά με την Πάτρα και έτσι εξυπηρετούταν από εμπορικής και τουριστικής άποψης. Ακόμη ήταν η βασική λύση των πολιτών της Ιθάκης σε θέματα που αφορούσαν διοικητικές Υπηρεσίες – ειδικά μετά τις καταργήσεις πολλών Υπηρεσιών στην Ιθάκη στο τελευταίο διάστημα, αλλά κυρίως η Πάτρα εξυπηρετούσε με τα Νοσοκομεία της ζητήματα υγείας,(επειγόντων περιστατικών και  νοσηλείας).
Είναι πραγματικά για όλους του Ιθακήσιους θέμα μείζονος σημασίας η επαναφορά και η διατήρηση της «γραμμής ζωής» όπως πράγματι έτσι πρέπει να ονομάζεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Πάτρα, καθώς και η διανυκτέρευση του πλοίου στο λιμάνι του Βαθέως που εξασφαλίζει τη σίγουρη και καθημερινή συγκοινωνία στην Ιθάκη.
Ευελπιστούμε ότι θα στηρίξετε την Ιθάκη, ένα μικρό νησί με αδιάσπαστους στο χρόνο δεσμούς με την Πόλη μας, οι οποίοι εγγυούνταν και θα πρέπει να συνεχίσουν να εγγυώνται στους Ιθακήσιους σιγουριά και ασφάλεια, κυρίως σε θέματα Υγείας, αλλά και αποφυγή οποιασδήποτε άλλης ταλαιπωρίας και οικονομικής επιβάρυνσης, προκειμένου να φτάσουν στην Πάτρα.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους, ευελπιστούμε σε άμεση  απόφασή σας  που θα στηρίζει και θα ενισχύει τον αγώνα, ενάντια στον συγκοινωνιακό αποκλεισμό της Ιθάκης γιατί αν συνεχιστεί, αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην απομόνωση και ερήμωση του νησιού.
Είμαστε σίγουροι ότι θα στηρίξετε το δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Ιθάκης και θα πράξετε τα δέοντα ώστε να επιλυθεί σύντομα το πρόβλημα.
Μετά τιμής
 Ο Πρόεδρος                                                                   Ο Γεν. Γραμματέας
Γεώργιος Ρώρος                                                            Γεώργιος Βαγενάς
Τα Μέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου