Πρόταση Νόμου «Δημιουργία μόνιμης δομής παροχής Κοινωνικών Αγαθών & Υπηρεσιών σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες» - Kοινωνικό Τιμολόγιο
Η Πρόεδρος της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Λούκα Τ. Κατσέλη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου παρουσίασε τα βασικά Σημεία πρότασης νόμου του κόμματος για τη «Δημιουργία μόνιμης δομής παροχής Κοινωνικών Αγαθών και Υπηρεσιών σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες».
Στην παρουσίαση συμμετείχαν ο βουλευτής Αχαΐας και επικεφαλής της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δράσης της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος και ο Νικήτας Κανάκης, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος.
Τα βασικά σημεία της πρότασης νόμου έχουν ως εξής:
- Απέναντι στην πολιτική που διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, η Κοινωνική Συμφωνία προτείνει ένα αποτελεσματικό δίκτυο αλληλεγγύης για όλους όσοι το έχουν ανάγκη.
- Καταθέτουμε σήμερα πρόταση νόμου και προτείνουμε έναν μόνιμο μηχανισμό παροχής κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών, όπως ρεύμα, νερό, δημόσιες συγκοινωνίες και διόδια, με σημαντικά μειωμένο κόστος για στοχευμένες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την οικονομική κρίση.
- Για όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Αττικής, Θεσσαλονίκης και επαρχίας κοινωνική τιμή που αντιστοιχεί στο 50% της αρχικής αξίας του εισιτηρίου.
- Για όλα τα ισχύοντα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, καθώς και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης των Δήμων της χώρας, κοινωνική τιμή που αντιστοιχεί στο 70% της αρχικής αξίας του τιμολογίου.
- Για όλα τα διόδια τέλη σε ολοκληρωμένα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων, κοινωνική τιμή η οποία αντιστοιχεί στο 50% της αρχικής αξίας των τελών διοδίων.
- Εξαίρεση από τις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) των τιμολογίων της ΔΕΗ.
- Χρήση του Κοινωνικού Τιμολογίου θα μπορούν να κάνουν:
- άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
- όσοι έχουν ατομικό ετήσιο εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 8.204 ευρώ (ετήσιο εισόδημα όσων αμείβονται με το νέο μειωμένο βασικό μισθό) ή οικογενειακό ετήσιο εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 16.408 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 1.000 για κάθε τέκνο
- Για όλες αυτές τις κατηγορίες δικαιούχων λαμβάνεται υπόψη η περιουσιακή τους κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι δεν μπορεί να έχουν στην κατοχή τους ακίνητο α). μεγαλύτερο των 85τ.μ. για γονείς με 2 παιδιά, β) μεγαλύτερο των 95 τ.μ. για γονείς με 3 παιδιά και γ) μεγαλύτερο των 105 τ.μ. για γονείς με 4 παιδιά και άνω.
- Για την επιλογή των δικαιούχων και την αποφυγή φαινομένων κατάχρησης, προτείνουμε την ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων μεταξύ της ΓΓΠΣ, της ΗΔΙΚΑ και του ΟΑΕΔ.
- Η χρηματοδότηση της πρότασης προτείνουμε να γίνει από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Συγκεκριμένα προτείνουμε να διατεθεί:
- Το 5% για το 2012 έως το 2020 της ετήσιας προβλεπομένης πίστωσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για την Προεδρία της Δημοκρατίας και τη Βουλή των Ελλήνων
- Το 3% των εισπρακτέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (ΔΟΥ και Τελωνεία)
- Το 10% του συνόλου των εσόδων που προορίζεται για κοινωνικές πολιτικές βάσει του Ν. 4002/2011 (παρ.6, άρθρο 50)
- Η συνεισφορά των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων του Ν.4019/11
- Ποσοστό μέχρι 5% από τυχόν κέρδη της προηγούμενης χρήσης των ΔΕΚΟ, με αποκλειστικό ή βασικό μέτοχο το κράτος.
- Πόροι από φορείς και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης
Για το σκοπό αυτό, προτείνουμε να δημιουργηθεί ξεχωριστός τραπεζικός λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος στον οποίο θα διοχετεύονται αποκλειστικά οι παραπάνω πόροι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου