Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Ένας μεγάλος Μαθηματικός και Άνθρωπος από τα Ζερβάτα Κεφαλονιάς, έφυγε πρόσφατα.


ΣΠΥΡΟΣ Π. Ζ Ε Ρ Β Ο Σ ( 1930 - 2015 )
Ένας μεγάλος Μαθηματικός και Άνθρωπος από τα Ζερβάτα Κεφαλονιάς,
έφυγε πρόσφατα.
Σπύρος Π. Ζερβός, ένας υπέροχος άνθρωπος
(Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα των Φυσικών Ελλάδας)
Στις 23 Ιανουαρίου 2015, ο μαθηματικός Σπύρος Ζερβός έφυγε από τη ζωή. Τον Σπύρο Ζερβό θα θυμούνται για πάντα με αγάπη οι φυσικοί του Πανεπιστημίου Αθηνών που τον είχαν καθηγητή στα μαθήματα «Απειροστικός Λογισμός και «Μιγαδικές συναρτήσεις».
Ο Σπύρος Π. Ζερβός ήταν αριστούχος διδάκτωρ d’ Etat (1960) του Πανεπιστημίου του Παρισιού και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1961 (με εξαίρεση τα χρόνια 1968 – 1974, κατά τα οποία υπήρξε ο μόνος καθηγητής της Φυσικομαθηματικής Σχολής που απολύθηκε από την χούντα και ο μοναδικός Έλληνας πανεπιστημιακός μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη του «Ρήγα Φεραίου» στα 1968).

Το ερευνητικό του έργο, εκτεινόταν σε διαφόρους κλάδους των Καθαρών Μαθηματικών και στην Ιστορία και Φιλοσοφία τους. Οργανωτής πολλών διεθνών συμποσίων, εκδίδει από το 1978 το διεθνές μαθηματικό περιοδικό «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Εκτεταμένα συγγράμματά του στα ελληνικά είναι τα «Εισαγωγή εις τα Νεώτερα Μαθηματικά» (1970, 1972) και «Ακολουθίαι Πραγματικών Συναρτήσεων» (1967, 1972). Το τελευταίο αποτελεί συμπλήρωμα στο κλασσικό σύγγραμμα «Απειροστικός Λογισμός» του πατέρα του Παναγιώτη Ζερβού, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακαδημαϊκού.
Σαν πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, στα 1975, σκέφθηκε πρώτος την ίδρυση Ελληνικού Πανεπιστημίου στο Αιγαίο, οργανώνοντας στη Σάμο και επίσκεψη κορυφαίων ξένων μαθηματικών, που προσφέρθηκαν να διδάξουν εκεί.
Γεννημένος στα 1930 και με μητέρα φιλόλογο, την Χαρίκλεια Παπαϊωάννου – Ζερβού (σύγγραμμά της: Εισαγωγή εις την μελέτην της αρχαίας ελληνικής ποιήσεως, 1974), μελετά συστηματικά, από παιδί, ορισμένες ιστορικές περιοόδους. Σχετικά είναι και τα, με λογοτεχνική μορφή, κείμενά του: «1940», βιβλίο (1973, 1978), «Της λευτεριάς» (1977), «Στα μαρμαρένια αλώνια» (1978) και «Πλούταρχος» (1987), ποιητικές συλλογές (όλα, στις εκδόσεις Α. Καραβία, Αθήνα).
Από πολλά άλλα δικά του, δημοσιευμένα στα ελληνικά αναφέρουμε τα: 1) «Ιούλιος Βερν», ο επιστήμων, ο στοχαστής, ο άνθρωπος• μακρά, αυτοδύναμη εισαγωγή στην ελληνική μετάφραση του βιβλίου του Σοβιετικού ακαδημαϊκού Α. Αντρέγιεφ « Οι τρεις ζωές του Ιουλίου Βερν», εκδόσεις Α. Καραβία, 1967 και 2) «Η αναγκαιότητα της Ορθοδοξίας για κάθε εθνικά σωστή ελληνική εξωτερική πολιτική» (Στον τιμητικό τόμο για τον Καθηγητή Γεράσιμο Κονιδιάρη, Αθήνα, 1981).
Από το 1990 ήταν διευθυντής του Τομέα «Άλγεβρα – Γεωμετρία» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το 1991 εκδίδει και δεύτερο διεθνές μαθηματικό περιοδικό, το «Mathematics revisited, Mathematicians remembered», που περιέχει και περιέχει και τις μετά το 1985 μαθηματικές έρευνες του Σ. Π. Ζερβού.
Εκτός από τα παραπάνω κυκλοφόρησαν κι άλλα βιβλία του Σπύρου Ζερβού, όπως για παράδειγμα: «Καθολική Άλγεβρα – Από τα σύνολα και την τοπολογία στην καθολική άλγεβρα και την θεωρητική πληροφορική», Ινστιτούτο του βιβλίου – Μ. Καρδαμίτσα, Αθήνα 1994,
σε συνεργασία με τον Στράτο Ελ. Μακρά «Αλγεβρικές εξισώσεις ανισότητες – Γεωμετρία ριζών», Αθήνα 1997,
και σε συνεργασία με τον Πέτρο Β. Κρικέλη «Πως μεταβαίνουμε από τα κλασικά μαθηματικά στα νεώτερα», Αθήνα 1997.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ  ΔΙΚΕΛΗ ΒΛΙΧΟ 
ΚΑΙ  ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥς ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥς  ΣΤΟ  ΦΕΙς
Δικέλης Βλιχός
Το θυμάμαι, μαθητής Γυμνασίου ήμουν, όταν διάβασε την κεντρική ομιλία στα εγκαίνια της προτομής του Ηλία Ζερβού-Ιακωβάτου, στα Γριζάτα. Γιος του Παναγιώτη Ζερβού, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και διάσημου Μαθηματικού γνωστού διεθνώς ως ενός από τους μεγαλύτερους Μαθηματικούς του 20ού αιώνα. 23 ώρες · Μου αρέσει! · 2 Δικέλης Βλιχός Ένα γεγονός που σε άλλα κράτη θα ήταν κεντρικό, η αναχώρηση από τη ζωή, δηλαδή, ενός μεγάλου επιστήμονα και ανθρώπου. Πάντα ήταν παρών ο Σπύρος Ζερβός στα κοινωνικά και ιστορικά δρώμενα. Με ομιλίες, διαμαρτυρίες και φιλοσοφικά κείμενα. Δεν ανακοινώθηκε από τα ΜΜΕ ο θάνατός του. Κατά άλλα, βαίνουμε καλώς. Εξαίσια καλώς...
... η γενέτειρα του πατέρα του Κεφαλονιά ουδέποτε τίμησε τον Π. Ζερβό. Ο ίδιος είχε πάει ιδιωτικά στο νησί όπου με δάκρυα αντίκρυσε τα χαλάσματα από την οικία της οικογένειας Ζερβού στα Ζερβάτα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά το χαμόγελο του όταν του αντέτει.ότι ο Ζερβός ήταν μεγέθους εθνικής οδού ενώ στην Κεφαλονιά έχουμε μόνο σοκάκια ". (Απόσπασμα από διάφορες αναρτήσεις ανθρώπων που γνώριζαν τον Σπύρο Ζερβό)


 Mihalis_Lambrou » Σάβ. Ιαν. 24, 2015 
Για τον Σπυρίδωνα Ζερβό ακούω, χρόνια τώρα, μόνο καλά λόγια από τους πάμπολλους μαθητές του.


Ήταν σίγουρα πηγή έμπνευσης και υπόδειγμα ήθους για πολλούς.

Αξίζει να προσθέσω ότι και ο πατέρας του Σπυρίδωνα, Παναγιώτης Ζερβός, μαθητής του Poincare, ήταν και αυτός Καθηγητής στο Μαθηματικό Αθηνών.
Ενδιαφέροντα βιογραφικά για τον πατέρα Ζερβό από τον Μ. Κασιούρα εδώ. (Η ιστοσελίδα που παραπέμπω είναι από ένα ιστορικό ιδιωτικό σχολείο, το Παλλάδιο στην Βάρη, του οποίου ο Παναγιώτης Ζερβός ήταν συνιδρυτής. Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από άρθρο στον Ευκλείδη της Ε.Μ.Ε. το 1972 )

Ο Παναγιώτης Ζερβός ήταν μεταφραστής στα Ελληνικά το 1912 του βιβλίου του Poincare, La Science et l’ Hypothèse (1901). Ελληνικός τίτλος "Επιστήμη και Υπόθεσις" (από τις ιστορικές εκδόσεις Φέξη)





Maria Stef Τα λόγια ειναι περιττα !!!!!Καλο ταξείδι στη χώρα του λογισμού !!!!

 George Papas Δεν ξέρω αν πρέπει σε τέτοιες περιπτώσεις να σημειώνουμε "Μ' αρέσει¨. Προβληματίζομαι σοβαρά, σχολιάζω και δεν τσεκάρω "Μ' αρέσει". Θα πρέπει να θλιβόμαστε όταν άνθρωποι αξίας φεύγουν. Το αντίθετο, θα πρέπει να χαιρόμαστε, όταν η απαξία μας αδειάζει τη γωνιά. Αλλά βλέπετε πάντα η μειονότητα την "πληρώνει" και πάντα θριαμβεύει η απαξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου