To παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι θα παίζουν για τους επόμενους μήνες τα ελληνικά και τουρκικά πλοία στη Μεσόγειο, καθώς και τα γεωτρύπανα που θα τρυπάνε στην κυπριακή και την τουρκική ΑΟΖ.
Σε μια προσπάθεια να αναβαθμίσει τις απειλές του ο Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που το γεωτρύπανο της Exxon Mobill είναι εδώ, επιχείρησε να κάνει ένα ακόμη λεκτικό νταηλίκι. «Μη μας ζορίζετε» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε καθώς, όπως φαίνεται η Τουρκία δεν είναι σε θέση να μπλοκάρει τις εξελίξεις και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να δηλώνει την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή και στα κοιτάσματα που υπάρχουν, και να διεκδικεί μέρος από την μοιρασιά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αγκυρα δημοσίευσε και υλικό με το οποίο υποστηρίζει ότι θίγονται τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι η εκτίμησε για τον «χρυσό» που κρύβεται στην περιοχή. «Ο φυσικός πλούτος στην Ανατολική Μεσόγειο: Οι υπόγειοι πόροι που εχουν εντοπισθεί στην Ανατολική Μεσόγειο είναι 3,45 τρισεκατομμύρια m3, 1,7 δισεκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου συνολικής αξίας σχεδόν 3 τρις δολαρίων. Η Άγκυρα επισημαίνει ότι με τον πλούτο αυτό, η «περιοχή που καλύπτει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου καθίσταται αναμφίβολα μια από τις πιο κρίσιμες περιοχές του κόσμου».
Αυτά γράφει το υλικό που δημοσιεύτηκε στα social media και σύμφωνα με την ιστοσελίδα hellasjournal, αναλύεται η «προσπάθεια της Ελλάδας και της Νοτίου Κύπρου -όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία- να επιβάλλουν τετελεσμένα», αναλύονται οι επιχειρήσεις της Τουρκίας για έρευνα και εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου ενώ περιγράφονται και οι μέχρι τώρα ενέργειες που έχουν γίνει με την αγορά υπερσύγχρονων ερευνητικών και του πλωτού γεωτρύπανου Fatih, ενώ με επίσημο τρόπο ανακοινώνεται ο σχεδιασμός για την κατασκευή τουρκικής Ναυτικής Βάσης στην παράνομη «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου», το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων.
Το τουρκικό προπαγανδιστικό κείμενο καταγράφει τις γεωτρήσεις που μέχρι τώρα έχει πραγματοποιήσει στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και την έναρξη της γεώτρησης του Fatih στο Οικόπεδο της Alanya1 που είναι εντός της ΑΟΖ που έχει ανακηρύξει η Τουρκία και το επόμενο βήμα θα είναι η γεώτρηση στην Μερσίνα.
Από την άλλη πλευρά, το υπερσύγχρονο γεωτρύπανο της κοινοπραξίας που ανέλαβε να τρυπήσει το οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, είναι έτοιμο για να πιάσει δουλειά. Εκτιμάται ότι θα κάνει την πρώτη προσπάθεια την Παρασκευή ή το Σάββατο ενώ σε περίπου ένα μήνα θα υπάρχουν στοιχεία για το τι θα μπορούσε να βρεθεί στην κυπριακή ΑΟΖ, αν δηλαδή αξίζει όλη αυτή η φασαρία για το ενεργειακό κοίτασμα.
Σε… πολεμική ετοιμότητα
Την ίδια στιγμή, και ανεξάρτητα από τις πολεμικές κραυγές του Ερντογάν, ο ελληνικός στόλος βρίσκεται σε ετοιμότητα. Την φρεγάτα «Σαλαμίς» διαδέχθηκε στις περιπολίες η φρεγάτα «Ψαρά» η οποία θα παρατηρεί από μακριά τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού Barbaros, αλλά και την κινητικότητα που επιδεικνύουν τουρκικά πολεμικά πλοία.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της ιστοσελίδας T24 Μετίν Μουνίρ, πάντως, υο τουρκικό πολεμικό ναυτικό δεν θα εμποδίσει τις δραστηριότητες της Exxon Mobil στην ανατολική Μεσόγειο. Επικαλείται πηγές σύμφωνα με τις οποίες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αναστασιάδης είπε στον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι είναι έτοιμος για συμφωνία με την Άγκυρα ώστε να περάσει το φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας και να μεταφερθεί στην Ευρώπη.
Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα T24 με τίτλο «Τα νερά στην Μεσόγειο δεν θερμαίνονται, κρυώνουν», ο Μετίν Μουνίρ διερωτάται γιατί ο Τούρκος Πρόεδρος δεν ζητά από τον Εμίρη του Κατάρ να μείνει μακριά από την Κύπρο, δεδομένου ότι πέρσι η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε στρατό στο Κατάρ και έσπασε το εμπάργκο την ώρα που το Κατάρ βρισκόταν υπό διεθνή πίεση.
«Γιατί δεν του ζητά τώρα να αποχωρήσει; Απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει. Αν και η αλήθεια είναι πως υπάρχει, εγώ δεν την έχω και αφού ο Ερντογάν δεν θα με καλέσει στο υπερπολυτελές αξίας μισού δις δολαρίων αεροσκάφος που του δώρισε ο εμίρης του Κατάρ δεν θα μπορέσω να τη μάθω», αναφέρει ο Μετίν Μουνίρ, λέγοντας ότι δεν πιστεύει καθόλου ότι το τουρκικό πολεμικό θα εμποδίσει τις δραστηριότητες αυτής της εταιρείας (Exxon Mobil) και να ξεκινήσει πάλι καβγά με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
«Γιατί δεν του ζητά τώρα να αποχωρήσει; Απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει. Αν και η αλήθεια είναι πως υπάρχει, εγώ δεν την έχω και αφού ο Ερντογάν δεν θα με καλέσει στο υπερπολυτελές αξίας μισού δις δολαρίων αεροσκάφος που του δώρισε ο εμίρης του Κατάρ δεν θα μπορέσω να τη μάθω», αναφέρει ο Μετίν Μουνίρ, λέγοντας ότι δεν πιστεύει καθόλου ότι το τουρκικό πολεμικό θα εμποδίσει τις δραστηριότητες αυτής της εταιρείας (Exxon Mobil) και να ξεκινήσει πάλι καβγά με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Μετίρ Μουνίρ σχολιάζει ότι η κατάσταση με το φυσικό αέριο δεν είναι όπως η προπαγάνδα που κάνει η τουρκική πλευρά, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι Ε/Κ γνωρίζουν πως «δεν θα μπορέσουν να φάνε με την ησυχία τους τα λεφτά που θα κερδίσουν από το φυσικό αέριο χωρίς να ικανοποιήσουν την Άγκυρα». Επικαλούμενος μάλιστα πηγές ασφαλείας, ο Μετίν Μουνίρ αναφέρει ότι πριν από λίγο καιρό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου του είπε ότι είναι έτοιμος να κάνει συμφωνία με την Άγκυρα για να περάσει το το φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας και να μεταφερθεί στην Ευρώπη. «Το φυσικό αέριο θα δώσει μεγάλη ώθηση στη λύση του Κυπριακού. Αντίθετα με αυτό που λένε στην κοινή γνώμη τα νερά στην ανατολική Μεσόγειο δεν θερμαίνονται, κρυώνουν», σχολιάζει ο Μετίν Μουνίρ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου