Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

NEA EKEFALONIA.GR

Πριν προλάβει να προσγειωθεί στην πρωτεύουσα το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα από την ακτοπλοϊκά αποκλεισμένη Ιθάκη, το Υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε την 133529/ΓΔ4/7-08-2018 απόφασή του σχετικά με την κατάταξη σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με αυτήν αποχαρακτηρίζονται από δυσπρόσιτα ΟΛΑ τα σχολεία του νομού Κεφαλονιάς και Ιθάκης που είχαν διαχρονικά ενταχθεί σε αυτό το καθεστώς, βάζοντας νέα εμπόδια στην απρόσκοπτη – ομαλή λειτουργία τους και υπονομεύοντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και την ίδια τους την ύπαρξη.

Από μόνο του το γεγονός ότι ο κ. πρωθυπουργός ήρθε στην Ιθάκη με «σινούκ» αποδεικνύει την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ να καταργήσουν το δυσπρόσιτο χαρακτήρα της Ιθάκης ως νησιού (αφού, όλα τα σχολεία της ήταν δυσπρόσιτα) αλλά και όσων άλλων είχαν χαρακτηριστεί έτσι στην Κεφαλονιά. Συγκεκριμένα αποχαρακτηρίζονται από δυσπρόσιτες δεκαέξι σχολικές μονάδες. Σε αυτές περιλαμβάνονται έξι δημοτικά σχολεία (Αγίας Θέκλης, Μεσοβουνίων, Πυλάρου, Σκάλας, Ιθάκης, Σταυρού Ιθάκης), έξι νηπιαγωγεία (Αγίας Θέκλης, Μακρυώτικων Πυλάρου, Μεσοβουνίων, Σκάλας, Ιθάκης, Πλατρειθιά Ιθάκης) και τέσσερα σχολεία της δευτεροβάθμιας (Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων, Γυμνάσιο – ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Ιθάκης). Επιπλέον, μειώθηκε η μοριοδότηση σε αρκετά σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας (πέρα από τα προηγούμενα σε Κεραμειές, Πάστρα κλπ).
Πρόκειται για μια επαίσχυντη αντιεκπαιδευτική και προκλητική απόφαση αφού στα μέχρι τώρα δυσπρόσιτα σχολεία, χωρίς να αλλάζει τίποτα σε σχέση με τους λόγους που κάποτε χαρακτηρίστηκαν έτσι, επέρχεται με μια απλή πολιτική απόφαση μια πλασματική «κανονικότητα», που επιβάλλει να λειτουργούν τα σχολεία αυτά όπως όλα τα άλλα. Αυτό αφορά την οργανικότητα, τη στελέχωσή τους, τη δυνατότητα συγκρότησης ολιγομελών τμημάτων (αφού είναι πιο ευνοϊκές οι προϋποθέσεις στα δυσπρόσιτα), ανοίγοντας έτσι το δρόμο για νέες καταργήσεις – συγχωνεύσεις τμημάτων, ειδικοτήτων και σχολείων.
Πρόκειται για μια επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα, αφού αφορά εκατοντάδες σχολεία σε όλη την Χώρα και εντάσσεται στο περίγραμμα των αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση που επιβάλλουν κεφάλαιο και ΕΕ. Η πολιτική αυτή υλοποιείται από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ κοκ.) προεξάρχουσας της σημερινής, που με διάφορα «τρικ» (διατείνεται ότι τάχα υλοποιεί αποφάσεις των υπηρεσιακών συμβουλίων ΚΥΣΔΕ και ΚΥΣΠΕ) προσπαθεί να θολώσει τα νερά και να κρύψει την δική της πολιτική ευθύνη. Αποδεικνύεται με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο τι σημαίνουν στην πράξη τα ψέματα και οι απάτες για «επιστροφή στην κανονικότητα» και για το «τέλος των μνημονίων», όταν όχι μόνο δεν καταργούν τους 700 μνημονιακούς νόμους που έχουν ψηφήσει αλλά προχωρούν και σε νέες πιο αντιδραστικές αντιλαϊκές και αντιεκπαιδευτικές αποφάσεις, προκειμένου να μειώσουν το κόστος ειδικά της εκπαίδευσης και να την προσαρμόσουν στους στόχους της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Αποδεικνύεται. ακόμη, ότι η «ανάπτυξή» τους στήνεται στα αποκαΐδια των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων με πρώτα και καλύτερα αυτά της νεολαίας που βιώνει και θα βιώσει παραπέρα γενικευμένη επίθεση στα μορφωτικά της δικαιώματα που θα αποτελέσουν βορά στην υλοποίηση του μεταμνημονιακού μνημονίου που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ έχοντας δώσει μεγάλο αγώνα σε όλα τα επίπεδα από την πρώτη στιγμή που το κυβερνητικό επιτελείο με όργανο το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) εισηγήθηκε αυτήν την απαράδεκτη πρόταση μπορεί σήμερα να δείξει πολύ καθαρά ότι η κυβέρνηση είχε σε αυτήν την μεθόδευση πολύτιμους συμπαραστάτες: Τις ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ που υποβάθμισαν το θέμα και δεν έκαναν τίποτε το ουσιαστικό για να αποτρέψουν αυτήν την εξέλιξη, την Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων (ΣΥΡΙΖΑ- ΛΑΕ) που «αβαντζάρισε» την κυβέρνηση στην απόφασή της, τη Δημοτική Αρχή Κεφαλονιάς (ΝΔ) που συζήτησε στο Δημοτικό Συμβούλιο (μετά από πρότασή μας) το θέμα πολύ καθυστερημένα και πήρε μια απόφαση την οποία καν δε διαβίβασε υπουργείο, την Περιφερειακή Δ/νση Πρωτοβάθμιας και Δευτερ/θμιας εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων που με τη στάση του Διευθυντή της και Περιφερειακού Συμβούλου «έβαλε πλάτη» στο όνομα των «ενιαίων πανελλαδικών κριτηρίων!!!» να ληφθούν οι απαράδεκτες αποφάσεις τόσο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων όσο και της κυβέρνησης.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, που ακόμη και κατακαλόκαιρο οργάνωσε συγκέντρωση στην Ιθάκη με την συμμετοχή αρκετών συλλόγων γονέων, εκπαιδευτικών και φορέων, προκειμένου να αναχαιτιστεί αυτή η απόφαση, τονίζει ότι το «χρύσωμα του χαπιού» με την αύξηση των μορίων κάποιων σχολείων δεν πρέπει κανένα να ξεγελάσει. Κι αυτό ακόμη το ενέταξαν σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Για παράδειγμα, αναγκάστηκαν μετά τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών να επαναφέρουν τη μοριοδότηση των σχολείων στο Βαθύ στο 10 και κατηγορία Ι (από 8 και κατηγορία Η που τα είχαν κατακρημνίσει). Παράλληλα, όμως, ανέβασαν σε 11 τα μόρια για κατάταξη στα δυσπρόσιτα μόρια και κατηγορία ΙΑ, ώστε κανένα σχολείο της Ιθάκης και του υπόλοιπου Νομού να μην πληροί αυτή την προϋπόθεση.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί το λαό των νησιών μας, τους εκπαιδευτικούς (που δεν πάνε στα σχολεία με «σινούκ»), τους μαθητές, το γονεϊκό κίνημα, να ανατρέψουν στην πράξη αυτήν την αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή απόφαση, οργανώνοντας νέους αγώνες ώστε να μην περικοπεί κανένα ολιγομελές τμήμα σε κανένα σχολείο του νομού, να μην καταργηθεί καμιά ειδικότητα και να μην κλείσει κανένα σχολείο.
Αργοστόλι 23/08/2018
Ο ΠρόεδροςΗ Γενική Γραμματέας
Μαντζουράτος ΔημήτρηςΠοταμιάνου Σοφία
ΕΠΙΣΗς
Διαχείριση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου