Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ


Το  βράδυ της  21ης   Μαρτίου  2015 στο θέατρο  «ΚΕΦΑΛΟΣ» Αργοστολίου, Κεφαλληνίας εορτάσθηκε η Παγκόσμια  Ημέρα της Ποίησης την οποία διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος  Φιλολόγων Κεφαλληνίας και Ιθάκης, ο  Σύλλογος  Ναυτικών Κεφαλληνίας  «Νίκος  Καββαδίας»,  και η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών.
 Την εκδήλωση  τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού  κύριος Βαγγέλης Κεκάτος  και πλήθος κόσμου.  Η βραδιά άνοιξε με χαιρετισμό  του Προέδρου του Σύνδεσμος  Φιλολόγων Κεφαλληνίας και Ιθάκης κυρίου Δημήτρη Ζαβιτσιάνου ο οποίος  αφού ανάγνωσε  τον χαιρετισμό του  Αντ/ρχη  κ. Δραγκουλόγκωνα μίλησε για τη σημασία της  Παγκόσμιας Ημέρας  Ποίησης.  Εν συνεχεία  χαιρέτησε την εκδήλωση ο καπετά Τάσος Παγουλάτος  Πρόεδρος του Συλλόγου των Ναυτικών «Νίκος  Καββαδίας». 
Την εκδήλωση συντόνισε ο καπετά Γιώργος Σπηλιώτης μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, πλαισιωμένος από την φιλόλογο Νίκη  Αλεξάτου και τον Νίκο Βαλλιανάτο που απήγγειλαν ποίηση  γι  αυτή την τριπλή γιορτή.  Τριπλή γιατί τα  παλαιά  τα χρόνια  την πρώτη ημέρα της Άνοιξης  γιόρταζαν την επιστρέφει  του  Απόλλωνα στη Δήλο  από τους Υπερβορείους.   Την επιστροφή της Περσεφόνης κοντά στην μητέρα της Δήμητρα  από τον  Άδη και  στα σημερινά χρόνια γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
     Δεν είναι τυχαίο που η εορτή αυτή συμπίπτει με την πρώτη ημέρα  της Άνοιξης.  Είναι για να  δώσει στον άνθρωπο την ευκαιρία να φύγει από τον λήθαργο του χειμώνα, να αισθανθεί την αναγέννηση της φύσης και να νοιώσει ο ίδιος ψυχική ανάταση.  Ιδιαίτερα φέτος  χρειαζόμαστε να ανεβάσουμε το ηθικό μας και θα ανεβεί μόνο με την θετική σκέψη.  

Και αυτή τη χρόνια  θα  προσπαθήσουμε να σας ταξιδέψουμε  με τη μουσική των στοίχων. Κατά τον Πλάτωνα  «Η ζωγραφική είναι σιωπηλή ποίηση και η ποίηση ομιλούσα ζωγραφική».  Είναι ενθαρρυντικό  ότι φέτος  συμμετείχαν  νέα παιδιά από τα Λύκεια του νησιού μας, που γράφουν ποίηση.  Έτσι με τη  μουσική των στοίχων από τη νεολαία μας  ξεκίνησε το ταξίδι.
Η Ζίου Θεοδώρα,  ο  Θεοδωρόπουλος  Διονύσιος ,  η Νεφέλη Παυλάτου, ο  Ματαράγκας  Μάριος,    η Γαβριέλα Παλημέρη, η Δήμα Άννα,  η  Τζανάτου  Αναστασία,   ο  Χριστοφοράτος  Γεράσιμος,   η Μαρκάτου  Μαίρη, και η  Μανόλια   Ροσόλυμου  μας  ταξίδεψαν, μας γοήτευσαν και μας προβλημάτισαν με τους στοίχους τους. Συγχαρητήρια στα παιδιά, στους γονείς και στους δασκάλους τους και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στα όνειρά τους. 
Η φιλόλογος Άννα Παρίση από το Λύκειο Ληξουρίου  μίλησε με θέμα: «Η κοινωνική διάσταση των ποιημάτων του Γιάννη Ρίτσου» .  
Ο  καπετά Γιώργος  Σπηλιώτης  αναφέρθηκε τους   πρώτους Έλληνες Ποιητές:   Ορφέα,  Όμηρο,  Ησίοδο,  Νόννο  Πανοπολίτη και Μουσαίο.
Συνεχίζοντας ο Γιώργος  Σπηλιώτης είπε ότι , ο Μανώλης  Λαμπρίδης έγραψε για τον ποιητή: «Ο ποιητής θεωρείται σαν ένας διάμεσος ανάμεσα στους  θεούς και ανθρώπους, ένας μεταφραστής της φωνής του θεού, των πνευμάτων και των σημάτων τους, σε ανθρώπινη λαλιά. Γνώστης και κάτοχος της αλήθειας σε πρώτο βαθμό. Αυτή η ιδιαίτερη σχέση  ποιητή – θεού κάνει τον ποιητή ικανό όχι μόνο τα τωρινά και τα περασμένα να διηγείται, αλλά να προλέγει τα μέλλοντα».
Ο Νίκος  Βαλλιανάτος  εκτός των άλλων ποιημάτων  απήγγειλε ένα δικό του με τίτλο «Οι Δρόμοι»,   απόσπασμα από τα Ορφικά  «Ύμνος  στη Θάλασσα» στην αρχαία-ελληνική   και την απόδοσή του στην νέο – ελληνική γλώσσα. Επίσης τμήμα από το ποίημα  του Μουσαίου  «Καθ’  Ηρώ και Λέανδρον»,  που είναι μια ερωτική ιστορία αγάπης.
Η  φιλόλογος  Νίκη  Αλεξάτου απήγγειλε  με την ωραία φωνή της ένα δικό της ποίημα με τίτλο «Η Μάχη»,  το  «Ιθάκη»  του  Καβάφη, « Φωτεινά  σκοτάδια» του Δροσίνη,  «Η τιμωρία του Ησίοδου» του Γιώργου Σπηλιώτη και άλλα.
  Μέλη της  ποιητικής συντροφιάς που συναντιούνται κάθε  Πέμπτη βράδυ στο ξενοδοχείο «Αίνος» στο Αργοστόλι, απήγγειλαν δικά τους   ποιήματα:  Παναγής Παυλάτος,   Ελευθερία Τζάκη,  Ζηνοβία  Γαρμπή,   Κωστούλα Ραζή, Μίνα Μαγουλά, Σύρος  Μπεκατώρος,  και  Σπύρος  Ζαπάντης (Περιβολάρης).
Επίσης  ακούστηκαν ποιήματα των: Φώτη  Παυλάτου, Πατρίτσιας Κολαϊτη,  Νίκου Λαζαράτου, Πέτρου Πετράτου, Σπύρου  Ζαχαράτου,  Γιώργου  Ζαφειράτου,   Φώτη Δημητρόπουλου,  Νίκου Λαζαράτου και Νίκου Καββαδία και άλλων.
Η εκπαιδευτικός - μουσικός  Γαλάτια Βέρρα  με τη την εκφραστική φωνή της απήγγειλε  ποιήματα δικά της,  το ποίημα «Πειρασμός» του Διονυσίου Σολωμού  και το  «Αρμένισμα» του Κώστα Σταμάτη.   Η ίδια έκλεισε την εκδήλωση με τρία δικά της  μελοποιημένα  ποιήματα που έπαιξε στο πιάνο.
Ο καπετά Γιώργος Σπηλιώτης  έκλεισε τη βραδιά με τα λόγια ενός φιλοσόφου:  « Αν ο άνθρωπος ήξερε τη δύναμη στης σκέψης του, δεν θα τολμούσε να κάνει ούτε μια αρνητική  σκέψη».  Το μήνυμα είναι     «Να αρχίζει  η ημέρα  μας με θετικές σκέψεις».
Ευχαριστούμε τον κύριο Κωσταντάκη, το προσωπικό του θεάτρου  και όλους εσάς που τιμήσατε με την παρουσία σας την εκδήλωση. Ιδιαίτερα  ευχαριστούμε τα παιδιά  για τη συμμετοχή τους.

 

  Για την επέτειο της  25ης  Μαρτίου        

 

                    Προσκύνημα


Σ’  έψαχνα στα  βουνά, στα λαγκάδια
και στα κελιά τα υγρά.
Χάθηκαν τα ίχνη σου μέσα στον χρόνο
σβήστηκαν τ’  αχνάρια σου πάνω στις  πέτρες,
χορτάριασαν τα μονοπάτια, που ροβολούσες.
Η τελευταία φορά που άκουσα για σένα
ήταν στ’    Aνάπλι.
Φοβισμένα  χείλη  κρυφομιλούσαν
κάποια δάχτυλα δείχνανε  το Παλαμήδι.
Ο Χρόνος  σταμάτησε εκεί μέσα!
Ξέχασε να σε μετρά.
Ξέχασε ο ήλιος να σε φωτίζει.
Ξέχασαν οι δάσκαλοι να σε αναφέρουν στα σχολειά.
Ξέχασαν οι παπάδες να σε μνημονεύουν  τις  εκκλησιές.
Άφαντος  έγινες.
Και χθες, έτσι  απροσδόκητα κι όλως  τυχαία
σκόνταψα πάνω στο χορταριασμένο μνήμα σου.
Ξεχασμένο από το χρόνο.
Ξεχασμένο από τους Έλληνες.
Ξεχασμένο σ’ απόμερη γωνιά  του Α΄ νεκροταφείου.
Συγνώμη  για την εγκατάλειψη.
Ήλθα για ένα προσκύνημα
στο χορταριασμένο  μνήμα σου,
 γέροντα  του Μοριά.

Γιώργος  Σπηλιώτης,    Από τη ποιητική συλλογή «Θαλλόν Ελαίας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου