Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ- ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΡΜΩΔΟΡΟ

Dimitris Armodoros …πικρή γεύση: Οι πρωτόγονοι λαοί πίστευαν ότι η πικράδα έδινε δύναμη και ότι μπορούσαν να θεραπευτούν από μια ασθένεια πίνοντας ένα πικρό ποτό. «Ό, τι είναι πικρό στο στόμα, είναι γλυκό στο σώμα», λέει μια λαϊκή παροιμία.

Στη Βοτανοθεραπευτική τα πικρά φυτά τα θεωρούσαν σαν ιδιαιτέρως αποτελεσματικά. Π.χ. το Κενταύριο στη Γερμανία.
Φυσιολογικά η πικράδα δημιουργεί ένα ερέθισμα στον οργανισμό, και αυτό έχει σαν επακόλουθο να λειτουργήσουν οι αδένες και να παράγουν υγρά. Π.χ. Ένα πικρό ποτό είναι ορεκτικό, δηλαδή ανοίγει την όρεξη και την πέψη, ενώ πολύ πικράδα κόβει την όρεξη.
Οι πικρές δραστικές ουσίες είναι χημικώς τερπενικές λακτόνες. Π.χ. στο κιχώριο λακτουκίνη και λακτουπικρίνη, στην αψινθία – αψινθίνη. Το πιο πικρό βότανο είναι η κίτρινη γεντιανή – Gentiana lutea, περιέχει γεντιοπικρίνη και αμαρογεντίνη.
Η αντίδραση έναντι των πικρών ουσιών διαφέρει ανάλογα με το άτομο, και εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του ατόμου.
Η δράση των πικρών φυτών είναι πεπτική (στομαχική, ορεκτική), διουρητική και τονωτική. Ορισμένα πικρά φυτά επίσης επιδρούν στο ήπαρ ενεργοποιώντας την έκκριση χολής (χολεραιτική ενέργεια) και τη ροή (χολαγωγή). Έρευνα του Πανεπιστημίου του Yale (USA) πιστοποιεί ότι όσοι απεχθάνονται οτιδήποτε πικρίζει, έχουν την τάση να καταναλώνουν τροφές που ενισχύουν την εμφάνιση καρκίνου (ειδικά γευστικά, οι υπέρ – ευαίσθητοι).
Καταναλώνετε πικρά λαχανικά, πχ. αγκινάρα, μπρόκολο, σπανάκι, πικροράδικο (σταμναγκάθι) κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου