Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Ενημέρωση απο τον καλό Ομηριστη φίλο Νικο Καμπάνη!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ Ήρθε τουρίστας Ιταλος πέρυσι,και  κάθησε για να πιει κάτι,και με φώναξε να με ρωτήσει που είναι ή Ιθάκη.
Εγω ευγενικά του έδειξα  την τωρινή , το  νησί φάτσα στο μαγαζί μου,και αμέσως μου απάντησε. ,,,όχι αυτή η ομηρική ρωταω!!!!
Υπάρχουν του λέω διάφορες απόψεις στο θέμα .
 Θέλω μου λέει την δική σου.....
Εδώ του λέω, υπάρχει νομίζω η μεγαλύτερη πιθανότητα ...
 Το ξέρω μου λέει και γι αυτό σε ρωτησα,,να δω αν εσείς το ξέρετε.
Δυστυχώς δεν έμαθα ποτέ ποιος ήταν απλά τον ενημέρωσα για το μπλοκ μου,αν και πιθανόν το ήξερε!
και συνεχίζω με ενημέρωση απο τον καλό Ομηριστη φίλο Νλικο Καμπάνη!!
Μπορει να εουμε διαφορετική άποψη  στην πατρίδα του Οδυσσέα,,οι γνώσεις του, ομως
με έουν  βοηθήσει να βλέπω  καθαρότερα,,την Ομηρική γεωγραφία!
Του εύομαι ότι το καλύτερο στην τεράστια προσπάθεια που κάνει,, σε αυτό το
Μέγιστα τεράστιο θέμα!
Άραγε πού βρίσκονται οι απόγονοι του οδυσσεα;


Είχα μόλις εκδώσει με τη βοήθεια του κ. Τάσου Καβαλλιεράτου την
«ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΗΣ ΣΑΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ» και καθόμουν στο εστιατόριό του συζητώντας με τους πελάτες.
Κάποια στιγμή, δυο κυρίες σταμάτησαν τη μεταξύ τους κουβεντούλα για να με βάλουν στη θέση μου:
-Μα εσείς κε Καμπάνη δεν είστε Κεφαλλονίτης, και δεν έχετε κανένα
δικαίωμα να ασχολείστε ούτε με τα Πολιτιστικά προβλήματα του Νησιού ΜΑΣ, ούτε με το από πού είναι ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ.
-Εσείς από πού κατάγεστε;
-Εμείς είμαστε γέννημα-θρέμμα ΣΑΜΙΚΕΣ!
…Σίγουρα όμως, απ’ ό,τι φαίνεται από το επώνυμό μας, οι πρόγονοί μας έχουν έλθει από την ΙΤΑΛΙΑ!!
Έκλαψα εκείνο το βράδυ, εγώ ο «ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΗΣ»…, δάγκωσα τα χείλια μου, που μόνο τα παιδιά μου έχουν την τιμή να είναι κατά 50% ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΕΣ και όχι εγώ.


…Έστω, αυτά είναι απόγονοι της ένδοξης οικογένειας των ΔΕΛΛΑΠΟΡΤΑ, καταγωγής από το DELLA PORTA της Γαλλικής Καταλονίας του PERPIGNIAN (PORTA λέγεται και ο δήμαρχος της Βαρκελώνης), και των ΛΟΓΑΡΑ από το ΒΥΖΑΝΤΙΟ, μακρινοί συγγενείς του Φραγκίσκου του Ληστή!
…Και αναρωτιόμουνα, τι ποσοστό έχει απομείνει από τους απόγονους των ΚΕΦΑΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ σήμερα στα νησιά της ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ, και αν κάποιοι έφυγαν, πού πήγαν...


ΣΥΝΕΧΕΙΑ από την προηγούμενη δημοσίευση.
...Αλλάζοντας θέμα, φίλε αναγνώστη, έχεις την υπομονή να
διαβάσεις μαζί μας, την έκθεση ενός μικρού μαθητή από τις φτωχογειτονιές της Νάπολης του ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΝΟΤΟΥ σχετικά με τον Οδυσσέα;
Είναι η 1η έκθεση από το διάσημο βιβλίο του Ναπολιτάνου δάσκαλου ΜΑΡΤΣΕΛΟ ΝΤ’ ΟΡΤΑ “Io speriamo che me la cavo”, που μεταφράζεται «ΕΓΩ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΗ ΒΟΛΕΨΩ» (60 εκθέσεις παιδιών Δημοτικού ανθολογημένες και φροντισμένες από το Ναπολιτάνο δάσκαλο Μαρτσέλο Ντ’ Όρτα).
Έκθεση: ΔΙΗΓΗΘΕΙΤΕ ΜΕ ΣΥΝΤΟΜΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.
«Το έργο που με συντομία μου άρεσε περισσότερο το είδα εχτές, και το λέγανε «Οδύσσεια». Τώρα εγώ θα σας το διηγηθώ.
Μια φορά υπήρχε ο Οδυσσέας, που είχε κάψει την πόλη της Τροίας. Αυτός είχε κάνει το στρατήγημα με το ξυλένιο άλογο, και έτσι τους σκότωσε όλους. Τότε ο πόλεμος είχε τελειώσει, κι αυτός έπρεπε να γυρίσει στο σπίτι.Το σπίτι του το λέγανε «Στην Ιθάκη».
Τότε άρχισε το ταξίδι του, και ταξίδευε, ταξίδευε, ταξίδευε πάντα. Τώρα αυτός, από δω και πέρα, πέρασε τόσους μπελάδες, μα τόσους πολλούς μπελάδες, που ήταν χίλιοι μπελάδες! Ο πρώτος μπελάς που πέρασε ήταν ο Πολύφημος. Ήταν μια πολύ μεγάλη σπηλιά, με μια πολύ μεγάλη τσατσάρα, ένα πολύ μεγάλο πιστολάκι για τα μαλλιά, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι τυρί και ένα πολύ μεγάλο κρεβάτι. Μπαίνει ο Πολύφημος, ένα τεράστιο τέρας με ένα μόνο
μάτι, ούρλιαξε πάρα πολύ δυνατά, μετά βλέπει τους φίλους του Οδυσσέα και τους τρώει. Αλλά κανένας δεν ήθελε να πεθάνει. Θέλανε να ζήσουνε λίγο ακόμη.
‘Ενας φώναζε: -Πολύφημε, μη με φας, φάε εκείνονα εκεί! αλλά ο Πολύφημος ακριβώς αυτόν ήθελε να καταπιεί: είχε δει καλά πως ήτανε χοντρούλης!
Τότε ο Οδυσσέας τον έβαλε να πιει ένα κρασί ζαλιστικό, και ο Πολύφημος έπεφτε από τον ύπνο. Χωρίς να βγάλουνε τσιμουδιά του βγάλανε το μάτι, και το σκάνε. Τότε ο γίγαντας φώναξε, αλλά κανένας δεν τον άκουγε, αλλά στο τέλος τον ακούσανε τα άλλα τέρατα, και τον ρωτήσανε: -Ποιος σου έβγαλε το μάτι; και ο Πολύφημος έλεγε- κανένας, και οι άλλοι του λέγανε τότε είσαι χαζός.
Και έτσι ο Οδυσσέας το έσκασε. Αλλά είχε ένα άλλο μπελά. Κάτι σειρήνες μισές ψάρι και μισές γυναίκες τραγουδούσαν, τραγουδούσαν ένα ωραίο τραγούδι. Και ο Οδυσσέας λέει να βάλουνε δυο φελλούς από μπουκάλι στα αυτιά από τους φίλους του, αλλά αυτός δεν άφησε να του βάλουνε, και όταν εκείνα τα μισά ψάρια τραγουδάνε, αυτός θα ήθελε να πέσει στη θάλασσα, αλλά είναι δεμένος, και κανένας δε χέζεται γι’ αυτόν.
Ύστερα στο τέλος τον ξελύνουν, αλλά αμέσως περνά ένα άλλο μπελά. Αυτός συνάντησε το θεό των ανέμων, που του έδωσε μια σακούλα με τους ανέμους, αλλά οι σύντροφοί του ανοίγουν τη σακούλα και το καράβι πηγαίνει πάνω κάτω. Τότε ξεμπαρκάρουν στη μάγισσα Κίρκη, που είναι ένας άλλος μπελάς. Η μάγισσα όπως τους βλέπει τους κάνει γουρούνια, αλλά όχι και τον Οδυσσέα· ο Οδυσσέας είναι πιο δυνατός και δε θέλει να γίνει γουρούνι. Έτσι ελευθερώνει τους φίλους του και χαιρετάει τη μάγισσα Κίρκη.
Πιο ύστερα πεθαίνουνε όλοι, όμως ο Οδυσσέας είναι ακόμη ζωντανός.
Γυρίζει στο σπίτι, γυρίζει, αλλά ένας άγγελος τον κάνει να γίνει γέρος σαν γέρος, και του λέει να μην πει τίποτα ποιος είναι αυτός. Αλλά ο σκύλος Άργος το καταλαβαίνει, και μετά από τρακόσα χρόνια που τον περίμενε πεθαίνει.
Γυρίζει στο σπίτι, γυρίζει, τα λέει όλα στο γιο του που δε θυμάμαι πώς τον λένε. Ο γιος του είναι πονηρός, λέει: -Εδώ είμαστε, μη φοβάσαι, τώρα θα τους σφάξουμε σαν αρνιά!
Τότε ετοιμάστηκε ένα ωραίο κόλπο, κάτι σαν παγίδα. Ήταν ένα τόξο σκληρό, που κανένας δεν ήξερε να το ρίξει. Τότε όλοι οι Μνηστήρες προσπαθούσανε, κάνανε τους βλάκες, κάνανε τους μάγκες, κάνανε τους καμπόσους! Αλλά κανένας δεν τα κατάφερε. Τότε έρχεται ο Οδυσσέας, και όλοι γελούσανε, τον λέγανε γερομπαμπαλή, αλλά αυτός τα καταφέρνει, και όλοι τρέχουνε από το φόβο τους, και ο Οδυσσέας γίνεται νέος και σκληρός, και οι πόρτες είναι όλες κλειστές, και ο Οδυσσέας και ο γιος του σκοτώνανε με χτυπήματα στο κεφάλι.
Στο τέλος πλύνανε το πάτωμα από το αίμα με κάτι σαν χλωρίνη, και
πήγανε να κοιμηθούνε.»
Που θέλω τώρα να καταλήξω;…
…Ότι τα μικρά παιδιά του ΑΠΛΟΥ ΚΟΣΜΟΥ έτσι αντιλαμβάνονται αυτά που εμείς έχουμε αναγορεύσει σε θεωρία.
Είναι στο ένα ΑΚΡΟ.
Στο ΑΛΛΟ άκρο είμαστε όσοι έχουμε αποκρυπτογραφήσει νοήματα του ΟΜΗΡΟΥ, του μεγαλύτερου ποιητή…
…Εμείς που καταλήξαμε ότι ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ είναι η ΠΑΛΙΚΗ της
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ γιατί είναι ΧΑΜΗΛΗ, είναι στα ΔΥΤΙΚΑ της Αυτοκρατορίας του Οδυσσέα και η οποία περιλαμβάνει ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΩΝ κατά το ΙΘΥΣ που σημαίνει ΕΥΘΥΣ.
Όλοι οι άλλοι ευρίσκονται κάπου ανάμεσα…
…Ανάμεσα στην ΤΕΛΙΚΗ αυτή άποψη και στην Έκθεση του μικρού
παιδιού!
…Ανάλογα με το βαθμό κατανόησης…
Τόσο καταλάβαιναν από Γεωγραφία και οι Αρχαίοι Αθηναίοι, που έτσι ονόμασαν το νησί δίπλα στην Κεφαλονιά «ΙΘΑΚΗ». Συμφέροντά τους εξυπηρετούσαν…
…Όπως συμφέροντά τους προωθούσαν και οι Βενετσιάνοι, όταν, αυθαίρετα, το άγονο νησί που παρέλαβαν από την Τουρκοκρατία με τα ονόματα CHEPHALONIA PICCHIOLA ή VAL DI COMPADRE, ονόμασαν Ιθάκη!
…Νησί που αιώνες πριν είχε ξεχάσει την αντίστοιχη προσπάθεια των
Αθηναίων.
Σήμερα το κατοικούν απόγονοι και Βυζαντινών, όμως η πλειοψηφία τους είναι πρώην Κεφαλονίτες, των οποίων οι πρόγονοι εκμεταλλεύτηκαν κίνητρα και φοροαπαλλαγές και στη συνέχεια τούτοι οι απόγονοι την Αίγλη μιας επίπλαστης Οδυσσειακής πραγματικότητας.

1 σχόλιο:

  1. Τώρα εδώ που τα λέμε οι Σαμικές είχανε δίκιο γιατί πρακτικά η τρίτη γενιά αλλοδαπών αποκτά την εντοπιότητα κ. Καμπάνη. Άσε που τη λογική σας ο Οδυσσέας ήτανε Αθηναιοσπαρτιάτης…
    Οι Σαμικές λοιπόνε ήτανε βέρες Κεφαλλονίτισσες και εσείς διατηρείτε τα γνωρίσματα της ιδιαίτερης πατρίδας σας. Χα χα χα χα.
    Όσο για την Ομηρική Ιθάκη όπου πείτε εσείς ήτανε!
    ΝΑΙ σε όλα!!!!
    Μη την πάτε μόνο πολύ μακριά γιατί δεν ήμαστε και για πολλά έξοδα εν μέσω κρίσης.

    Χουά χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή