"Η παράδοση αυτή δεν είναι δημιούργημα του σημερινού λαού' όλα της τα στοιχεία τα βρίσκουμε στον αρχαίο μύθο, το σχετικό με τον εξιλασμό του Οδυσσέα. Όπως είναι γνωστό, στη Νέκυια της Οδύσσειας (λ121 κ.ε.) ο ήρωας, αφού σκοτώσει τους μνηστήρες, παρακινείται απ'τον Τειρεσία να πάρει ένα κουπί και να πάει σε τόπο, όπου οι άνθρωποι δε γνωρίζουν τι είναι θάλασσα, πλοίο και κουπί' θα καταλάβει πότε πρέπει να σταματήσει, όταν συναντήσει έναν οδοιπόρο που θα του πει, πως το κουπί είναι φτυάρι. Τότε να μπήξει το κουπί στη γη και να θυσιάσει στον Ποσειδώνα. Προφανώς διασκευή του αρχαίου μύθου είναι η νεοελληνική παράδοση που θέλει να εξηγήσει διατί τον άι-Λια τον βάνουν πάντα στα ψηλώματα." (Γ.Α.Μέγα, "Ελληνικές γιορτές και έθιμα της λαϊκής λατρείας")
(η εικόνα από το "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν λεξικόν Ηλίου")
"Αλλά όπως απέδειξε ήδη ο Ν.Γ.Πολίτης (Λαογρ.Σύμμ.Β'147) η λατρεία του αγίου πάνω στις κορυφές των βουνών είναι υπόλειμμα της αρχαίας θρησκείας, καθώς ο άγιος Ηλίας συνταυτίστηκε με τον ήλιο. Ο χριστιανικός δηλαδή άγιος Ηλίας μπορεί λόγω των ιδιοτήτων που του αποδίνονται, να θεωρείται αντικαταστάτης του κεραύνιου και νεφεληγερέτη Δία, αλλά συνδέεται και με τον Ήλιο, με τον οποίο ταυτίζεται κατά το όνομα, αλλά έχει κι άλλες πολλές ομοιότητες. Άλλωστε και στην αρχαιότητα ο Ήλιος ταυτιζόταν με το Δία, που ως θεός των μετεωρολογικών φαινομένων λατρευόταν πάνω στις βουνοκορφές. Επειδή λοιπόν κι ο ήλιος όταν ανατέλλει, φαίνεται να ανεβαίνει λαμπρός απ'τις κορυφές που φωτίζει πρώτες με τις ακτίνες του, αλλά και ο "όμβριος και ερίγδουπος" θεός που σηκώνει την κακοκαιρία στη διάρκεια των καταιγίδων, φαίνεται να έχει την έδρα του πάνω στις βουνοκορφές, αυτές ήταν οι πιο κατάλληλες και για τη λατρεία του αγίου Ηλία, με την οποία η εκχριστιανισμένοι Έλληνες αντικατέστησαν τη λατρεία του θεού Ηλίου."
Ορέ!!!! Καταπέλτης είσαι! Θα αρχίσω να μετράω αυτά που γράφω εδώ μέσα…
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ καπετάνιος μέσα τσού βράχους με κουπί στο χέρι!!! χα χα χα χα
Για κοίτα όμως βράχοι – βράχοι αλλά μες΄ τσι κούκλες! Έ παλιές κακές συνήθειες καπετάνιε.
Για τσι σκορδοκουτσούνες τα λουλούδια λέω, (κουτσούνα = κούκλα ).
Τώρα βέβαια εφκειές δε μπορούνε να σου προσφαίρουνε κάνα ποτάκι αλλά παίρνεις το θηλυκό άρωμα.
Ορέ “Poros” κατέβασέτονε κάτου γιατί θα γίνει επικίνδυνος, έτσι πήε κι ο Δυσσέας με το κουπί εκεί στα βουνά τση Θεσπρωτίας και έκαμε 10 χρόνια να γυρίσει με εκείνη τη βασίλισσα που έμπλεξε. Χα χα χα χα. Και κειός ο προφήτης ο Ηλίας ανέβηκε και εχάθηκε και εκειός. Επήε λέει στο Παράδεισο, αλλά Παράδεισος ήτανε και το χαρέμι του Μωάμεθ! Που να ξέρω εγώ τι εννοούνε οι γραφές?
Χουά χα χα χα χα χα χα χα χα χα.
OI ΠΟΡΙΟΤΕΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΚΟΥΠΙΑ,, ΒΡΕΓΜΕΝΗ ΣΑΝΙΔΑ ΘΕΛΟΥΝ ,,ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟς ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΤΣΟΥ ΒΑΡΑ,, ΜΠΑς ΚΑΙ ΒΑΛΟΥΝΕ ΜΥΑΛΟ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΓΩ ΤΣΟΥ ΤΟ ΛΕΩ ΑΡΗ...ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΟΤΑΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΑΡΧΑΙΑ ΤΕΙΧΗ,ΑΚΡΟΠΟΛΕΙΣ,ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΝΑΟΥΣ,....ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ...ΚΙ ΕΦΚΙΑ ΤΑ ΗΛΕΚΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΠΕΝΕΡΓΟΥΝ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΟΡΤΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ...ΚΑΙ ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ ΝΤΕΖΑΒΟΥ...ΚΑΙ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΦΚΙΟ???.....ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΕΧΩ ΖΗΣΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΙΔΙΩΣ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΓΚΑΖΑΔΙΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΒΓΑΙΝΑ ΟΞΟΥ.....Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ (ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΝΑΠΟΔΕΣ) ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΖΗΣΕΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ,ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ,Η ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ....ΕΤΟΥΤΟΙ ΕΔΩ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝΕ ΟΥΛΟΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΑΙ ΠΗΝΕΛΟΠΗ....ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ? ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΣΟΥ ΤΑ ΛΕΩ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΕΝΟΙ ΚΟΡΣΕΔΕΣ...ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΣΑ ΣΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ,ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ,ΠΙΚΑΣΟ ΚΤΛ...ΕΝΑΣ ΜΑΓΕΙΡΑΣ ΜΟΥ ΔΗΛΩΣΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.....ΓΙ ΑΥΤΟ ΛΕΩ ΤΣΟΥ ΠΟΡΙΩΤΕΣ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΣΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΚΑΜΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ....ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΝΑ ΜΗ ΠΡΟΣΒΛΕΠΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ.....
Διαγραφή