Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Στις 25 Οκτώβρη ορατή μερική έκλειψη ηλίου

 Το μεσημέρι της Τρίτης 25 Οκτωβρίου 2022 θα έχουμε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε και από την Ελλάδα μία μερική έκλειψη ηλίου. Μετά από αυτή την έκλειψη, δε θα έχουμε την ευκαιρία να ξαναδούμε ηλιακή έκλειψη από την Ελλάδα έως το 2027.

 

 

Στην Ελλάδα η έκλειψη θα έχει κάλυψη του ηλιακού δίσκου που θα είναι περίπου 37% επί της φαινόμενης ηλιακής διαμέτρου στην κεντρική Ελλάδα, θα αυξάνεται προς τα βόρεια και τα ανατολικά και θα φτάσει έως και 46% στα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας. Αντίστοιχα και η διάρκεια της έκλειψης θα είναι μικρότερη για τις περιοχές με μικρότερη κάλυψη και μεγαλύτερη για περιοχές με μεγαλύτερη κάλυψη. Στην Αθήνα η διάρκεια της έκλειψης θα είναι 2 ώρες και 15 λεπτά.

Η έκλειψη θα ξεκινήσει λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι. Παρακάτω θα βρείτε έναν προσεγγιστικό πίνακα με τις τοπικές ώρες που θα είναι ορατή η έκλειψη για πέντε πόλεις της Ελλάδας.

Αθήνα
Έναρξη μερικής έκλειψης: 12:36
Μέγιστο έκλειψης: 13:43
Τέλος μερικής έκλειψης: 14:51

Θεσσαλονίκη
Έναρξη μερικής έκλειψης: 12:30
Μέγιστο έκλειψης: 13:38
Τέλος μερικής έκλειψης: 14:46

Πάτρα
Έναρξη μερικής έκλειψης: 12:34
Μέγιστο έκλειψης: 13:40
Τέλος μερικής έκλειψης: 14:45

Βόλος
Έναρξη μερικής έκλειψης: 12:33
Μέγιστο έκλειψης: 13:40
Τέλος μερικής έκλειψης: 14:48

Ηράκλειο
Έναρξη μερικής έκλειψης: 12:33
Μέγιστο έκλειψης: 13:40
Τέλος μερικής έκλειψης: 14:48

Ακριβείς ώρες για συγκεκριμένο τόπο μπορείτε να βρείτε στον εξής δικτυακό τόπο:
https://go.astrovox.gr/p5w5d
Κάνοντας κλικ σε έναν τόπο θα πάρετε πληροφορίες για την έναρξη και λήξη της έκλειψης καθώς και το μέγιστο στη συγκεκριμένη περιοχή. Προσοχή να δοθεί στο ότι όλες οι ώρες στο συγκεκριμένο site είναι UT δηλαδή θα πρέπει να προσθέσετε 3 ώρες για να έχετε τη θερινή ώρα Ελλάδος.

Συζήτηση στο AstroVox forum: https://go.astrovox.gr/cqudi

Η παρατήρηση της έκλειψης πρέπει να γίνει μόνο με τα ειδικά ηλιακά φίλτρα όπως περιγράφονται στο σχετικό θέμα: https://go.astrovox.gr/7k3p6



Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί να μην παρατηρηθεί η έκλειψη χωρίς τη χρήση ειδικών φίλτρων ακόμα και αν απλά κοιτάζετε με τα μάτια σας. Υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης στην υγεία των οφθαλμών.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να δει κανείς την έκλειψη με κιάλια ή τηλεσκόπιο είναι με την αγορά του ηλιακού φίλτρου Baader Astrosolar. Επίσης, τα ειδικά γυαλιά παρατήρησης έκλειψης μπορούν να δείξουν την έκλειψη χωρίς άλλο οπτικό βοήθημα. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται προσοχή και τήρηση των προδιαγραφών του κατασκευαστή.

Μπορείτε να ενημερώνεστε για όλα τα αστρονομικά γεγονότα από το AstroVox μέσω του www.astrovox.gr αλλά και μέσω των κοινωνικών δικτύων:
https://www.instagram.com/astrovoxgr/
https://twitter.com/astrovoxgr
https://www.facebook.com/astrovox

Καλή και ασφαλή παρατήρηση!
Ανδρέας Παπαλάμπρου
AstroVox

 πηγη  το kefaloniapress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου