Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Ο Οδυσσεας στους Φαιακες

Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΦΑΙΑΚΩΝ

(ΜΕΡΟΣ 11ον)✔️
🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶
Ο Οδυσσέας, έχει φύγει από το νησί τής Καλυψώς και συνεχίζει την περιπλάνησή του. Από μακριά τον βλέπει ο Ποσειδώνας και εξαπολύει θύελλα εναντίον του. Από τα
κύματα τον γλυτώνει η Λευκοθέα, μιά θεότητα θαλασσινή. Μισοπεθαμένο τον βρίσκει η Ναυσικά, η κόρη τού βασιλέως των Φαιάκων, ενός λαού πολιτισμένου και ευγενούς, που είναι ειδήμονες στην ναυσιπλοΐα. Τα πλοία τους ταξιδεύουν παντού και με πλήρη ασφάλεια, χωρίς πηδάλια και κυβερνήτες. Αναλαμβάνουν λοιπόν, την επιστροφή του στην Ιθάκη. Τον αφήνουν σε μία απόμερη ακτή τού νησιού κι εκεί έρχεται πιά να τον συναντήσει, η ίδια η θεά Αθηνά.💙 Η κατάσταση στην Ιθάκη όμως, δεν είναι διόλου ευχάριστη.
Η χώρα των Φαιάκων είναι ο 12ος σταθμός στην πορεία τού Οδυσσέως. Οι Φαίακες είναι ένας λαός πολιτισμένος και εξελιγμένος. Υποδέχονται φιλόξενα τον Οδυσσέα. Κοντά τους, ξεκουράζεται, χαλαρώνει, διασκεδάζει, ΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ ΝΟΣΤΑΛΓΕΙ. Μέσα στο μέγαρο τού Αλκίνοου που είναι γεμάτο ευθυμία και καλοπροαίρετη διάθεση, ξεκινά ο τυφλός αοιδός Δημόδοκος να τραγουδά ένα άσμα γιά τον μέγα Δούρειο 'Ιππο που τον σοφίστηκε ο Οδυσσέας και χάρη σ' αυτόν εκπορθήθηκε η πόλις τού Ιλίου. Το άσμα αυτό φέρνει δάκρυα στα μάτια τού Οδυσσέως. Τού γεφυρώνει το ένδοξο παρελθόν του και ΤΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ. Και τότε αυτός αναπολεί και διηγείται την πολυετή περιπλάνησή του, τα βάσανα και τους κινδύνους που πέρασε.
Σαν σύγχρονοι ψυχολόγοι οι Φαίακες, ακούν τον Οδυσσέα κι εκείνος μιλά και κλαίει και πονά, και πονά ξανά γιά τις οδύνες που πέρασε. και κλαίει, και κλαίει πολύ. Και όλο αυτό είναι ένα ψυχικό λουτρό, είναι ένας καθαρμός.
Οι Φαίακες, είναι οι αρωγοί που συναντάμε κάποια στιγμή στην ζωή μας. 'Ανθρωποι ή συμπτώσεις(?), που με την συνδρομή τους, φτάνουμε στην εκπλήρωση των στόχων μας. 'Ομως επειδή ουδέν καλόν αμιγές κακού-γιατί αυτό το ρητό μπορεί να λειτουργήσει πολύ ωραία και αντίστροφα- οι Φαίακες θα μπορούσαν να είναι, ένα ακόμη εμπόδιο στην πορεία τού Οδυσσέως ΕΑΝ αυτός δεχόταν την πρότασή τους να παντρευτεί την Ναυσικά, την εξαίσια κόρη τού βασιλιά τους.
Το νησί τής Σχερίας είναι ένας τόπος μεταιχμιακός, ο τελευταίος σταθμός τού πολύχρονου νόστου τού Οδυσσέα. Ένας τόπος στο μέσον: πίσω του βρίσκεται ο κόσμος των τεράτων, τού μύθου, ένας κόσμος - απόκοσμος, τρομακτικός και επικίνδυνος, γοητευτικός και τυλιγμένος στην αχλή των ψευδαισθήσεων, ο κόσμος τής τρομακτικής δοκιμασίας που τού στέρησε όλους τους συντρόφους του, έπνιξε όλα τα καράβια του, ο απροσδιόριστος τόπος τής Ωγυγίας που πλάνεψε και δέσμευσε τον Οδυσσέα και από τον οποίο ήθελε με πόνο ψυχής να ξεφύγει, και μπροστά του ο πραγματικός κόσμος, οι πραγματικοί άνθρωποι που άφησε πίσω του, ο οίκος του, η υπαρκτή και στέρεη Ιθάκη.
Στο νοητό επίπεδο, πίσω του είναι όλα τα τέρατα τής ίδιας του τής ψυχής, που πάλεψε μαζί τους και που με τρομερή δυσκολία αλλά με μεγάλη επιμονή και υπομονή, κατάφερε να τα νικήσει. Στο τέλος ανταμοίφθηκε, με το να είναι ορατά πλέον δίπλα του, η ίδια η θεά Αθηνά, συμπαραστάτης του και βοηθός, ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΟΤΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ..ΤΟΥ ΑΝΗΚΕ.✔️
Ο Οδυσσέας θα μείνει στο νησί των Φαιάκων 3 ημέρες. Ο αριθμός 3, συμβολίζει τον "θάνατο" τής παλαιάς κατάστασης τού ήρωα και την "αναγέννησή" του στη νέα. Στις τρεις αυτές ημέρες ο Οδυσσέας πράγματι ΘΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΘΕΙ.
Ο Οδυσσέας, έκλεισε αυτόν τον κύκλο επιτελώντας 12 άθλους, ωσάν τον πρόγονό του/μας, τον Ηρακλή.
Και είναι οι Φαίακες τα αρχετυπικά πρότυπα που έρχονται από το βαθύ παρελθόν των Ελλήνων, γιά να μας οδηγήσουν ΞΑΝΑ ΠΙΣΩ ''ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ''... ΣΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΜΑΣ.💙

Μα..μιά γυναίκα πίσω στην πατρίδα, χρόνους πολλούς καρτερεί τον Οδυσσέα. Η Πηνελόπη.🌹

-

-

(συνεχίζεται)....

[
 ](https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2343166902568666&set=gm.892085387831968&type=3&eid=ARCuUpSmsogXK3h4B2pAbwH6XhswtUXCQzuKiAf7Alt8CKfx2edahf44nAIsfYdBQ5G3aiQRz28vwXPW&ifg=1)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου