Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Όμηρος Τηλεμάχου Οδυσσείδης

27 Οκτ 2015
ΑΡΑΓΕ ΓΙΑΤΙ Ο ΟΜΗΡΟΣ ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΕ ΜΙΑ ΑΓΑΜΝΕΝΙΑΔΑ, ή ΑΧΙΛΙΑΔΑ, ,ή ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ ΜΕΝΕΛΕΑΔΑ? POROSNEWS: TO BBC,, ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ. POROSNEWS.BLOGSPOT.COM|ΑΠΟ E- ...

Mια ακόμη ανάρτηση,,αφιερωμένη στον φίλτατο Ρυσσιοιθακήσιο Αρη,, που μας  εγραψε  πριν λίγη ώρα σε σχολιασμό και ποιηματάκι!!  Καλή εβδομάδα!


Μνηστήρες μαζευτήκανε γράφοντας στα φορτσάτα, παλάτι να στελιάσουνε κειά πάνου στα Τζαννάτα. Τίποτα δε τσου σταματά στη τέχνη και στη γνώση, νερά ΄κλουθούνε ανοιχτά το πλοίο μη πατώσει. Χουά χα χα χα χα χα χα χα, χα χα χα χα. Υ.Γ. Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία Μεγάθυμοι. Γεγονός είναι ότι αυτές οι κινήσεις και οι συνεργασίες κρύβουν πολλά καλά! Αλλά: Ορέ τι κόντρες θα γένουνέεεε… σε ραψωδίας ρ' της Οδύσσειας


Ελάχιστες φορές έχουμε παρουσιάσει κάτι από την πατρίδα του Νέστορα και του Νηλέα. Και όμως η Πύλος είναι από εκείνες τις μη αμφισβητούμενες περιοχές της Οδύσσειας. Παράλληλα, ο Νέστωρ ήταν ο καλύτερος φίλος του Οδυσσέα στην Ιλιάδα.

Αν κανείς μελετήσει την 3η ραψωδία, ραψωδία γ' του έπους, κατά την οποία ο γυιός του Οδυσσέα Τηλέμαχος επισκέπτεται το βασίλειο της Πύλου με σκοπό να μάθει από τον Νέστορα νέα για τον πατέρα του,θα διαπιστώσει ότι εκεί περιλαμβάνεται το 80% των τελετουργιών, δηλαδή, άνετα θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει αυτήν τη ραψωδία ΙΕΡΗ.
Από το γεγονός αυτό, άλλα πολλά και κυρίως τον χρησμό που πήρε από το Μαντείο των Δελφών ο Αυτοκράτορας Αδριανός, αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα ότι κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, πλέχτηκε το ειδύλλιο μεταξύ Τηλεμάχου και Πολυκάστης ή Επικάστης (της κόρης της μικρότερης του Νέστορα), από την ένωση των οποίων γεννήθηκε ο ίδιος ο Όμηρος.
Αυτά τα "άλλα πολλά", που αναφέραμε πριν, είναι και τα καλύτερα: Κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας εντός του ανακτόρου, τον φιλοξενούμενο Τηλέμαχο δεν τον έλουσε μια οποιαδήποτε "δμώα"-υπηρέτρια, αλλά η ίδια η μικρότερη κόρη του βασιλιά, κατά παράκαμψη όχι μόνο του "πρωτοκόλλου", αλλά και κάθε παγκόσμιας λογικής. Αυτό επιβεβαίωνε και το μαντείο αιώνες αργότερα, και συνεπώς, όπως διατείνεται και η Άννα Τζιροπούλου, το πλήρες όνομα του Ομήρου θα έπρεπε να είναι "Όμηρος Τηλεμάχου Οδυσσείδης".


  • Νικόλαος Καμπάνης Να παρακαλέσουμε τον Makis Lykoudis να ανεβάσει εδώ τον Ασάμυνθο-λουτρό που λούστηκε ο Τηλέμαχος, και ο οποίος έχει ανακαλυφθεί από τους Αρχαιολόγους στον Εγκλιανό της Πύλου, όπου και το ανάκτορο του Νέστορα. .................... Και να αφιερώσουμε όλες αυτές μας τις δημοσιεύσεις στους φίλους από την Πύλο Νίκο, Ανδρέα, Γιώργο jounior, Βάσω και Παναγιώτη, που θα είναι κοντά μας και στο καινούργιο βιβλίο, όπως ήταν και στη ραψωδία γ'.

Το λουτρό της Πύλου.
Σε αυτό ή σε ένα σαν κι αυτό, έλουσε η θυγατέρα του Νέστορα τον Τηλέμαχο, διακονία που κάνουν οι θεραπαινίδες και μόνο σ’ αυτή την περίπτωση κάνει μια πριγκίπισσα.
Έτσι όμως έγιναν τα αρραβωνιάσματα δύο βασιλοπαίδων, του Τηλέμαχου και της Πολυκάστης. Αν το λουτρό είχε και άλλες προεκτάσεις δεν μας το λέει ο Όμηρος. Πάντως από τον κατοπινό γάμο των δύο, όπως χρησμοδότησε το μαντείο των Δελφών στον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Αδριανό, γεννήθηκε ο Όμηρος.
Τα έπη που έγραψε είναι όσα άκουσε παιδί σαν παραμύθια από τον παππού του τον Οδυσσέα και από τον πιστό και αγαπημένο τους Εύμαιο. Γι’ αυτό και τα ανεπανάληπτα αυτά ποιήματα, συνδυάζουν τα ιστορικά γεγονότα με μύθους και θρύλους.

και  από το πολύ καλό Βιβλίο Ο ΣΑΜΙΚΟΣ, του Νικου Καμπάνη ,, μερικά ακόμη πολύ  χρήσιμα
περί του Ομήρου.
τι  σημαίνει καταρχην  το ονομά του .
Ο ΜΗ ΟΡΩΝ
ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ,  ή  αυτός με την ικανότητα να βλέπει με την φαντασία του.
ΡΑΨΩΔΙΑ Ι
Τότε γυρίζει ο τρίξυπνος Δυσσέας και του κρένει·
Αλκίνο, πρώτε βασιλιά, και τω λαών καμάρι,
καλό 'ναι αλήθεια τέτοιονε τραγουδιστή ν' ακούμε,
σαν πού 'ν' ετούτος, που θεού λες κι η φωνή του μοιάζει.
5Τι πιο χαριτωμένη εγώ ζωή δεν ξέρω κι άλλη,
παρ' όταν όλος ο λαός τριγύρω αναγαλλιάζη,
και στα παλάτια οι σύδειπνοι αράδα καθισμένοι
ακούνε τον τραγουδιστή, με τα τραπέζια ομπρός τους
γεμάτα κρέας και ψωμί, κι ο κεραστής σαν παίρνη
10απ' το κροντήρι το κρασί και χύνη στα ποτήρια.
Στον κόσμο τ' ομορφότερο λογιάζω αυτό πως είναι.

ΕΠΙΣΗς
ΤΟ  ΡΗΜΑ  ΟΜΗΡΗΣΕ,, ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ  ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΟΜΗΡΟΣ.
ΟΜΟΥ ΡΕΩ,, ΔΗΛΑΔΗ ΤΑΥΤΙΖΟΜΑΙ  ΜΕ ΑΛΛΩΝ ΑΠΟΨΕΙς  ¨ΔΗΜΟΔΟΚΟΣ"
Ο  ΑΟΙΔΟΣ  ΣΤΗΝ ΣΧΕΡΙΑ

ΜΑΖΕΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ - ΟΜΗΓΥΡΙΣ
ΟΔΥΣΣΕΙΑ Θ 24-25

ο Αλκινοος στο λ 363-368  λέει για τον Οδυσσέα:
μα  εσυ εχεις χάρη οταν μιλάς, και ευγενικος σε τρόπους, και σαν καλός
τραγουδιστής τα ιστόρησες  με τέχνη.

ο Ευμαιος περιγράφει σε Πηνελόπη:
Αυτός ο ξένος οτι διηγηται , μοιαζει σαν τις απαγγελίες ενός αοιδου.
ρ 514-521

στο  γ 464-469  αναφέρει  το λουσιμο από την Πολυκάστη στον Τηλέμαχο,,
και  το

 πρωτο  τους  ίσως  λόγο να  ταιριάξουν

Επίσης  μια πολύ καλή σκέψη,,,, Ηταν τυφλός εκ γενετής ο Ομηρός,,??   ή λόγο καταγωγής του
προκλήθεικε,,? (οτι έκανε ο Οδυσσέας σε Πολύφημο,, να  έκαναν σε απόγονό του για εκδίκηση?)
Οδυσσεια χ375-376  ,, και ποτε  και σε κανέναν δεν αποκάλειψε την καταγωγη του, απλά  την  άφησε
μέσα στο επος  σαν γνώση,, Οπως και τόσα  άλλα.

και  τώρα  στην συζητηση  ,, και απορία μου,, που  ζήτησα  την γνώμη Καμπάνη  στο  Ερώτημα:
μια αποψή σου,, σε ένα παλιότερο σχολιασμο,,, Πώς θα μπορούσε να τα έχει γράψει όλα αυτά ο Ομηρος με τόσες λεπτομέρίες,, και να είναι ακριβέστατα,, σε ένα θέμα που ο μονος που τα γνώριζε ήταν ο Οδυσέας? (ενοοώ πέρι του ταξιδιού του μέχρι την Ιθάκη)
Ενοω ολές τις περιπέτειές του! αν δεν τις κατάγραψε ο ιδιος,, πως θα τις ήξεραν μετα?

Απαντώ: Ο Όμηρος όλα τα εξηγεί. Ακόμα και το πως έμαθε για το τι λέγαν μεταξύ τους οι θεοί. Έτσι για το ποιός του τα είπε, όταν μιλάει για το Εύμαιο, μιλάει σε δεύτερο πρόσωπο και αυτό σημαίνει ότι είναι ο αυτόπτης μάρτυρα ς που του τα είπε./

4 σχόλια:

  1. Τώρα βέβαια οι απόψεις – απόψεις αλλά τί εμπιστοσύνη να δείξει κανείς στο μαντείο των Δελφών όταν αποδεδειγμένα τσι περισσότερες φορές τα «έπιανε» για να δίνει χρησμούς?
    Έπειτα εκείνο το "Όμηρος Τηλεμάχου Οδυσσείδης". άμα το –ίδης έγινε –είδης λόγω Οδύσσειας μου θυμίζει τσου Πόντιους! Χα χα χα και θα βρούμε σιγά - σιγά καμιά αγία Αθηνά σου - Πόρου, όπως σου - Μελά.
    Ιδέες ρίχνω για τσι μελλοντικές κόντρες.
    Στα σοβαρά τώρα αρχαία πόλη μπορεί να βυθίστηκε στα Κάκαβα ονομασία από το κακάβι μάλλον, μια και οι σκόπελοι παλιά έμοιαζαν με αναποδογυρισμένα κακάβια (καζάνια) αλλά τι συντρέχει να είναι το νησί Δουλίχιο δε βλέπω διαβάζοντας την Οδύσσεια.
    Χουά χα χα χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. kakakakakakaka!!!!!!! Φίλε Αρη όπως με παρακίνεισες,, έφερα και τον Ομηρο εδεπά στο χωριό μου,, εξάλου εχουμε και τον Ηρακλή, τον Κέφαλο,, τον μεγά Ελειό,,ας τους όλους μαζι να κάμουνε παρέα!
    Δυο θεριά θαλασσο -Πόρους (Ιωαννη Φωκα, και και κοιονε τον κανένα του Πολύφημου),,, για να μην σου πω ότι και ο Πολύφημος επέταγε τα βράχια έδεκει στα Λιμένια,,, (ευτυχως που δεν πέτυχε τσι γοργόνες -σειρήνες) !! Μπλόκερ είμαστε ότι θέλουμε γράφουμε εξάλου,, αυτο είναι που με κάνει να μην φοβλαμαι,,τσου πυραυλους, γιατι θα το παίξω κουρλος μετά,, και θα σας πω,,εγω τα έλεγα,,σας είπε κανείς να τα πιστευετε όλα!!! χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kakakakakakakaka μπα σε καλό σου παλιόφιλε με πιάσανε και μένανε τα γέλια με αυτό το κακακά σου, μα την Αθηνά καιρό είχα να γελάσω!! Έ εμείς οι Θιακοκεφαλλονίτες είμαστε θεόκουρλοι έχουμε και ένα καλό μέσα σε τόσο μπερδεμένο κεφάλι που έχουμε. Κοίτα να δείς λέμε και κανένα αστείο να ξεδίνουμε και λίγο, είναι στο αίμα μας και άμα μας λείψει αυτό καήκαμε. Χα χα χα.
    Πάντως εγώ σας κογιονάρω και εσείς μου τη σκάσετε την Προναία Αθηνά στη πλαταία, ούτε αστείο δε με παίρνει να κάμω τρώω τσι «μπόμπες» ανάποδα και απανωτές, κάτι ήξερα που εύρηκα σπηλιά και κοιμάμαι ήσυχος!
    Αυτή όμως είναι Αθηνά Σουδελφού χα χα χα.

    Χουά χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. KAI TI MAΣ ΚΟΜΠΙΑΖΕΙ ΝΑ ΜΑΤΑΦΤΙΑΧΝΑΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ "ΠΡΟΝΝΑΙΑ" ΑΘΗΝΑ (ΚΑΙ ΜΕ ΔΥΟ ΝΙ ΕΜΕΙς) ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ,, ΙΣΑ -ΙΣΑ, ΘΑ ΑΠΟΚΤΟΥΣΑΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗΜΟ, ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΑ,, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΡΙΧΝΩ ΚΑΜΟΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΔΗΜΑΡΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΡΧΗ, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ,, ΕΜΕΙΣ ΚΟΙΜΩΜΑΣΤΕ ΣΕ ΥΠΝΟ ΒΑΘΥ, ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑς

    ΑπάντησηΔιαγραφή