Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Κοροναϊός : Διστακτικοί οι επιστήμονες για την άρση των μέτρων στην Ελλάδα

Κοροναϊός : Διστακτικοί οι επιστήμονες για την άρση των μέτρων στην Ελλάδα – Τι φοβούνται περισσότερο | in.grΜπορεί ο αριθμός των νεκρών και των κρουσμάτων στην Ελλάδα να μην έχει τη δραματική εξέλιξη άλλων χωρών, καθώς πλέον μιλάμε για επιπέδωση της καμπύλης και σιγά σιγά τα περιοριστικά μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς αμβλύνοντας την πίεση επί των συστημάτων υγείας, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως βρισκόμαστε στην τελική ευθεία.

Το κράτος όσο και οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να είναι σε επιφυλακή τηρώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας, πόσο μάλλον τώρα που πλησιάζει μία από τις μεγαλύτερες γιορτές του Χριστιανισμού, η Ανάσταση του Χριστού. Και που πολλοί ειναι αυτοί που θα ήθελαν είτε να πάνε στις εκκλησίες είτε να γιορτάσουν παραδοσιακά στην επαρχία.
Η ημερομηνία που θα αρθούν τα μέτρα δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να «κλειδώσει», και οποιαδήποτε τέτοια φημολογία εντάσσεται στη διασπορά ψευδών ειδήσεων και διώκεται δικαστικά. Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί φαίνονται διστακτικοί ως προς την άρση των μέτρων, καθώς εξετάζουν μια σειρά από παράγοντες και επιδημιολογικά στοιχεία.
Το γεγονός ότι δεν είμαστε κοντά για να βγούμε από τα σπίτια μας χωρίς περιορισμούς φάνηκε και με την παράταση του λουκέτου στα σχολεία έως τις 10 Μαΐου καθώς και απο το γεγονός οτι μετά τις διακοπές του Πάσχα θα αποφασιστεί εάν τελικά θα ανοίξουν ξανά φέτος τα σχολεία της χώρας ή όχι, οπότε θα πάμε κατευθείαν στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Συγκεκριμένα, με την ΚΥΑ «αποφασίζεται η παράταση της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών, όπως αυτή ρυθμιζόταν στην προηγούμενη ΚΥΑ, έως και τις 10 Μαΐου 2020, για προληπτικούς λόγους, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναϊού COVID-19».
‘Ηδη προετοιμάζεται το έδαφος από τους επιστήμονες πως η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά και μακρόσυρτα καθώς σκοπός είναι να προφυλαχθούν όσο το δυνατό περισσότερο οι ευπαθείς ομάδες, ακόμη κι όταν ο μεγάλος κίνδυνος θα έχει περάσει.
Αυτό άλλωστε ξεκαθάρισε και ο Βασίλης Κικίλιας σε δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο του MEGA δηλώνοντας πως μιλάμε για σταδιακή άρση των μέτρων πιθανώς από τον Μάιο.
«Εχουμε ορίσει την 27η Απριλίου ως τη μέρα μέχρι την οποία έχουμε πάρει μέτρα. Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου, ήδη επεξεργαζόμαστε, και οφείλουμε να το κάνουμε, έχουμε κάνει μια προεργασία με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων, ποια είναι τα μέτρα, αυτά που ενδεχομένως από τον επόμενο μήνα θα μπορούσαμε, αν συνεχίσει να πηγαίνει καλά η επιδημιολογική καμπύλη, σιγά-σιγά και λελογισμένα να αρχίσουμε να παίρνουμε πίσω», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας επιβεβαιώνοντας όσα λένε και οι επιστήμονες.

Μαραθώνιος η άρση των μέτρων

Πρώτος άλλωστε ο επικεφαλής της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας είχε μιλήσει για… μαραθώνια άρση των μέτρων, ότι δηλαδή θα χρειαστεί αρκετός χρόνος ακόμη.
«Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Θα πρέπει να διατηρηθεί μια λεπτή ισορροπία για την άρση των μέτρων», είπε αναφέρει ο κ. Τσιόδρας προσθέτοντας πως στη συζήτηση που γίνεται και σε άλλες χώρες για μερική άρση των μέτρων, είπε ότι όλο αυτό θυμίζει οδήγηση ενός αυτοκινήτου σε ένα δρόμο με πολλές στροφές. Χρειαζόμαστε, όπως τόνισε, το φρένο και το γκάζι για να μπορέσουμε να φθάσουμε με ασφάλεια στον προορισμό μας. «Να μην εφησυχάσουμε με την καλή εικόνα που βλέπουμε στη χώρα μας. Πολύ γρήγορα αυτή η εικόνα μπορεί να αλλάξει» αν πάψουν να εφαρμόζονται τα μέτρα.

 Πολύ αργά και σταδιακά η άρση

Για την άρση των μέτρων είχε μιλήσει και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Νίκος Σύψας τονίζοντας πως ένα λάθος μπορεί να μας πάει πάλι στην αρχή.
«Δεν υπάρχουν ημερομηνίες. Για να έχουμε ημερομηνίες πρέπει να έχουμε τις σωστές καμπύλες. Δηλαδή όταν έχουμε σαφή πτωτική τάση, κάθε μέρα να πέφτουν τα νούμερα και να φτάσουμε σε μονοψήφια, τότε θα συζητήσουμε για άρση των μέτρων. Ένα λάθος στην άρση των μέτρων μπορεί να μας οδηγήσει σε μια ξαφνική άνοδο του ιού και πάλι. Ναι θα γίνει άρση πολύ αργά, πολύ σταδιακά. Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο θα υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση για τον ιό και σε επίπεδο πολίτη και σε επίπεδο πολιτείας. Ναι μεν θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα αλλά θα υπάρχουν κανόνες στην καθημερινή μας ζωή που πρέπει να ακολουθούμε. Δεν θα είναι ακριβώς ίδια τα πράγματα όπως ήταν πριν», είπε σε δηλώσεις του στον ANT1.
Διαφορετική εκτίμηση δεν θα μπορούσε να έχει πάντως και ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος και εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για τον κοροναϊό.

Να δημιουργηθούν συνθήκες ασφαλείας για εργαζομένους και ηλικιωμένους

«Οι αποφάσεις θα στηριχτούν στην εξέλιξη της νόσου. Θα πρέπει να έχουμε στοιχεία για σημαντικό διάστημα και κατά τη γνώμη μου δεν έχουμε. Τώρα βλέπουμε την επίδραση των αρχικών μέτρων. Θα δούμε πόσο έχει βοηθήσει και η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Αν διατηρηθεί η εικόνα μέχρι αρχές Μαΐου, θα υπάρξει εκπόνηση σεναρίων που θα περιλαμβάνουν  εκδοχές για το τι μπορεί να ανοίξει μερικώς. Δεν θα πάμε δηλαδή στην κατάσταση του Φεβρουαρίου», είχε αναφέρει την Πέμπτη μιλώντας στον Alpha ο επιστήμονας.
Ο ίδιος επισήμανε ότι η επιστροφή στη μερική κανονικότητα πρέπει να περιλαμβάνει σενάρια που αρχικά θα προστατεύουν ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους: «Δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα, αν δεν τους προστατεύσουμε». Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν συνθήκες ασφάλειας για τους εργαζόμενους που επιστρέφουν στη δουλειά τους.
Πρόσθεσε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα να γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι έχουν κολλήσει τον ιό, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έκανε θυσίες, «ευτυχώς νωρίτερα από άλλες χώρες, αλλά να δούμε και τι συμβαίνει δίπλα μας και να σχεδιάζουμε σωστά την επόμενη μέρα». Απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη πριν από τις αρχές Μαΐου: «Νωρίτερα, θα ήμουν διστακτικός να προτείνω κάτι, είτε για τα σχολεία είτε για οτιδήποτε».

Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Νωρίς να μιλάμε για αποκλιμάκωση των μέτρων

Από την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος υποστήριξε ότι αν χαλαρώσουν νωρίτερα τα μέτρα υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα.
«Εάν ενθουσιαστούμε και αποκλιμακώσουμε νωρίτερα, θα χάσουμε ότι έχουμε χτίσει μέχρι στιγμής. Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα είναι ενθαρρυντικά» υπογράμμισε.
Ο κ. Παναγιωτακόπουλος τόνισε ότι εξετάζονται όλα τα δεδομένα που προκύπτουν καθημερινά, ενώ σημείωσε ότι όπου απαιτείται λαμβάνεται η απόφαση για εφαρμογή απομόνωσης ή καραντίνας.
Αναφορικά με τα τεστ ελέγχου κατ’ οίκον, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε ότι αναμένεται να εφαρμοστεί το φιλόδοξο σχέδιο για περισσότερα τεστ, κάτι που θα δώσει πιο σαφή αποτελέσματα.
Όπως είπε, τα μοριακά τεστ είναι αυτά που είναι πιο αξιόπιστα, με τη σημείωση ότι υπάρχει καθυστέρηση στα αποτελέσματα. «Θα έρθουν και μοριακά rapit test, εργάζονται αμερικανικά εργαστήρια πάνω σε αυτά» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι τότε θα είναι πιο άμεσα τα αποτελέσματα των ελέγχων.
Για τη «δράση» των κοροναϊού στον άνθρωπο, ο κ. Παναγιωτακόπουλος υποστήριξε ότι δεν καταλείπουν μόνιμη ανοσία. «Για ένα διάστημα εβδομάδων ή μηνών υπάρχει ανοσία, ωστόσο δεν γνωρίζουμε τι γίνεται τα επόμενα χρόνια» συμπλήρωσε.
Τέλος, αναφορικά με τις συζητήσεις για μείωση των κρουσμάτων με την άνοδο της θερμοκρασίας, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τον Covid-19, αλλά ότι ακούγεται αφορά τις περιπτώσεις των κοροναϊών γενικότερα. «Ελπίζουμε να μην μας διαψεύσει αυτός ο κοροναϊός» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου