Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

ΣΤΙΓΜΗ ΚΟΥΡΙΟΤΗΤΑΣ - ΤΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΤΩΝ ΑΕΡΑΤΩΝ

 


ΣΤΙΓΜΗ ΚΟΥΡΙΟΤΗΤΑΣ - ΤΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΤΩΝ ΑΕΡΑΤΩΝ

Οι άνεμοι και το τριαντάφυλλο των ανέμων
Οι άνεμοι στη Μεσόγειο, το ′′ τριαντάφυλλο των ανέμων ′′ και πώς να τους μετρήσετε
Ο άνεμος είναι μια αεροπορική μετατόπιση που μπορούμε να αναγνωρίσουμε ένταση και κατεύθυνση. Για να μετρήσουμε την ταχύτητα του ανέμου χρησιμοποιούμε το ανεμόμετρο που μπορεί να έχει διαφορετικές μονάδες μέτρησης:
- m / s > μέτρα ανά δευτερόλεπτο
- mph > χιλιόμετρα την ώρα
- NM / h > ναυτική ανά ώρα, 1 NM = 1852 m
- nds (Ita) = kts (Eng) = kn (De) > nodi, 1 ndsake 1 NM / h = 0,514 444 m / s = 1,851 km / h
- Bft > Beaufort, σκάλα που υποδεικνύει την ένταση του ανέμου αναγνωρισμένη σύμφωνα με τις επιπτώσεις του ίδιου.
Για να περιγράψουμε την κατεύθυνση του ανέμου χρησιμοποιούμε καρδινάλιους πόντους, στη Μεσόγειο θαλάσσιοι άνεμοι από ένα συγκεκριμένο καρδινάλιο σημείο έχουν όνομα, όπως αντιπροσωπεύεται στους ′′ Rosa dei ανέμους ′′ που παραδοσιακά βρισκόταν στο νησί της Μάλτας, στο κέντρο της Μεσογείου.
Σε αυτή την τοποθεσία μπορούμε να εντοπίσουμε το όνομα που ανατέθηκε στους ανέμους.
Το ηλιοβασίλεμα είναι ένας ψυχρός άνεμος που έρχεται από τα βόρεια προκαλώντας ξαφνικές και σημαντικές μειώσεις θερμοκρασίας. Το όνομα του ηλιοβασιλέματος έχει συσχετιστεί λανθασμένα με ′′ ηλιοβασίλεμα ": παρά τις σπείρες από τον βορρά στην πραγματικότητα το όνομα προέρχεται από τη λατινική περιγραφή ′′ intra montes ′′ που αναφέρεται στο γεγονός ότι αναβλύζει από την καρδιά των alps, όπου παράγεται, μετά από τον βορά ιστορικά γνωστό από τους Ρωμαίους.
Το Grecale είναι δυνατός άνεμος, ψυχρός και ξηρός, από τα Βορειοανατολικά, τυπικό της χειμερινής περιόδου. Φυσάει με ιδιαίτερη συχνότητα ειδικά στις κεντρικές περιοχές της Μεσογείου και στις περιοχές της Αδριατικής. Λέγεται έτσι γιατί από το νησί της Μάλτας και από το κέντρο της Μεσογείου, σημείο αναφοράς του Τριαντάφυλλου των ανέμων, αυτός ο άνεμος φυσάει από βορειοανατολικά στην Ελλάδα. Στην υψηλή Αδριατική λέγεται Μπόρα.
Ο Λεβάντης είναι ένας γενικά αδύναμος άνεμος που σπριντάρει από τα ανατολικά προς τα δυτικά στη δυτική Μεσόγειο. Προέρχεται από το κέντρο της Μεσογείου στα ανοιχτά των Βαλεαρικών Νήσων και αποτυγχάνει δυτικά για να φτάσει στη μέγιστη ένταση μέσω του Στενού του Γιβραλτάρ. Είναι ένας δροσερός και υγρανικός άνεμος, φέροντας ομίχλη και κατακρημνισμός. Ο άνεμος μπορεί να εκδηλωθεί οποιαδήποτε στιγμή του έτους, αλλά συνήθως συμβαίνει μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου. Το όνομα του ανέμου προέρχεται από τη λατινική ′′ άνοδο ′′ που σημαίνει να ανατείλει, το σημείο όπου ο ήλιος ανατέλλει συμπίπτει με την προέλευση αυτού του ανέμου.
Ο Scirocco είναι ένας θερμός Νοτιοανατολικός άνεμος από τη Σαχάρα και άλλες περιοχές της Βόρειας Αφρικής. Το Scirocco στεγνώνει αέρα και ανεβάζει σκόνη στις ακτές της Βόρειας Αφρικής, Μεσογειακές καταιγίδες και κρύο και υγρό καιρό σε όλη την Ευρώπη. Ο άνεμος φυσάει για μια περίοδο που κυμαίνεται από μισή μέρα έως πολλές μέρες. Αυτοί οι άνεμοι πνέουν συχνότερα, με ταχύτητα έως 100 χλμ / ώρα, την άνοιξη και το φθινόπωρο που κορυφώνεται τον Μάρτιο και τον Νοέμβριο. Το όνομα του ανέμου προέρχεται από το γεγονός ότι στα νοτιοανατολικά της Μάλτας ήταν η Συρία.
Το Όστρο (από το Λατινικό Άουστερ, νότιος άνεμος) είναι παραδοσιακή ονομασία ενός ανέμου που έρχεται από το Νότο στη Μεσόγειο Θάλασσα, είναι γνωστό και ως Mezzzogiorno άνεμος. Το ostro είναι ένας ζεστός και υγρανικός άνεμος που φέρνει βροχοπτώσεις.
Το libeccio είναι ένας άνεμος που αναβλύζει από τα Νοτιοδυτικά. Υπάρχουν περισσότερες υποθέσεις για το όνομα: το πιο διαδεδομένο, είναι ότι προκύπτει από το γεγονός ότι στο νησί της Μάλτας, λαμβάνεται ως σημείο αναφοράς για το όνομα των ανέμων, ψεκασμός Libeccio από τη Λιβύη.
Το Ponente είναι ένα δροσερό άνεμο τυπικό των καλοκαιρινών απογευμάτων της Μεσογείου Θάλασσας που βγαίνει από τη Δύση. Είναι ο χαρακτηριστικός άνεμος των διαταραχών του Ατλαντικού που διασχίζει τη Μεσόγειο από δυτικά προς ανατολικά. Αισθητές οι επιπτώσεις του ειδικά στην Τυρρηνική Θάλασσα και την Αδριατική Νότια Κεντρική Θάλασσα.
Το mistral είναι ένας γενικά ψυχρός και ξηρός άνεμος που αναβλύζει από τα Βορειοδυτικά. Τυπικό της χειμερινής περιόδου, φυσάει με ιδιαίτερη συχνότητα ειδικά στη Σαρδηνία και την κοιλάδα Rh anone, Γαλλία. Λέγεται έτσι γιατί από το νησί της Μάλτας, σημείο αναφοράς της Rosa dei Venti, αυτός ο άνεμος φυσάει από τα Βορειοδυτικά στη Ρώμη, με ονομασία στην αρχαιότητα ′′ magister ′′ (ή ′′ μάγιστρος ′′).
(πηγή FB SurfCasting Experience)
Για περισσότερα ενδιαφέροντα πράγματα επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.fenomenologia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου