Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

ΑΓΟΡΕΣ VS ΠΟΛΙΤΙΚΗ = EBOLA. ΜΙΑ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΜΕΝΗ ΕΞΙΣΩΣΗ ;

Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014

Του Σάββα Δελλαπόρτα*  


Στην εποχή μας η εμφάνιση της επιδημίας του ιού Έμπολα φέρνει στην επιφάνεια πολλά θέματα που αφορούν τις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν σε πολλές περιοχές του πλανήτη, την αξία της ανθρώπινης ζωής, τα συστήματα υγείας, τον ρόλο των ΜΜΕ και την βιοπολιτική.

Ας ξεκινήσουμε με δύο οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στα πλαίσια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να μην ξεχνάμε τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκαν:

α) WHO (διεθνής διακρατικός οργανισμός που συνδέεται με τον ΟΗΕ).Σκοπός αυτού του Διεθνούς Οργανισμού είναι η απόκτηση του ανώτερου δυνατού επιπέδου Υγείας σε όλους τους λαούς της Γης. Υπέρ αυτού του σκοπού προσφέρει υπηρεσίες σε παγκόσμια κλίμακα σε κάθε κράτος, ενθαρρύνει ιατρικές έρευνες, χορηγώντας υποτροφίες, οργανώνει εργαστήρια και πλήθος εκθέσεων και σεμιναρίων για την διασφάλιση της υγείας.
β) ΔΝΤ-IMF (διεθνής διακρατικός οργανισμός που συνδέεται με τον ΟΗΕ). Κύριος σκοπός του εν λόγω οργανισμού είναι η προώθηση της διεθνούς νομισματικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών με ισόρροπη ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου. Για τον σκοπό αυτό προωθούνται συγκεκριμένα μέτρα, ή οσάκις κρίνεται αναγκαίο αποφασίζονται ιδιαίτερα μέτρα. 

Ας δούμε τώρα τις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις  τους. 
WHOΟ Οργανισμός ανακοίνωσε ότι η σημερινή επιδημία είναι η σοβαρότερη των τελευταίων σχεδόν 40 ετών από τότε δηλαδή που εντοπίστηκε ο Έμπολα για πρώτη φορά στους ανθρώπους. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε αδυναμίες των χωρών που έχουν πληγεί μέχρι τώρα, αναφέρει ο ΠΟΥ, με τα συστήματα υγείας τους να είναι ανεπαρκή και με ελλείψεις σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους και υλικοτεχνική υποδομή.
Εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Μπιλ Μάρεϊ: «Η επιδημία αυτή με τη σειρά της δημιουργεί σημαντικά χρηματοδοτικά κενά στις δημοσιονομικές και εξωτερικές υποθέσεις των  χωρών της Δυτικής Αφρικής, προκαλώντας την άνοδο του πληθωρισμού.  Η κρίση έχει φέρει στο φως μεγάλα χρηματοδοτικά κενά συνολικού ύψους μεταξύ 100 και 130 εκατ. δολαρίων σε κάθε μία από  αυτές τις χώρες".

Οι χώρες της Δυτικής Αφρικής είναι από τις φτωχότερες στην αφρικανική ήπειρο, λόγω και των συνεχών εμφύλιων πολέμων, με ανύπαρκτα συστήματα υγείας, μεγάλη έλλειψη όχι μόνο σε στοιχειώδη προστατευτικό εξοπλισμό και απολυμαντικά, αλλά αδυναμία πρόσβασης ακόμη και σε πολύ βασικά αγαθά, όπως το νερό και το σαπούνι. Από το 2009, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο γυναίκες πέθαναν στη διάρκεια του τοκετού εξαιτίας της έλλειψης υγειονομικής περίθαλψης. Η Σιέρα Λεόνε,  με 6.2 εκατομμύρια πληθυσμό, διαθέτει μόνο 150 γιατρούς, ενώ το προσδόκιμο ζωής το 2010 ήταν στα 40 χρόνια.

Τι κάνουν  οι πολυεθνικές εταιρίες φαρμάκων; Η διεθνής νομοθεσία που αφορά  τα πνευματικά δικαιώματα έχει παραχωρήσει την αποκλειστικότητα της έρευνας στα χέρια των φαρμακευτικών εταιριών. Γνωρίζοντας λοιπόν ότι το πρώτο κρούσμα του Έμπολα, στην Αφρική, εμφανίσθηκε πριν 40 περίπου χρόνια και ότι η παρούσα επιδημία ξεκίνησε από το 2013, η όψιμη κινητοποίηση των φαρμακευτικών εταιριών, τώρα που η επιδημία αρχίζει να αφορά και τον δυτικό κόσμο, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι εταιρίες, έχοντας μοναδικό κριτήριο το κέρδος, αδιαφορούσαν για την επιδημία όσο αυτή παρέμενε στις φτωχές Αφρικανικές χώρες, καθώς δεν προέβλεπαν κέρδη από την δημιουργία ενός εμβολίου ή ενός θεραπευτικού σχήματος.
Ας περάσουμε τώρα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Εδώ και αν υπάρχει μία τεράστια διάκριση, με υστερία να επικρατεί στα μέσα όταν εμφανίζεται ο ιός σε έναν Αμερικανό ή έναν Ευρωπαίο, ενώ αγνοούνται επιδεικτικά οι χιλιάδες των θυμάτων του ιού στις φτωχές χώρες της Αφρικής δείχνοντάς μας με τον σκληρότερο τρόπο ότι οι ζωές δεν έχουν τη ίδια αξία.
Από την άλλη μεριά, από το 2009 έως το 2014, την περίοδο δηλαδή που βυθίστηκαν στην χρηματοοικονομική ύφεση αρκετές κυβερνήσεις, οι μισθοί μειώθηκαν δραματικά και η ανεργία εκτοξεύθηκε, αλλά οι δισεκατομμυριούχοι που ήταν 793, έγιναν 1.645 με τον πλούτο τους να παραμένει ανέπαφος. 85 δισεκατομμυριούχοι έχουν στην κατοχή τους περισσότερο πλούτο από ότι το μισό του φτωχού πληθυσμού στον πλανήτη. O μεγιστάνας Carlos Slim της Τelecom και πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη μπορεί να ξοδεύει ένα εκατομμύριο δολάρια την ημέρα για 220 χρόνια.
Στην Υποσαχάρια Αφρική συνυπάρχουν 13 δισεκατομμυριούχοι και 358 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας. Εάν οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη φορολογούνταν με 1,5%, το παγκόσμιο ταμείο θα ενισχυόταν με 74 δισ. δολάρια ετησίως – ποσό που θα εξασφάλιζε την εκπαίδευση όλων των παιδιών και θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα της υγειονομικής περίθαλψης στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.
Aν θεωρήσουμε λοιπόν ότι καθήκον του Πολιτικού συστήματος είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης , με επαρκείς συνθήκες υγιεινής, επαρκή συστήματα υγείας, επαρκή εκπαίδευση των περιοχών που πλήττονται, και όχι μόνο, είναι προφανές ότι χρειάζεται άμεση δραστηριοποίηση προς αυτήν τη κατεύθυνση, πριν η μάχη  χαθεί οριστικά.
                                                                                                            ΣΑΒΒΑΣ Π. ΔΕΛΛΑΠΟΡΤΑΣ  
                                                                                                                           ΧΑΛΑΝΔΡΙ 9/11/2014  


*Ο Σάββας Δελλαπόρτας είναι ιατρός παθολόγος.  Ληξουριώτης απόδημος, από 17 ετών, ποτέ δεν διέκοψε τους ισχυρούς προσωπικούς και οικογενειακούς του δεσμούς με το Ληξούρι. Τον νοιώθουμε πάντα παρόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου