Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Τη διάλυση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ζητάει επίσημα η Ζάκυνθος!

Τη διάλυση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ζητάει επίσημα η Ζάκυνθος!
Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
Θυελλώδες αναμένεται το τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο του έτους που θα γίνει το Σαββατοκύριακο στην Κέρκυρα.
Δύο περιφερειακοί σύμβουλοι που εκλέγονται στην Ζάκυνθο θα ζητήσουν επίσημα πλέον την διάσπαση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και την υπαγωγή του νησιού που εκπροσωπούν της Κεφαλληνίας – Ιθάκης και Λευκάδας στην Περιφέρεια Δυτική Ελλάδας με έδρα την Πάτρα!
Το θέμα γιγαντώνεται πολιτικά έτι περαιτέρω καθώς ο ένας εξ αυτών, ο Κώστας Τσιριγώτης είναι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και εκλέγεται με την παράταξη του νυν περιφερειάρχη Σπύρου Σπύρου, ενώ ο δεύτερος, ο Λευτέρης Γιαννάτος είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κι εκλέχτηκε με την παράταξη του Μπεριάτου που είχε στηρίξει το ΠΑΣΟΚ.
Κι οι δυο τους, δε, ήταν υποψήφιοι βουλευτές με τα κόμματά τους στις δίδυμες εκλογές του Μαΐου- Ιουνίου του 2012!
Οι φήμες επιμένουν πως οι δυο θα δημιουργήσουν νέα περιφερειακή παράταξη με την οποία θα κατέλθουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου και με κεντρικό στόχο της τη διάσπαση την περιφέρειας Ιονίων Νήσων με την σημερινή της μορφή!
Στον παρόντα προβληματισμό που δημιουργεί η εν λόγω εξέλιξη, αν προστεθούν κι οι παλιές βλέψεις της Λευκάδας να ενωθεί διοικητικά με την Αιτωλοακαρνανία ως εγγύτερη γεωγραφική ενότητα, και της Κεφαλονιάς που από πολύ παλιά αντιμάχεται την πρωτοκαθεδρία της Κέρκυρας ως πρωτεύουσας, τότε το μέλλον της περιφέρειας Ιονίων Νήσων δεν μπορεί να είναι ευοίωνο!
Ολόκληρη η δήλωση:
«Το έτος 2010, πριν την ψήφιση του Καλλικράτη (Ν. 3852/2010), οι τότε Βουλευτές των Π.Ε. Ζακύνθου, Κεφαλληνίας – Ιθάκης και Λευκάδας, είχαν ζητήσει για τις ανωτέρω Π.Ε. να υπαχθούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.
Προφανώς, οι παραπάνω Βουλευτές, έχοντας «ζυγίσει» τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ένταξης των παραπάνω νησιών, τόσο στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όσο και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το όφελος των νησιών τους ήταν η ένταξη τους στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.
Εμείς οι υπογράφοντες, προ τριετίας, κληθήκαμε να υπηρετήσουμε το θεσμό της Π.Ι.Ν. Πιστέψαμε ότι το κοινό αναπτυξιακό μοντέλο που πρέπει να έχουν τα νησιά του Ιονίου μεταξύ τους, μαζί με την αναμφισβήτητη κοινή ιστορική και πολιτιστική τους πορεία, αρκούσαν για να πορευτούμε ως μία ενιαία Περιφέρεια.
Δυστυχώς τρία έτη μετά, διαπιστώνουμε ότι ελάχιστα πλεονεκτήματα αποκομίζει το νησί της Ζακύνθου από την ένταξη του στην Π.Ι.Ν. Από καθαρά διοικητικής απόψεως, η γραφειοκρατία αυξήθηκε δραματικά, διάφορα έγγραφα της Π.Ε. Ζακύνθου ταξιδεύουν, άνευ ουσιαστικού λόγου, μεταξύ Ζακύνθου – Κέρκυρας και αντίστροφα, ενώ τα σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας (π.χ. ηλεκτρονικές υπογραφές και ακριβή ηλεκτρονικά αντίγραφα κ.τ.λ.) ουδόλως αξιοποιήθηκαν.
Επίσης τα έξοδα λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, λόγω της γεωγραφικής απόστασης, είναι πραγματικά δυσβάσταχτα και υπερβολικά σε σχέση με άλλες περιφέρειες της Χώρας.
Για όσον αφορά την συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών μας, τρία έτη μετά την ίδρυση της Π.Ι.Ν., παραμένει ουσιαστικά ανεπαρκής, διότι οι Επτανήσιοι δεν έχουν κανένα λόγο, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, να ταξιδεύουν από το ένα νησί στο άλλο.
Άλλωστε, όλη η υπόλοιπη διοικητική διάρθρωση των νησιών μας, σχεδόν όλων των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου (π.χ. περιφερειακές διευθύνσεις Δ.Ο.Υ., ΕΛΤΑ, Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε. κ.λ.π., δικαστήρια, περιφερειακές διευθύνσεις δημοσίων υπηρεσιών, δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά σωματεία, περιφερειακές διευθύνσεις τραπεζών κ.τ.λ. υπάγονται στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και ειδικότερα στην Πάτρα ή στον Πύργο.
Για όσον αφορά τις ελάχιστες υπηρεσίες που υπάγονται στην έδρα της Π.Ι.Ν., οι πολίτες των υπολοίπων νησιών του Ιονίου, υπόκεινται σε τριήμερο ταξιδιωτικό μαρτύριο για να μετακινηθούν από τα νησιά τους στην Κέρκυρα και το αντίστροφο, καθώς και σε πολλαπλάσια έξοδα, ενώ την ίδια στιγμή, αυθημερόν, μέσα σε ένα πρωινό και με ελάχιστα έξοδα, δύνανται να μετακινούνται στην Πάτρα και να επιστρέφουν στα νησιά τους.
Θέλουμε δε να υπογραμμίσουμε ότι, σε αντίθεση με τα νησιά του Αιγαίου που απέχουν αρκετά μίλια από την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, και γι’ αυτό το λόγο υπάγονται σε αυτοτελείς νησιωτικές περιφέρειες, τα νησιά του Ιονίου ευρίσκονται σε ελάχιστη απόσταση από την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, με την οποία συνδέονται συγκοινωνιακά.
Επίσης, σε περίπτωση που τα νησιά του Ιονίου υπαχθούν σε διαφορετικές Περιφέρειες, ουδόλως εμποδίζονται δια μέσω των διαπεριφερειακών συνεργασιών αλλά και συνεργασιών των πολιτιστικών τους σωματείων, να κρατήσουν ζωντανή την κοινή ιστορική και πολιτιστική τους κληρονομιά.
Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρούμε ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων πρέπει να καταργηθεί ως μονάδα Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης της Χώρας και οι Π.Ε. Ζακύνθου, Κεφαλληνίας – Ιθάκης και Λευκάδας να υπαχθούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ενώ η Π.Ε. Κέρκυρας να υπαχθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου. Για όσον αφορά την Π.Ε. Ζακύνθου, καλούμε τον Βουλευτή Ζακύνθου και τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές που θα προκύψουν από τις προσεχείς εκλογές του Μαΐου 2014, να εργαστούν στην κατεύθυνση αυτή.
Επίσης θεωρούμε σκόπιμο, το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζακύνθου, μετά την τριετή εμπειρία του από την εφαρμογή του Καλλικράτη, να λάβει απόφαση σχετικά με το παραπάνω ζήτημα, δηλ. εάν η Π.Ε. Ζακύνθου πρέπει να ανήκει στην Π.Ι.Ν. ή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με έδρα την Πάτρα»!

1 σχόλιο:

  1. Λοιπόν έχουμε:
    Πρόταση για τρείς Δήμους.
    Πρόταση για διάλυση της ΠΙΝ και προσκόλληση στη Πάτρα.
    Το ένα τρώει το άλλο εδώ.
    Μήπως έχει δρομολογηθεί η διάλυση της ΠΙΝ γι΄αυτό και δεν διασπάται από την «κεντρική εξουσία» ο Δήμος Κεφαλονιάς?
    Πόσο συμφέρει η διάλυση της ΠΙΝ τους Θιακοκεφαλλονίτες??
    Μάλλον έλλειψη ψυχραιμίας στα δύσκολα υπάρχει.
    Παρά ταύτα δεν είμαι ειδικός και αν κάποιος μπορεί να παρουσιάσει μια τεκμηριωμένη εικόνα της κατάστασης θα ήταν ωφέλιμο για όλους τους Επτανησιώτες να το κάμει.
    Ευελπιστώ και τον ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    Χουά χα χα χα χα χα χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή