Φεύγει και ο δεύτερος μήνας της τουριστικής σεζόν και ο πλανήτης είναι ακόμα σε καραντίνα. Οι συζητήσεις για το αν θα έχουμε διακοπές εφέτος καταλήγουν σε αδιέξοδα από όλες τις πλευρές.
- Από τους λοιμωξολόγους – Π.Ο.Υ. και Υπουργεία Υγείας
- Από τους αρμόδιους Υπουργούς
- Από την Ευρωπαϊκη Επιτροπή
- Από το κάθε κράτος και πόλη του πλανήτη
- Από τους ξενοδόχους
- Από τους Tour operators (T.Os)
- Από τις Αεροπορικές εταιρίες
- Από τις Ακτοπλοϊκές εταιρίες
- Aπό τους ίδιους τους τουρίστες
Κοινός παρανομαστής : Ο φόβος του άγνωστου. Κανείς δεν ξέρει πως θα συμπεριφερθεί ο κοροναϊός το επόμενο διάστημα και κανείς δεν το ρισκάρει αφού δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα ούτε το εμβόλιο ούτε το φάρμακο ή κοκτέιλ φαρμάκων τέλος πάντων.
Οι επαγγελματίες του τουρισμού και ιδιαίτερα οι ξενοδόχοι έχουν και έναν επιπλέον φόβο : τι θα συμβεί αν νοσήσει πελάτης ή μέλος του προσωπικού στη διάρκεια της σεζόν…
Τα δε μέτρα προστασίας που ανακοινώθηκαν από κορυφαίες αλυσίδες ξενοδοχείων όπως τα Four Seasons για την εξασφάλιση της υγείας των πελατών τους και του προσωπικού τους, τρομάζουν και ξενοδόχους και πελάτες.
Ο τουρισμός , ο κατ εξοχή κλάδος της φιλοξενίας , του χαμόγελου, της υποδοχής , της άνεσης και της προσφοράς μέσα σε λίγες ώρες άλλαξε. Το πλεξιγκλάς στις ρεσεψιόν θα είναι ο τοίχος ανάμεσα στον πελάτη και τον υπάλληλο, το δε χαμόγελο θα είναι καλά κρυμμένο από τις μάσκες… Τα minibar στα δωμάτια καταργούνται όπως καταργείται και ο μπουφές των πρωινών που ήταν ένα μεγάλο δέλεαρ προσέλκυσης πελατών. Και όχι μόνο αυτά. Από την αναχώρηση έως τη νέα άφιξη το δωμάτιο θα πρέπει να μένει κενό περισσότερο από 48ώρες!! Άρα περισσότερο από το 1/3 των δωματίων θα μένουν κενά κάθε μέρα προς απολύμανση !
Μπορεί κάποια από αυτά τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται ή ανακοινώθηκαν ή σκέφτονται να εφαρμόσουν, να είναι υπερβολικά, όμως πρέπει να είναι υπερβολικά.
Γιατί!
Ξενοδοχεία, εστιατόρια, αεροπλάνα, καράβια πρέπει να λειτουργούν έτσι που να προσφέρουν στους πελάτες τους το απόλυτο αίσθημα της ασφάλειας της υγείας τους (ψυχικής και σωματικής).
Οι πελάτες θα μπαίνουν σε έναν μεγάλο χώρο με πλήθος (μετά από την πολύμηνη καραντίνα) και θα είναι υπερβολικά αγχωμένοι για το αν ο χώρος τους προστατεύει και αν ο διπλανός τους δεν έχει πρόβλημα.
Ενδέχεται σε αεροπλάνα και καράβια να ζήσουμε και ακραίες αντιδράσεις αν λόγου χάρη βήξει ένας συνταξιδιώτης, αν ένα παιδάκι τρέξει και αγκαλιάσει έναν άγνωστο…
Όλα του .. τουρισμού δύσκολα και ακόμα πιο δύσκολα για τα Ελληνικά νησιά. Για το νησί μας εν προκειμένω…
Διότι..
Εκτός όλων των παραπάνω το νησί μας (όπως και όλα τα νησιά) έχει ένα επιπλέον μεγάλο πρόβλημα που λέγεται Νοσοκομείο.
Τίποτε δεν άλλαξε στη λειτουργία του Νοσοκομείου ώστε να μπορέσει να καλύψει ανάγκες ασθενών με κοροναϊό στο πρώτο στάδιο πριν την ΜΕΘ.
Από τους 7 γιατρούς που περιμέναμε ήρθε μόνο ένας.
Από νοσηλευτές ήρθαν μόνο 4 κι αυτοί βοηθοί , ένας μόνο ΤΕ ενώ παλεύονται ακόμα οι τεχνικές αστοχίες των προκηρύξεων των θέσεων κι από ότι διαφαίνεται και μαθαίνουμε και από άλλες περιοχές δεν πρόκειται να γίνουν μόνιμες προσλήψεις στο βαθμό που είχαν εξαγγελθεί.
Οι 5 ΜΕΘ που μας υποσχέθηκαν ακόμα δεν έχουν έρθει και οι 5 δικές μας έφυγαν για τρία Νοσοκομεία αναφοράς.
Η δωρεά Γεωργίου και Μαρής Βεργωτή, ολόκληρο συγκρότημα για ΜΕΘ και ο προηγμένος εξοπλισμός που το συνοδεύει 12 χρόνια τώρα δεν λειτουργεί.
Αφθονες οι δωρεές προς το Νοσοκομείο φορέων και ιδιωτών αλλά χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές θα πάνε στην αποθήκη έως την επίταξή τους αν παραστεί ανάγκη για τα Νοσοκομεία αναφοράς εκτός Κεφαλονιάς.
Ένα σύστημα που δεν είναι σε θέση να προσφέρει τη στοιχειώδη περίθαλψη στους κατοίκους του νησιού, πως μπορεί να την προσφέρει στους επιπλέον επισκέπτες.
Και μη ξεχνάτε ότι ο όρος που θέτουν οι tour operators για να ανοίξουν τις τουριστικές αγορές είναι η ύπαρξη ΜΕΘ στον προορισμό.
Τον ξένο τουρισμό μάλλον τον ξεχνάμε για το 2020… Τι γίνεται με τον εσωτερικό??
Αυτό το περί εσωτερικού τουρισμού θα μας βγει στο τέλος σαν το πιο κακόγουστο αστείο της καραντίνας..
Κοινωνικός τουρισμός : 25.000 vouchers για όλη την Ελλάδα. Αντε να τα αυξήσει. Πόσο μπορεί να τα αυξήσει?? Στην Κεφαλονιά περιμέναμε από την ακτοπλοΐα 320.000 επιβάτες ως μέρος του γενικού συνόλου των 900.000 τουριστών (αεροπλάνα, κρουαζιερόπλοια, ακτοπλοΐα).
Γιατί είναι ακόμα πιο μαύρη η κατάσταση για τα νησιά μας…
Δηλώσεις Χαρδαλιά : Τα μέτρα προστασίας των νησιών θα συνεχιστούν και μετά την 4η Μαίου που θα ανοίξει η κανονικότητα.
Υπουργείο Ναυτιλίας : Επιδοτεί ορισμένο αριθμό δρομολογίων και εγκρίνει έναν μικρό αριθμό δρομολογίων με έξοδα των εταιριών . ΑΡΝΕΙΤΑΙ στις εταιρίες την έγκριση περισσότερων δρομολογίων με δικά τους έξοδα απο αυτά που έχουν οριστεί.
Αυτό δείχνει ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας , προφανώς σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, δεν θέλουν μεγάλες ροές προς τα νησιά , δεν θέλουν μετακινήσεις πληθυσμών προς τα νησιά για έναν και μοναδικό λόγο : Δεν υπάρχει σύστημα υγείας να καλύψει τις ανάγκες που μπορεί να παρουσιαστούν με πιθανά κρούσματα κοροναϊού.
Δεν είναι στις προθέσεις μου να μας απογοητεύσω … Αλλά καταγράφοντας με επιμέλεια όλα όσα έχουν ανακοινωθεί, το συμπέρασμα βγαίνει ξεκάθαρο : Στα νησιά θα επιβληθεί άλλο μοντέλο εξόδου από την καραντίνα πολύ πιο αυστηρό έως αποθαρρυντικό. Μπορεί να ανοίξουμε τον Ιούλιο αλλά και τότε ενδέχεται οι επισκέψεις να είναι απόλυτα ελεγχόμενες τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό..
Ας προετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο και μακάρι να μη το χρειαστούμε ποτέ..
Αυτό το χειρότερο σενάριο είναι να περάσουμε τη σεζόν του 2020 μόνοι με τους Κεφαλλονίτες ετεροδημότες από Αττική, Πειραιά και Πάτρα με συνέπεια να κτυπήσει ο κοροναϊός τα ταμεία της κάθε επιχείρησης, της κάθε οικογένειας.
Καθώς τα σταθερά έσοδα του νησιού θα προέρχονται απο τις κουτσουρεμένες συντάξεις, τους μειωμένους μισθούς των δημοσίων – δημοτικών υπαλλήλων και τα επιδόματα των ΑΜΕΑ , η τοπική κοινωνία θα καταρρεύσει… Θα δημιουργηθούν συνθήκες απόλυτης φτωχοποίησης καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα είναι άνεργοι και εκατοντάδες μικρο επαγγελματίες θα είναι άφραγκοι .
Το απεύχομαι αυτο το σενάριο !
Αλλά είναι ένα σενάριο που πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε με πολιτικές κοινωνικής αλληλεγγύης απο την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια , τους Δήμους , τους φορείς και το κάθε μέλος της μικρής μας κοινωνίας ξεχωριστά.
Ελένη Δ. Χιόνη - Κefaloniapress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου