Ο Οδυσσεας εφτασε μεχρι την Αμερικη.Ολα τα υπολοιπα ειναι ομορφες ιστοριουλες συγκινητικες.Εφτασε δηλ στη χωρα-Ηπειρο που ειχαν φτασει οι Μινυες και οι Μινωιτες.Μιλαμε για εποχες ΠΟΛΥ παλαιοτερες οι οποιες δεν "πρεπει" ποτε να ακουστουν στα σχολεια μας διοτι τοτε θα χαλασει η ιστοριουλα περι δημιουργιας του κοσμου πριν 5000 χρονια κλπ..οι Ελληνες ως Πελασγοι (Πελασγια το ονομα της χωρας που αν αναλυθει συγκριτικα με τις διαλεκτους που ομιλουσαν οι Ελληνες ηταν το ιδιο με τη λεξη ΕΛΛΑΣ (δηλ Γη του φωτος εξου και ονοματα πολεων οπως ΑΜΦΙΠΟΛΙΣ..ΦΑΛΗΡΟΝ κ.α. που οι ριζα τους και η εννοια τους ειναι "φωτεινη πολη")..η Ελληνικη ΙΣΤΟΡΙΑ ξεκιναει το 12-15.000 πχ..το να λεμε οτι ο Οδυσσεας πηγε στην Αμερικη κλπ δεν εκανε και κατι πρωτακουστο διοτι πριν απο αυτον ειχαν παει κι αλλοι Ελληνες..ευτυχως υπαρχουν οι αποδειξεις περα απο την Ελληνικη γραμματεια και χειροπιαστες με βαζα με τα εμβληματα της Μινωικης Κρητης στο μουσειο του Μπιμινι στις ΗΠΑ..
υπαρχουν ΑΚΟΜΑ τα ορυχεια των ΜΙΝΥΩΝ (εξου και η λεξη "Mines") στο Βορειο Καναδα απο τη μερια του Ατλαντικου και μαλιστα υπαρχει ακομα περιοχη εκει περα με το ονομα τους..οποτε τζαμπα τσακωνεστε για το αν πηγε στην Ιταλια η τη Μαλτα κλπ..επισης μερικες φορες που διαβαζω καποια σχολια ¨μα το ειπε ο Ομηρος...η οτι ο Ομηρος ειδε αν ηταν τα πλοια ηταν κοκκινα η οχι..αρα θα το εγραφε.."..δεν ξερω αν μιλατε για τον ιδιο Ομηρο που υποτιθεται οτι ηταν τυφλος (φαινεται οτι οταν το παθος μας δε στηριζεται σε στοιχεια τοτε ξετυφλωνουμε τον Ομηρο ?Εφοσον διαβαζω οτι ψαχνουν πολλοι τον Ομηρο και τις ιστοριες του κλπ..εχω ξαναπει οτι για μενα ο Ομηρος ηταν η ο ιδιος ο Οδυσσεας η συγγενικο του προσωπο πρωτου βαθμου δηλ η Τηλεμαχος η γενια Τηλεμαχου..που τα ηξερε απο πρωτο χερι..για αυτο βλεπουμε τοσο μεγαλες λεπτομερειες για τον Οδυσσεα και τι περιεργο που ενω ξερει τα παντα για την Τρωα δεν εγραψε και μια "Μενελιαδα" αλλα μονο για τον Οδυσσεα ειχε γλωσσα λαλιστατη..οπως σου εχω πει νομιζω στο παρελθον οι Ελληνες εφτασαν στην Αμερικη και στον Ειρηνικο ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ..θυμασαι φανταζομαι την αναφορα μου οτι στο νησακι Τονγκα στη μεση του Ειρηνικου που ζουν "κανιβαλλοι" εντουτοις το ριφι(βραχο) στην εισοδο του λιμενος το ονομασαν εδω κι αιωνες "Telemachos reef"..εχω παει το εχω δει με τα ματια μου εχω φωτογραφησει το χαρτι κ μου το επιβεβαιωσαν κι οι ντοπιοι οτι λεγεται ετσι αιωνες..ολα τα νησια του Ειρηνικου PolyNESIA..IndoNESIA.. στη Ρωσσια αμα δεις το χαρτη εχει ενα κολπο που λεγεται "Ταρταρα Sea"..στη Χιλη κ την Αργεντινη ειναι ΓΕΜΑΤΗ με Ελληνικα ονοματα περιοχων..ειδικα οποιος εχει περασει μεσα απο το στενο του Μαγγελανου μπορει να το διαπιστωσει στο χαρτη για να μη λεει οτι τα βγαζουμε απο το μυαλο μας...στο Περου στο Σαλαβαρι και σε ολη την ακτη της Νοτιας Αμερικης πουλανε αναμνηστικα ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ και ρουχα με το Μαιανδρο πανω ως ιστορικο συμβολο τους.
εχει ναους και τειχη παρομοια με τα Ελληνικα και των Μυκηνων..οι ντοπιοι στο Βαλπαραισο στη Χιλη μιλανε για τους ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛληνες που τους επισκεφτηκαν πολυ παλια..ενω εχει κυκλοφορησει βιβλιο ΧΙΛΙΑΝΟΥ που μεταφραστηκε πριν μερικα χρονια που μιλαει με ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ για την ελευση των Ελληνων στη Χιλη..στη Χιλη μιλανε στα σχολεια στα παιδια για τους αρχαιους Ελληνες που πηγαν εκει κι εδω μας μαθαινουν για τον...Χριστιφορο Κολομπο (που ειχε τους Ελληνικους χαρτες κι ηξερε καλα που πηγαινε)..στην Ιαπωνια (Βορεια) εχουμε τη ΛΕΥΚΗ φυλη των ΑΙΝΟΥ που πιστευουν σε ΠΟΛΛΟΥΣ Θεους κι εχουν το Μαιανδρο στα ρουχα τους κ λεξεις με Ελληνικες ριζες..Η Πελαγικη Ελλαδα η Ελλαδα των Μινυων εφτανε μεχρι το Δουναβη..η εκστρατεια του Διονυσου στην Ασια προηγηθηκε μερικες χιλιαδες χρονια αυτης του Αλεξανδρου εκει θεοποιηθηκε ο Διονυσος..κι εδω δε λενε ΛΕΞΗ στα παιδια στα σχολεια για αυτα...οι Μυκηναιοι ειχαν αποικιες σε ολη τη Μεσογειο και μεχρι το Αφγανισταν (αυτο ευτυχως υπαρχει και σε χαρτη στο μουσειο Μυκηνων) και εδω δεν ξερει κανεις τιποτα...οι "Καλασα" στα βουνα του Πακισταν..2500 ατομα λευκοι-αναμιγμενοι..απογονοι των στρατιωτων του Αλεξανδρου και το λενε περηφανα..πιστευουν κι αυτοι σε πολλους θεους της φυσης κι οχι στο Ισλαμ με λεξεις που ακουγονται Ελληνικες και δε συγκινειται ΚΑΝΕΙΣ απο το επισημο Ελληνικο κρατος..οποτε τι ψαχνουμε να βρουμε τωρα ? Αν εφτασε ο Οδυσσεας μεχρι την..Κερκυρα και τη Σαρδηνια ??
Λένε πως η πρώτη που ετόλμησε να έρθει αντιμέτωπη προς την επικρατούσα άποψη ότι οι περιπλανήσεις του Οδυσσέως έγιναν μέσα στην Μεσόγειο ήταν η Αμερικανίδα Εριέττα Μέρτζ (Henrietta Mertz) η οποία το 1965 εξέδωσε στο Σικάγο των Η.Π.Α. το βιβλίο ” The Wine Dark Sea” (τίτλος στα Ελληνικά “ΟΙΝΩΨ ΠΟΝΤΟΣ” εκδόσεις ΝΕΑ ΘΕΣΙΣ -1995)και αργότερα το 1967 τα “Αργοναυτικά” δια των οποίων με μεγάλη πειστικότητα -στηριζόμενη στις δικές της προσωπικές έρευνες και εξερευνήσεις στην Β. και Ν. Αμερική- διατυπώνει την θέση ότι το ταξίδι του Οδυσσέως είχε και ένα σημαντικό σκέλος εκτός Μεσογείου.. Η άποψη της κ. Μέρτζ είναι ότι ο Οδυσσέας ταξίδεψε μέχρι τις ακτές της Αμερικής βοηθούμενος από τα θαλάσσια ρεύματα. Η κ. Μέρτζ εντόπισε τα μέρη που επισκέφθηκε ο Οδυσσέας με βάση την ταχύτητα που κινούνται τα θαλάσσια ρεύματα και την διάρκεια των ταξιδιών από σταθμό σε σταθμό όπως αναφέρονται στην Οδύσσεια. Οι απόψεις της κ. Μέρτζ ενισχύονται και από αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν βρεθεί στην Αμερικανική ήπειρο.
Βεβαίως, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την γνωστή και σύγχρονη Ελληνίστρια αρχαιολόγο Ενριέττα Μερτζ (Henriette Mertz), για την οποία ο γράφων έχει αφιερώσειαρκετές τηλεοπτικές εκπομπές στο παρελθόν και η οποία έχει πει τα εξής:
> «Οι χάρτες του Piri Reis είναι αποτέλεσμα προγενεστέρων χαρτών που φθάνουν στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.»
>«Ο Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος (610-547 π.Χ.) πιστεύεται ότι κατασκεύασε τον πρώτο χάρτη της γης.»
> «Με τον χαλκό που έπαιρναν οι Έλληνες, το 2000-1000 π.Χ., από το Lake Superior της Αμερικής έκαναν τον θησαυρό του Ατρέως, όπως τον βρήκε ο Σλήμαν στις Μυκήνες και τον Ορχομενό.»
>«Τον 3ο αιώνα π.Χ. ο Ερατοσθένης είχε υπολογίσει σωστά ότι η περίμετρος της γης στον Ισημερινό είναι 25.000 μίλια περίπου.»
>«Ό Ευήνωρ, που, κατά τον Πλάτωνα, ήταν βασιλιάς της Ατλαντίδος, ταυτίζεται με τον άνθρωπο του Folsom της Αμερικής το 9000 π.Χ.»
>«Η επιστημονική αποστολή Thomas ανακάλυψε στην περιοχή του Tennessee Αμερικής τους κύκλους, τις γέφυρες και τους τοίχους που περιγράφει ο Πλάτων στον διάλογο του "Ό Κριτίας". (Αποσπάσματα από το βιβλίο της «ΑΤΛΑΝΤΙΣ», 1976 «Dwelling place of the gods» («Τόπος κατοικίας των Θεών») (Μεταφράσεις του ερευνητή).
> «Οι χάρτες του Piri Reis είναι αποτέλεσμα προγενεστέρων χαρτών που φθάνουν στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.»
>«Ο Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος (610-547 π.Χ.) πιστεύεται ότι κατασκεύασε τον πρώτο χάρτη της γης.»
> «Με τον χαλκό που έπαιρναν οι Έλληνες, το 2000-1000 π.Χ., από το Lake Superior της Αμερικής έκαναν τον θησαυρό του Ατρέως, όπως τον βρήκε ο Σλήμαν στις Μυκήνες και τον Ορχομενό.»
>«Τον 3ο αιώνα π.Χ. ο Ερατοσθένης είχε υπολογίσει σωστά ότι η περίμετρος της γης στον Ισημερινό είναι 25.000 μίλια περίπου.»
>«Ό Ευήνωρ, που, κατά τον Πλάτωνα, ήταν βασιλιάς της Ατλαντίδος, ταυτίζεται με τον άνθρωπο του Folsom της Αμερικής το 9000 π.Χ.»
>«Η επιστημονική αποστολή Thomas ανακάλυψε στην περιοχή του Tennessee Αμερικής τους κύκλους, τις γέφυρες και τους τοίχους που περιγράφει ο Πλάτων στον διάλογο του "Ό Κριτίας". (Αποσπάσματα από το βιβλίο της «ΑΤΛΑΝΤΙΣ», 1976 «Dwelling place of the gods» («Τόπος κατοικίας των Θεών») (Μεταφράσεις του ερευνητή).
Και σε άλλο βιβλίο:
>«Κανένας άλλος λαός δεν είχε αυτήν την εκρηκτική περιέργεια, η οποία φαίνεται να αποτελούσε το εξέχον χαρακτηριστικό των Ελλήνων. Ό,τιδήποτε παρατηρούσαν, το εξέταζαν με ικανότητα και σε κάθε του λεπτομέρεια. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ζώων ανθρώπινη ψυχολογία· δράση, όσφρηση, ακοή, αφή, αισθήσεις, ασθένεια και μέσα θεραπείας· βοτανική, μέρη των φυτών και διαφορές μεταξύ ειδών, άνθη και δένδρα· σεισμολογία και υποχθόνιαι δυνάμεις· μέταλλα και μεταλλουργία —η οποία περιελάμβανε και σχεδόν τέλειες κοπές νομισμάτων υλικά βαφής και χρώματα με ποιότητα μακράς διαρκείας· φυσικά· μαθηματικά· εφαρμοσμένη μηχανική· μετεωρολογία· αστρονομία· ωκεανογραφία· ακουστική και η μουσική θεωρία των ουρανίων σφαιρών— έκαστον εξ αυτών έγινεν αντικείμενον λεπτομερούς επιστημονικής παρατηρήσεως σε τέτοιο καταπληκτικό βαθμό, ώστε εμείς οι ίδιοι μόλις τώρα αρχίζουμε να συλλαμβάνουμε την έκτασι του μεγέθους τους.».
«Το μέγεθος των Ελληνικών επιστημονικών γνώσεων, ιδιαιτέρως της γεωγραφίας, αστρονομίας και ωκεανογραφίας, ήταν τέτοιο, ώστε ο Όμηρος δεν εχρειάζετο να καταφύγη στην φαντασία του, αλλά είχε την δυνατότητα να οδηγήσει τον Οδυσσέα μέσω τόπων και εμπειριών, που ήταν πραγματικές και που στην πραγματικότητα κάποιος τις είχε βιώσει, ώστε να διηγηθή και να συσχετίση τις εμπειρίες του αυτές στον Όμηρο. Πράγματα, για τα οποία ο ποιητής έκαμε λόγο, εύκολα μπορούν να αναγνωρισθούν με προσωπική μαρτυρία ακόμη και σήμερα.
> «(Η συγγραφεύς έχει) ακλόνητον πεποίθησιν ότι ο Όμηρος αναφέρεται εις πραγματικά ιστορικά γεγονότα και κατόπιν συστηματικών παρατηρήσεων και επίμονων ερευνών καταλήγομεν εις την διαπίστωσιν ότι οι μεν Αργοναύται έφθασαν μέχρι των εκβολών του Ρίο ντε Λα Πλάτα, ο δε Οδυσσεύς μέχρι του κόλπου του Μεξικού, όπου ευρίσκεται η Σχερία του Αλκινόου.
> «Ναυτικοί διέθεταν (επ' αμοιβή) ημερολόγια πλοίων, όπου ανεφέροντο πρακτικές πλοηγήσεως για πολύ μακρυνές περιοχές με ορυχεία χαλκού και αργύρου (στα χρόνια του Ομήρου).»
>«Ο Γλάδστων, όπως και πολλοί άλλοι... ήταν πεπεισμένοι πως ο Όμηρος έγραψε γεωγραφία, όπως την εγνώριζε... και ότι ο υπαινιγμός του Ομήρου περί ημέρας και νύκτας, που πλησιάζουν η μία την άλλη τόσο πολύ... (αναφέρεται) εις την χώρα του Ηλίου του Μεσονυκτίου.») (Αποσπάσματα από το βιβλίο της «The wine dark sea» 1965. Έλλην. έκδοση «Νέα Θέσις» με τίτλο «Οίνωψ πόντος», 1995. Μετάφραση: Ζαΐρης Νικόλαος).
«Το μέγεθος των Ελληνικών επιστημονικών γνώσεων, ιδιαιτέρως της γεωγραφίας, αστρονομίας και ωκεανογραφίας, ήταν τέτοιο, ώστε ο Όμηρος δεν εχρειάζετο να καταφύγη στην φαντασία του, αλλά είχε την δυνατότητα να οδηγήσει τον Οδυσσέα μέσω τόπων και εμπειριών, που ήταν πραγματικές και που στην πραγματικότητα κάποιος τις είχε βιώσει, ώστε να διηγηθή και να συσχετίση τις εμπειρίες του αυτές στον Όμηρο. Πράγματα, για τα οποία ο ποιητής έκαμε λόγο, εύκολα μπορούν να αναγνωρισθούν με προσωπική μαρτυρία ακόμη και σήμερα.
> «(Η συγγραφεύς έχει) ακλόνητον πεποίθησιν ότι ο Όμηρος αναφέρεται εις πραγματικά ιστορικά γεγονότα και κατόπιν συστηματικών παρατηρήσεων και επίμονων ερευνών καταλήγομεν εις την διαπίστωσιν ότι οι μεν Αργοναύται έφθασαν μέχρι των εκβολών του Ρίο ντε Λα Πλάτα, ο δε Οδυσσεύς μέχρι του κόλπου του Μεξικού, όπου ευρίσκεται η Σχερία του Αλκινόου.
> «Ναυτικοί διέθεταν (επ' αμοιβή) ημερολόγια πλοίων, όπου ανεφέροντο πρακτικές πλοηγήσεως για πολύ μακρυνές περιοχές με ορυχεία χαλκού και αργύρου (στα χρόνια του Ομήρου).»
>«Ο Γλάδστων, όπως και πολλοί άλλοι... ήταν πεπεισμένοι πως ο Όμηρος έγραψε γεωγραφία, όπως την εγνώριζε... και ότι ο υπαινιγμός του Ομήρου περί ημέρας και νύκτας, που πλησιάζουν η μία την άλλη τόσο πολύ... (αναφέρεται) εις την χώρα του Ηλίου του Μεσονυκτίου.») (Αποσπάσματα από το βιβλίο της «The wine dark sea» 1965. Έλλην. έκδοση «Νέα Θέσις» με τίτλο «Οίνωψ πόντος», 1995. Μετάφραση: Ζαΐρης Νικόλαος).
Αλλά, ας προχωρήσουμε και σε άλλα θέματα:
Λένε ότι και η πόλη Ροντ Άιλαντ , που είναι μία Ομόσπονδη πολιτεία των ΗΠΑ στην περιοχή της Νέας Αγγλίας, έχει σχέση με τον Ελληνισμό: για την ονομασία της πολιτείας και του ομώνυμου νησιού υπάρχουν δύο ερμηνείες: μία είναι ότι προέρχεται από το ελληνικό νησί Ρόδος και άλλη από την αγγλική παραφθορά ολλανδικών λέξεων, που σημαίνουν «κόκκινο νησί».
Το βέβαιον είναι ότι πριν την άφιξη των Ευρωπαίων στην περιοχή κατοικούσαν διάφορες φυλές Ινδιάνων και οι ντόπιοι πίστευαν ότι ορισμένοι εξ αυτών προέρχονταν από μία «λευκή φυλή».
Το βέβαιον είναι ότι πριν την άφιξη των Ευρωπαίων στην περιοχή κατοικούσαν διάφορες φυλές Ινδιάνων και οι ντόπιοι πίστευαν ότι ορισμένοι εξ αυτών προέρχονταν από μία «λευκή φυλή».
Και κάτι εκπληκτικό:
Η πόλη Σίρακιουζ των ΗΠΑ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης με πληθυσμό περίπου 147.300 κατοίκους, είναι ένα αξιόλογο οικονομικό και πνευματικό κέντρο. Διαθέτει βιομηχανίες ηλεκτρικών ειδών, χημικών, τροφίμων κ.ά. Στην πόλη εδρεύει πανεπιστήμιο και πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ διαθέτει πολλά μουσεία, συμφωνική ορχήστρα κ.ά.
Ο πρώτος οικισμός Ευρωπαίων στη θέση της σύγχρονης πόλης ιδρύθηκε το 1655, αλλά γρήγορα εγκαταλείφθηκε εξαιτίας των επιθέσεων των Ινδιάνων. Μόνιμος οικισμός ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αι. Γρήγορα εξελίχτηκε σε πόλη και το 1820 μετονομάστηκε σε Σίρακιουζ (Συρακούσες) από την ομώνυμη αρχαία ελληνική πόλη της Σικελίας!
Ο πρώτος οικισμός Ευρωπαίων στη θέση της σύγχρονης πόλης ιδρύθηκε το 1655, αλλά γρήγορα εγκαταλείφθηκε εξαιτίας των επιθέσεων των Ινδιάνων. Μόνιμος οικισμός ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αι. Γρήγορα εξελίχτηκε σε πόλη και το 1820 μετονομάστηκε σε Σίρακιουζ (Συρακούσες) από την ομώνυμη αρχαία ελληνική πόλη της Σικελίας!
ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΑΚΕΤΟΣ
Άσχετα με το αν υπάρχουν ίχνη Μεσογειακού πολιτισμού στην Αμερική έχω την εντύπωση από μυθολογικές πάντα πληροφορίες ότι οι Έλληνες της εποχής του Τρωικού πολέμου δεν είχαν δυνατότητες πλεύσης προς την εν λόγω ήπειρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχει γαρ και η πρώτη αποτυχημένη εκστρατεία πράγμα που δηλώνει πλήρη ανικανότητα.
Δεύτερο αρνητικό στοιχείο είναι η παραδοχή ότι κατά λάθος πέρασαν το Γιβραλτάρ πράγμα μάλλον απίθανο. Είναι δυνατόν μετά από πολύχρονη πολιορκία να αποφασίσουν εκστρατεία κουρσέματος προς Αμερική μεριά?
Και οι αέρηδες να τους πήγαιναν Δυτικά κάποια στιγμή θα γύριζαν Ανατολικά πριν περάσουν στον Ατλαντικό.
Ορθολογιστικές υποθέσεις βέβαια γιατί πάντα υπάρχει και το στοιχείο τση υπέρβασης.
Εκειό που δε μας λέει ο Όμηρος είναι άμα και είχε καρφωμένο ο Οδυσσέας κάνα φτερό αετού στα μαλλιά, ή έριχνε και κάνα πουράκι Αβάνας κάπου – κάπου να το σιγουρεύαμε!!
Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν πριν την εποχή του Τρωικού υπήρχε τέτοια δυνατότητα πλεύσης, γιατί η ανθρωπότητα πάντα πέρναγε και περιόδους οπισθοδρόμησης, δεν είχε δηλαδή διαρκή εξέλιξη ώστε να αποκλείουμε το πρίν.
Χουά χα χα χα χα χα χα χα χα χα.