Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 17 Απριλίου 2016

ψηφιδωτό από τον Ναό του Ποσειδώνος στα Βάτσα, 6ος αι. π.Χ



Αργοστόλι αρχαιολογικό μουσείο
ψηφιδωτό από τον Ναό του Ποσειδώνος στα Βάτσα, 6ος αι. π.Χ



 Orestis Kappatos Καλημέρα Pasxalia Pal. Καλημέρα στην ομάδα. Ένα πανέμορφο ψηφιδωτό, από την περιοχή Βάτσα, (αν θυμάμαι καλά) στην Παλική....Ευχόμαστε φέτος το καλοκαίρι να μπορέσουμε να το θαυμάσουμε πάλι...Τι λέτε κ. Ελένη Παπαφλωράτου?



Ἑλένη Παπαφλωράτου Λέω ότι η χρονολογηση στην ανάρτηση είναι λάθος.


 Gerasimos Valsamis Στη θέση Βάτσα της Παλλικής, με τον ομώνυμο γραφικό όρμο και παραλία, όπου βρισκόταν ο αρχαίος ναός του Ποσειδώνα σήμερα, κι επί των ερειπίων του, είναι χτισμένη η εκκλησία του Άγιου Νικόλαου.

Τα Βάτσα ήταν ο τελευταίος σταθμός των ναυτικών, πριν από το ταξίδι για την Ιταλία.
Για το λόγο αυτό υπήρχε και ο αρχαίος ναός αφιερωμένος στον Ποσειδώνα, όπου οι ναυτικοί επικαλούνταν την βοήθεια του θεού των θαλασσών για ήρεμες και καλοτάξιδες θάλασσες πριν το μακρύ ταξίδι τους για τις ακτές της Κάτω Ιταλίας.
Το σωζόμενο ψηφιδωτό χρονολογείται στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ή κατά τον αρχαιολόγο Π. Καλλιγά είναι του 2ου π.Χ. αιώνα....
Όπως, αντιλαμβάνεστε, τίποτε δεν είναι τυχαίο.
Επί των ερειπίων του ναού του Ποσειδώνα, θεού των θαλασσών και προστάτη των ναυτικών, μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού, κτίσθηκε ο ναός του Αγ. Νικολάου, Αγίου των θαλασσών και προστάτη επίσης των ναυτικών!
Αντιλαμβάνετε επίσης κάποιος, τη σπουδαιότητα του αρχαίου «Λιμένα» που θα υπήρχε στη περιοχή, για την προετοιμασία πριν το μακρύ ταξίδι!
Δυστυχώς όμως, για ακόμη μία φορά, η ΠΟΛΙΤΕΙΑ είναι ΑΠΟΥΣΑ, ως αναφορά την εκδήλωση ενεργειών για Αρχαιολογική Έρευνα, τόσον στην ευρύτερη περιοχή των Βάτσων, όσο και για Ενάλιες Αρχαιολογικές Έρευνες, πρός εντοπισμό του αρχαίου Λιμένα!

(στη κατωτέρω φωτό, η περιοχή στα Βάτσα, με τον ναό του Αγ. Νικολάου αριστερά της φωτογραφίας και το ομώνυμο "πλωτό" ποτάμι που διασχίζοντας εγκάρσια τη Παλλική, εκβάλει στον ομώνυμο όρμο).


Gerasimos Valsamis Orestis Kappatos Σαφέστατα έγραψα Ορέστη μου, τη λέξη ΠΟΛΙΤΕΙΑ, εννοώντας το Κράτος και όχι την τοπική αυτοδιοίκηση...Σαφώς επίσης, δεν είναι δυνατόν όλα να επαφίονται σε έναν Σπύρο Μαρινάτο...θα έπρεπε να ζούσε αιώνια!

Orestis Kappatos Gerasimos Valsamis δεν εννοώ αυτοδιοίκηση.....Εννοώ ότι υπάρχουν Κεφαλλήνες αρχαιολόγοι που να ενδιαφέρονται....αλλά........

Gerasimos Valsamis Ένας άλλος «ιερός» τόπος των αρχαίων προγόνων μας, είναι και η περιοχή στον Άη Γιώργη, ανάμεσα Σκάλα-Πόρος.
Εκεί, εκτός από τα ερείπια αρχαίου ναού Δωρικού ρυθμού, του 7ου αιώνα π.Χ. του Απόλλωνα, (δίπλα ακριβώς από το εκκλησάκι του Άη Γιώργη), υπάρχουν και ερείπια αρχαίου ναού του Ποσειδώνα.
Αν και έχει ανασκαφεί και αποκατασταθεί η βάση του, δεν γνωρίζω σχετικά με την χρονολόγησή του.
Στην υποκείμενη παραλία, υπάρχουν επίσης, άφθονα κατάλοιπα θραύσματα αγγείων και λαξεύσεις στους βράχους απροσδιόριστης χρήσης.
Δεν είναι όμως μια περιοχή με δύο μεμονωμένους αρχαίους ναύς.
Είναι μέρος ενός συγκροτήματος, ένας σταθμός υποδοχής των ναυτικών, που πήγαιναν δυτικά.
Τόπος για τις λατρευτικές ανάγκες των ναυτικών.
Με τα τείχη του γύρω από το ναό, με στοές και άλλους χώρους.
Πρόκειται για οργανικό τμήμα της ζωής της αρχαίας πόλης των Πρόνων.
Για τους παραπάνω λόγους η Εφορεία φρόντισε για την ένταξη της ανάπλασης και ανάδειξης του χώρου στο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας- Πελοποννήσου- Ιονίων Νήσων 2007-2013 του ΕΣΠΑ, με τίτλο Πράξης «ΑΝΑΔΕΙΞΗ – ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΡΧΑΪΚΟΥ ΝΑΟΥ ΣΚΑΛΑΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ»".
(στη κατωτέρω φωτό η ευρύτερη αρχαιολογική περιοχή του "Αη-Γιώργη", στην ίδια περιοχή και ερείπια Ναού του Ποσειδώνα και του ναού του Απόλλωνα)!



Ἑλένη Παπαφλωράτου Ποιους δύο ναούς εννοείτε;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ

Απαντήστε...
Gerasimos Valsamis αναπαράσταση....από δημοσίευμα του φίλτατου Γ. Γκιάφη
Orestis Kappatos Απίστευτα ντοκουμέντα φίλε μου
Gerasimos Valsamis Να 'ταν μόνον αυτά Ορέστη....Άλλη φορά θα πρέπει να μιλήσουμε, για τα εξής: τους ναούς της Αφροδίτης και του Δία στη νησίδα Δίας, τους ναούς του Απόλλωνα στην αρχαία Σάμη και Φισκάρδο, τους ναούς της Δήμητρας και της Κόρης (με την αρχαία επιγραφή «Τριο...Δείτε περισσότερα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ

Απαντήστε...
Giannis Theotokatos ΑΡΙΣΤΗ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΕΣΤΑΤΗ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΒΑΛΣΑΜΗ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΩΣ ΩΦΕΙΛΕ ΚΑΙ ΩΦΕΙΛΕΙ! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Α...Δείτε περισσότερα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ απο εκει,,λογικ θα ηταν οι αναχωρησεις προς Ανατολάς
Orestis Kappatos Καλησπέρα Γιώργο. Ακριβώς...Υπάρχουν και κάποια στοιχεία ........


ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ Εξάλλου λόγο του ότι ελάχιστοι περνούσαν από διολκο το νησί μας ήταν περασμα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ Ως και ο Απόστολος ναυαγησε.στο αρχαίο νησί μελιτης 
Ἑλένη Παπαφλωράτου Η περιοχή λέγεται Βάλτσα και είχε ανασκαφεί μερικώς από τον Μαρινάτο, ο οποίος βρήκε και το ψηφιδωτά της ανάρτησης. Είναι κοντά στην εκκλησία εντός ιδιόκτητου αγρού. Επίσης, σύμφωνα με νεώτερες μελέτες και κατά ορισμένους μελετητές, δεν πρόκειται για ναό αλλά για έπαυλη όπως αυτής της Σκάλας ή της Αγ. Ευφημίας.
Gerasimos Valsamis Ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σας, άσχετα αν γεννά περισσότερα ερωτήματα για το τι "εκανε" εκεί μια "έπαυλη"...μια εκτεταμένη αρχαιολογική ανασκαφή ίσως έδινε κάποιες λογικές απαντήσεις!
Ἑλένη Παπαφλωράτου Μα είναι η μόνη απάντηση. Είπα ότι είναι άποψη κάποιων μελετητών. Χωρίς ανασκαφή απάντηση δεν δίνεται. Σκεφτείτε όμως και την έπαυλη της Σκάλας
Ἑλένη Παπαφλωράτου Επίσης, η ανασκαφή του Μαρινάτου δημοσιεύθηκε στην Αρχαιολογική Εφημερίδα του 1932. Αυτός χρονολόγησε και το ψηφιδωτό στον 2ο μ.Χ. αι.
Delalis Spyros Αν μιλησει η σκαπανη...εχει πολλα να πη....χωρις να ξερω τιποτα απολυτως...θεωρω οτι η περιοχη αυτη γενικοτερα πρεπει να εχει μεγαλη ιστορια θαμενη στα εγκατα της
Ἑλένη Παπαφλωράτου Σίγουρα έχει. Δυστυχώς τα παροβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης είναι γνωστά. Επιπλέον, η περιοχή μας έχει πληγεί από 2 σεισμούς που δημιούργησαν νέα και πολύ σοβαρά προβλήματα
Delalis Spyros Το προβλημα δεν ειναι ο σεισμος...αλλα οι ιδιοκτησιες
Ἑλένη Παπαφλωράτου Δεν ξέρω τι εννοείτε με αυτό. Αλλά οι 2 σεισμοί έκλεισαν 2 μουσεία και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε εκκλησίες, καμπαναριά, γεφύρια κ. ά.
Delalis Spyros Δεκτον
Ἑλένη Παπαφλωράτου Αληθές δυστυχώς
Giannis Theotokatos  ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ , Ο ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΜΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, ΠΡΟΣ ΤΟΥΣΦΟΙΤΗΤΑΣ ΤΟΥ, ΤΗΝ 3ΗΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ 1961, ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ 6ΟΥ Π.Χ ΑΙΩΝΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΝΗΜΟΝΕΥΕΙ ΤΩΝ ΒΑΤΣΩΝ. ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΟΤΙ < ΕΙΝΑΙ ΛΙΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΙΟΥΤΩΝ ΝΑΩΝ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΟΔΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΥΣΙΝ, ΗΤΙΣ ΩΔΗΓΗΣΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΝ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ> . ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΡΩΜΑΙΚΕΣ ΕΠΑΥΛΕΙΣ.
Ἑλένη Παπαφλωράτου Φυσικά! Και αυτό ισχύει στο ιερό της Σκάλας, Μόνο που ο ίδιος χρονολογεί το εύρημα των Βάτσων τον 2ο μ.Χ. αι.
Delalis Spyros Στην περιοχη απο την Κουνοπετρα εως τα Κηπουρια.....οσφραινεσαι βουβη την θαμενη η βυθισμενη δοξα ενος αγνωστου αλλα ενδοξου ιστορικου παρελθοντος
Giannis Theotokatos ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑ ΕΧΩ ΑΝΤΛΗΣΕΙ ΑΠΟ <ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ- ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ> ΤΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΡΙΝΑΤΟΥ .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου