Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Επικίνδυνο φυτό στην Κεφαλονιά

 ΠΡΟΣΟΧΗ!!
αναδημοσίευση  από  το  http://kefaloniapress.gr
 ANAKOINΩΣΗ ΤΕΙ
 
 xorto_11.jpg
 
Ενημέρωση από το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων: Εντοπίσθηκε επικίνδυνο φυτικό είδος στην Κεφαλονιά. 
 
 
Στην Κεφαλονιά εντοπίσθηκε το παρασιτικό ζιζάνιο “Κουσκούτα”. Το ζιζάνιο εντοπίσθηκε μεταξύ  Μουσάτων και Βλαχάτων, να παρασιτεί πάνω σε αυτοφυή βλάστηση, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία. Πρόκειται για είδος “καραντίνας”, δηλαδή είδος το οποίο πρέπει να εμποδίζεται η είσοδός του σε κάποια περιοχή ή σε περίπτωση που αυτό εισαχθεί να εξοντώνεται  πριν σποριοποιήσει.
Εκτός από την αυτοφυή βλάστηση παρασιτεί πάνω σε φυτά με τρυφερούς βλαστούς, όπως σιτηρά, ανθοκομικά φυτά  ή φυτά χλοοτάπητα, όπως τριφύλλι, αγριάδα κλπ. Δημιουργεί πολύ πυκνό δίκτυο από λεπτούς νηματοειδείς βλαστούς, χρώματος πορτοκαλί ή κίτρινου, οι οποίοι τυλίγουν τα άλλα φυτά. Εκτός από την αισθητική υποβάθμιση του περιβάλλοντος, τα φυτά τα οποία παρασιτεί τελικά πεθαίνουν. Παράγει μεγάλο αριθμό σπόρων οι οποίοι διατηρούνται για δεκαετίες στο έδαφος. Πρακτικά, εάν  η κουσκούτα προλάβει να σποριοποιήσει, το έδαφος παραμένει μολυσμένο και δεν υπάρχει τρόπος εξόντωσής της.
Γίνεται φανερό λοιπόν πως εκτός από τα καλλιεργούμενα φυτά απειλεί τα φυτά που χρησιμοποιούνται στους κήπους τουριστικών μονάδων ή εξοχικών κατοικιών.
Στο σημείο που εντοπίσθηκε η κουσκούτα έγινε έγκαιρα χημική καταπολέμηση. Η προσβολή παρακολουθείται για να εξασφαλισθεί πως η καταπολέμηση ήταν πετυχημένη, ενώ ελέγχθηκε και ο γύρω χώρος για τυχόν άλλες προσβολές.
Εάν κάποιος επισημάνει την παρουσία νηματοειδών βλαστών πάνω σε κάποιο άλλο φυτό, να επικοινωνήσει αμέσως με τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Παύλο Μπουχάγιερ στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων), στο τηλέφωνο 26710 27101, 29123.         
 
 xorto_12.jpg
 
 
Η φωτο είναι από το χωριό Βλαχάτα, στον  δρόμο της Επαρχιακής οδού Αργοστολίου Πόρου.
 
 
 

2 σχόλια:

  1. Ετούτο το μαλλί τση γριάς το βλέπω και πάνου τσι θρούμπες από όταν γεννέθηκα, μήπως κάνω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΤΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ ΤΟ ΤΕΙ ΚΑΙ Η ΠΡΕΣΣ,ΑΝΑΡΤΗΣΑ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΒΙΟΛΟΓΟΣ!!!! ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή