Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

νεα απο την ΠΙΝ

Δυναμική η παρουσία της ΠΙΝ στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ
Στη 3η θέση μεταξύ των 13 Περιφερειών όσον αφορά στις απορροφήσεις

Την εικόνα που εμφανίζει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, συνολικά στο πρόγραμμα απορρόφησης έργων μέσω ΕΣΠΑ 2014-2020, παρουσίασε με στοιχεία ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, μετά από επερώτηση – σχολιασμό, κατά τη διεξαγωγή της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου το Σάββατο, του επικεφαλής της παράταξης «Νέα Ιόνιος Πολιτεία» Σπυρίδων Σπύρου, που τη χαρακτήρισε ως «κακή πορεία του ΕΣΠΑ 2014-2020».
«Ο κ. Σπύρου βάζει θέματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο που αναδεικνύουν το δικό του έλλειμμα ως Περιφερειάρχης και τη δική του αγωνία να παρουσιάσει το άσπρο μαύρο», είπε στην εισαγωγή του ο Περιφερειάρχης σχολιάζοντας τη στάση του κ. Σπύρου, ενώ στη συνέχεια ανέλυσε τη σημερινή δυναμική παρουσία της ΠΙΝ στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ.
«Αναλυτικά το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020, ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εμφανίζει την εξής εικόνα, μέχρι σήμερα :
-Όσον αφορά τις Προσκλήσεις που έχουν εκδοθεί προκειμένου να υποβάλλουν προτάσεις οι δικαιούχοι, το ποσοστό είναι 104%. Έχουμε δηλαδή υπερβεί το στόχο, ενώ εκδίδονται επιπλέον Προσκλήσεις που προκύπτουν στην πορεία, από τις ανάγκες του ίδιου του προγράμματος, των έργων και δράσεων που πρέπει να εκτελεστούν.
Όσον αφορά στις Εντάξεις είμαστε στο 64% δηλαδή στα 2/3 των έργων για τα οποία έχουμε κάνει τις αντίστοιχες προκηρύξεις
Οι Συμβάσεις (Νομικές Δεσμεύσεις) είναι στο 1/3 (δημοπράτηση- αναθέσεις αναδόχου και υπογραφή της συμβάσεως) , είναι σε ποσοστό 35, 4%
Οι Απορροφήσεις βρίσκονται στο 18,4 %
Αυτά ο κ. Σπύρου τα θεωρεί ως αδυναμία του προγράμματος και κάνει κριτική», σχολίασε ο κ. Γαλιατσάτος και πρόσθεσε:
«Στο σύνολο των 13 Περιφερειών η ΠΙΝ είναι στην 3η θέση όσον αφορά τις πληρωμές, δηλαδή τις απορροφήσεις.
Βρίσκεται και στην 3η Θέση όσον αφορά τις Προσκλήσεις τις οποίες έχει εκδώσει.
Στην 5η θέση όσον αφορά τις Συμβάσεις και στην 6η θέση όσον αφορά τις Εντάξεις των έργων
Σε όλους τους δείκτες είναι πάνω από τη μέση, σε σχέση με τις 13 Περιφέρειες και στο θέμα των απορροφήσεων κατέχει την 3η θέση.
Όταν παραλάβαμε την ΠΙΝ, βρισκόταν στην τελευταία θέση από τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Δε θα ξαναβρεθεί ποτέ εκεί. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων πρέπει να είναι σήμερα περήφανη και όλοι μας πρέπει να είμαστε περήφανοι στο Περιφερειακό Συμβούλιο γιατί με τις δυνάμεις που έχουμε, που είναι μικρές και πολλές φορές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες, είμαστε σε αυτή τη θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες» επεσήμανε ο κ. Γαλιατσάτος
«Στο σύνολο των 27 προγραμμάτων, περιφερειακών και τομεακών προγραμμάτων, είμαστε σήμερα στην 7η θέση όσον αφορά τις απορροφήσεις . Άρα λοιπόν είμαστε σε καλό δρόμο, πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη και γίνονται και πολλά άλλα, με τη βοήθεια και του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και των υπηρεσιών της ΠΙΝ.
Από τα συγκριτικά στοιχεία με τα άλλα Περιφερειακά Προγράμματα, αλλά και με το σύνολο του ΕΣΠΑ (Τομεακά και Περιφερειακά Προγράμματα), προκύπτουν τα εξής :
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΠΙΝ ΣΤΑ 13 ΠΕΠ (θέση) ΘΕΣΗ ΠΙΝ με βάση τα 27 Προγράμματα του ΕΣΠΑ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ 3 4
ΕΝΤΑΞΕΙΣ 6 11
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ 5 16
ΠΛΗΡΩΜΕΣ 3 7
(στοιχεία ΟΠΣ 3/10/2018)
Μέχρι σήμερα έγινε αξιολόγηση 234 προτάσεων και εντάχθηκαν 137, προϋπολογισμού 230.000.000 ευρώ. Το πρόγραμμά μας, με αυτές τις προτάσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, έχει σχεδόν καλύψει όλο τον προϋπολογισμό. Από αυτές που έχουν ενταχθεί, έργα και δράσεις, οι Νομικές δεσμεύσεις είναι 83, ενώ οι 54 δεν έχουν ακόμη συμβασιοποιηθεί, εκ των οποίων οι 41 αναφέρονται σε φορείς του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης (υπουργείο Παιδείας, υπουργείο Πολιτισμού, ΕΛΑΣ, Πυροσβεστικό Σώμα, Εγνατία ΑΕ ,Κτιριακές Υποδομές, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, δήμοι, ΔΕΥΑ Δήμων) , έτσι γίνεται αντιληπτό ότι για να φτάσεις στο τέλος του προγράμματος, με επιτυχή τρόπο, εξαρτάται και από άλλους και όχι μόνο από την ίδια την ΠΙΝ» είπε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων.
Τέλος ο κ. Θ. Γαλιατσάτος επεσήμανε σε όλους τους παρευρισκόμενους στο Περιφερειακό Συμβούλιο, πως η Περιφέρεια δε διαχώρισε τη στήριξή της, σε αρεστούς ή μη πολιτικά δημάρχους, αλλά εμπράκτως στήριξε χωρίς αμφισβητήσεις τα αιτήματα όλων και των επτά δήμων και τα ενέταξε με οποιαδήποτε τρόπο, είτε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020, είτε στο ΠΔΕ, είτε σε άλλο χρηματοδοτικό μέσο.
επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου