Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Ο αρχιτέκτων Παναγής Μεταξάς (1902-1967)

Ο αρχιτέκτων Παναγής Μεταξάς (1902-1967) -  ΠΗΓΗ Ε Δ Ω
Ο αρχιτέκτων-πολεοδόμος ΠΑΝΑΓΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ - (ΑΓΓΕΛΕΤΑΤΟΣ), ένας από τους διακεκριμένους Έλληνες αρχιτέκτονες του περασμένου αιώνα, γεννήθηκε στα ΑΝΝΙΝΑΤΑ Κεφαλληνίας το 1902 και ήταν το πρώτο από τα έξη παιδιά της οικογένειας του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ (1868 - 1940) και της ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (1879 - 1954) Μεταξά-Αγγελετάτου .


Οι γονείς του Παναγή Μεταξά, Γεράσιμος και Αικατερίνη




Το προσεισμικό σπίτι της οικογένειας Μεταξά Αγγελετάτου που γεννήθηκε ο Παναγής Μεταξάς στα Αννινάτα Κεφαλληνίας



Ο Παναγής Μεταξάς πρωτοετής φοιτητής στην Ανώτατη Σαξωνική Πολυτεχνική Σχολή της Δρέσδης

Το 1920 ο Παναγής σε ηλικία 18 ετών με την στήριξη της οικογένειας, που εκποίησε μεγάλο μέρος της πατρικής περιουσίας για τον σκοπό αυτό, πήρε τον δρόμο του εξωτερικού (Γερμανία) για την απόκτηση του πρώτου διπλώματος του αρχιτέκτονα μηχανικού της Ανωτάτης Σαξωνικής Πολυτεχνικής Σχολής της Δρέσδης, από όπου απεφοίτησε με άριστα το 1925.
Ο ΠΑΝΑΓΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ θα προσθέσει αμέσως μετά ένα ακόμη ειδικό δίπλωμα πολεοδομίας το 1928 με την υπογραφή του πρύτανη της Ανωτάτης Σαξωνικής Πολυτεχνικής Σχολής της Δρέσδης κ. Μπρουκ.




Φωτογραφία του αρχιτέκτονα - πολεοδόμου Παναγή Μεταξά την εποχή της αποφοίτησής του.

Στην Αρχιτεκτονική σχολή του Πολυτεχνείου της Δρέσδης εκείνη την εποχή ήταν συμφοιτητής με τον επίσης διακεκριμένο συνονόματό του Κεφαλλήνα αρχιτέκτονα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΜΕΤΑΞΑ καθώς επίσης με τον Περικλή Γεωργακόπουλο, Ρέννο Κουτσούρη, Παναγιώτη Μιχελή και Μανώλη Βουρέκα.






Μετά από τις πολυετείς σπουδές του στην Γερμανία επέστρεψε στην Ελλάδα όπου σταδιοδρόμησε αρχικά από το 1927 και σταδιακά έως το 1952 ως ανώτατος υπάλληλος στο Υπουργείο Συγκοινωνίας και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στην θέση του προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας επί βαθμώ επιθεωρητού Δημοσίων Έργων.



Από το 1952 δημιούργησε δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο, ασχολούμενος με τη μελέτη ποικίλων έργων, αξιοποιώντας σε αυτά την πείρα και την αρχιτεκτονική του ικανότητα.
Ήταν ένας από τους διακεκριμένους αρχιτέκτονες του περασμένου αιώνα και εκφραστής της λεγόμενης «Σχολής της Δρέσδης» που κινήθηκε με την παραδοχή και την εξέλιξη του Μοντέρνου Κινήματος επηρεασμένος κυρίως από το ύφος της σχολής Μπαουχάους (γερμ. Bauhaus).
Πλείστα δημόσια και ιδιωτικά κτήρια καθώς και εκκλησίες (όπως ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα) κοσμούν με την παρουσία τους την Αθήνα και πολλές πόλεις στην Ελλάδα.

Ο ΠΑΝΑΓΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ δυστυχώς απεβίωσε σε νοσοκομείο της Αθήνας μετά από σοβαρό ατύχημα το 1967, αρκετά πρόωρα, σε ηλικία 65 ετών.
Η σορός του μεταφέρθηκε στον γενέθλιο τόπο του στην Κεφαλληνία όπου και αναπαύεται στο κοιμητήριο του Πόρου σε κοινό μνήμα με τον θείο του Νικόλα, αδελφό του πατέρα του.


Νικόλαος Μεταξάς Αγγελετάτος του Αλεξάνδρου (1889-1971)

(Ο Νικόλαος (1889-1971) από μικρό παιδί μετανάστευσε στην Αμερική και έκτοτε ουδέποτε ξαναγύρισε στην Ελλάδα. Πριν αποβιώσει ζήτησε ως τελευταία του επιθυμία να μεταφερθεί η σορός του στον τόπο που γεννήθηκε).






(Αρκετές πληροφορίες αντλήθηκαν από το βιβλίο «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ» της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας (Επιμέλεια Ελένη Φέσσα-Εμμανουήλ, εκδόσεις: Ποταμός)

Makis Metaxas Αυτή η αναφορά ήταν ένα οφειλόμενο χρέος που είχα για τον θείο μου τον Παναγή (τον αδελφό του πατέρα μου του Οδυσσέα) και νουνό μου. Ξέρω πως δεν έχω κάνει σχεδόν τίποτα για την μνήμη του και είναι ένα βάρος που κουβαλάω χρόνια τώρα. Ελπίζω πως θα μπορέσω κάποια στιγμή να γράψω όσα οφείλω στην μνήμη του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου