Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Η ΑΜΕΣΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΤΩΝ ΤΖΑΝΝΑΤΩΝ



 ΠΟΡΟΣ: Η ΑΜΕΣΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΤΩΝ ΤΖΑΝΝΑΤΩΝ

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα 5 μεγάλων διαστάσεων πλατάνια στη διαδρομή Πόρου Αργοστολίου Κεφαλονιάς στο χωριό Τζαννάτων , δίπλα στην βρύση από ασθένεια, που τα οδηγεί στην νέκρωση.

Τα συμπτώματα είναι η αραίωση των φύλλων σε ένα ή περισσότερα κλαδιά, καθώς και αρχές καλοκαιριού να μαραίνονται πολλά φύλλα, να κιτρινίζουν και στο τέλος πέφτουν, ενώ ολόκληρα κλαδιά αρχίζουν και ξεραίνονται να σπάνε και να πέφτουν. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης τον προηγούμενο χρονικό διάστημα δρομολογήθηκαν ενέργειες που δεν επέφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ο δήμος για την αντιμετώπιση της απειλής σπασίματος, στην παρούσα φάση έλαβε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα ,επείγοντος χαρακτήρα και έκοψε τον πιο άρρωστο και ξερό πλατάνι σε μια προσπάθεια προστασίας των πολιτών.
Με στόχο τον περιορισμό και τελικά την εκμηδένιση της ασθένειας ο Καθηγητή γεωπονίας του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Παύλο Μπουχάγιερ προσφέρθηκε να βοηθήσει.
Στην πρώτη επίσκεψή του προσδιορίσετε την αιτία του προβλήματος και μας διαβεβαίωσε ότι μπορεί να βοηθήσει εάν επέμβουμε γρήγορα και αποφασιστικά ώστε να σταματήσει το κακό.
Σήμερα 24-4-2021 με την παρουσία και καθοδήγηση του καθηγητή ο κ. Παύλου Μπουχάγιερ και με την βοήθεια του προέδρου της κοινότητας Πόρου και του πολιτιστικού συλλόγου Τζαννατων έγιναν οι αναγκαίες παρεμβάσεις ενέσιμά διαλύματα στους κορμούς των δέντρων, για να σωθούν τα υπόλοιπα πλατάνια.
Μας εξήγησε ότι οι ξηράνσεις των δέντρων που παρατηρούνται, οφείλονται κατά κύριο λόγο στη δράση μυκήτων, οι οποίοι τα προσβάλλουν και οδηγούν στην καταστροφή τους. Ο μύκητας που έχει προσβάλλει το δέντρο, κινείται ανοδικά εσωτερικά του δέντρου, φράσσοντας και νεκρώνοντας «τα αγγεία του δέντρου»), εμποδίζοντας την κίνηση του νερού & των θρεπτικών συστατικών εντός του δέντρου. Και μας έδωσε βασικές οδηγίες για την συνέχεια της προστασία τους ώστε να τα παραδώσουμε υγειές στην επόμενη γενιά.
Πολλά ευχαριστώ στον γεωπόνο επιστήμονα του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Παύλο Μπουχάγιερ για την πολύτιμη βοήθεια του.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Πόρου
Οδυσσέας Γαλιατσάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου