Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Καλώς ήρθατε στο αύριο

 


Καλώς ήρθατε στο αύριο…

Η ζωή μας αλλάζει και όχι απαραίτητα μόνο λόγω κορωνοϊού!

Η τεχνολογία είναι αυτή που έχει φέρει ήδη τεράστιες αλλαγές και οι οποίες στο κοντινό μέλλον θα είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, πιο πολλές και πιο συχνές.

Στον τομέα της τυπογραφίας, για παράδειγμα, οι αλλαγές που σημειώθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια είναι πιο πολλές και ριζοσπαστικές από αυτές που σημειώθηκαν τα προηγούμενα 1200 χρόνια!

Η τυπογραφία –που την έχω ζήσει από πολύ κοντά– ξεκίνησε από την ανάγκη να αναπαραχθούν κείμενα πιο γρήγορα και πιο φθηνά. Οι αντιγραφείς κειμένων (στην αρχή βιβλίων) είχαν γίνει ασύμφοροι και παράλληλα δεν μπορούσαν να καλύψουν τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση.

Έτσι ξεκίνησε η αναγλυφοτυπία. Η ιδέα είχε παρθεί από τις αρχαίες σφραγίδες.

Το 15ο αιώνα ο Γουτεμβέργιος απλοποίησε τα πράγματα και με το σύστημα των ξύλινων τυποποιημένων στοιχείων (γραμμάτων) κατάφερε να στοιχειοθετούνται κείμενα και τα στοιχεία να ξαναχρησιμοποιούνται αργότερα για τη στοιχειοθεσία άλλων κειμένων. Παράλληλα οι υποτυπώδεις ξύλινες πρέσες έκαναν την εκτύπωση σελίδων ευκολότερη και γρήγορη.

Χρειάστηκαν εκατοντάδες χρόνια για να εφευρεθεί η λινοτυπική με το λιωμένο μολύβι, που χρησιμοποιήθηκε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970, οπότε άρχισε να εμφανίζεται η ηλεκτρονική στοιχειοθεσία. Πρώτα με τη φωτοσύνθεση και στη συνέχεια με την ψηφιοποίηση.

Στον τομέα της εκτύπωσης η βιομηχανική επανάσταση «γέννησε» τις τυπογραφικές μηχανές, τα λεγόμενα πιεστήρια, που η αυτοματοποίησή τους εξελίχθηκε γρήγορα.

Ποιες είναι οι επερχόμενες αλλαγές;

Σύμφωνα με ειδικούς οι αλλαγές θα είναι απίστευτα ραγδαίες.

Μια γεύση από αυτές που έρχονται και που θα βελτιώσουν τη ζωή μας στις πόλεις και όχι μόνο:

  • Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα εκτοπίσουν μέσα σε 20 το πολύ χρόνια τα βενζινοκίνητα/πετρελαιοκίνητα. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης θα είναι να αλλάξουν τα συνεργεία αυτοκινήτων τα οποία θα μετατραπούν σε ηλεκτρολογεία. Οι μηχανές αυτοκινήτων έχουν κάπου 20.000 εξαρτήματα. Μια ηλεκτρική μηχανή έχει μόνο 20! Στο μέλλον, λοιπόν, η αντικατάσταση μηχανής θα είναι πιο εύκολη από την επιδιόρθωσή της! Μια χρησιμοποιημένη ηλεκτρική μηχανή θα επιδιορθώνεται σε βαθμό που θα γίνεται σχεδόν καινούργια.
  • Αποτέλεσμα των προαναφερθέντων θα είναι να… εξαφανιστούν σιγά-σιγά τα βενζινάδικα αφού οι εξορύξεις υγρών καυσίμων θα είναι ασύμφορες. Έτσι οι κολοσσοί πετρελαιοειδών θα αρχίσουν σταδιακά να χάνουν το… μπόι τους και τελικά να αφανιστούν. Το ίδιο θα συμβεί και με τον OPEC (Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών).
  • Η καθιέρωση των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων θα μειώσει κάθετα τη μόλυνση της ατμόσφαιρας και την ηχορύπανση των πόλεων. Με άλλα λόγια οι πόλεις θα γίνουν πιο ανθρώπινες.
  • Οι νέες τεχνολογίες ανίχνευσης στα αυτοκίνητα θα μειώσουν τα τροχαία και τον αριθμό των θυμάτων – άσχημα νέα για τις ασφαλιστικές εταιρίες αλλά πολύ καλά νέα για την κοινωνία και τα παραπαίοντα συστήματα υγείας!
  • Η παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας (ηλιακή και αιολική) θα αυξηθεί θεαματικά και τα σπίτια θα μπορούν να είναι σχεδόν αυτάρκη σε ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει πάμφθηνη η ηλεκτρική ενέργεια.
  • Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θα βοηθούν σε μεγάλο βαθμό τους επιστήμονες να λύνουν πολλά προβλήματα, ιδιαίτερα στον τομέα της ιατρικής.

Αυτά και πολλά άλλα θα συμβούν στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Για τους δύσπιστους θα αναφέρω ένα μόνο παράδειγμα εταιρίας που δεν αντιλήφθηκε ή δεν αξιολόγησε σωστά τις εξελίξεις που έφερνε η τεχνολογία. Αναφέρομαι στην ιστορία της Kodak.

Ποιος θα περίμενε τότε ότι ο γίγαντας της φωτογραφίας που απασχολούσε 170.000 εργαζόμενους και είχε το 85% των πωλήσεων φωτογραφικού χαρτιού παγκοσμίως (σχεδόν μονοπώλιο) θα πήγαινε κατά διαόλου με την έλευση των ψηφιακών μηχανών! Ούτε οι ίδιοι οι διοικητικοί εγκέφαλοι της Kodak μπορούσαν να το φανταστούν. Και όμως συνέβη στα τέλη του 20ου αιώνα. Μέσα σε λίγα χρόνια τα φιλμ και κατά ένα μεγάλο μέρος τα φωτογραφικά χαρτιά έγιναν μουσειακά αντικείμενα.

Και το παράδειγμα της Kodak κάθε άλλο από μοναδικό είναι. Πολλές μεγάλες εταιρίες που δεν μπόρεσαν να δουν την ευκαιρία που τους έδιναν οι νέες τεχνολογίες κατακρημνίστηκαν!

Η τεχνολογική εξέλιξη φέρνει νέα πνοή και όσοι παραμένουν κολλημένοι στο χθες δεν έχουν αύριο.

Γιώργος Μεσσάρης


  • Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση και εγώ θα το μεταβιβάσω: georgemessaris@gmail.com
  • Οι τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: 1: «Σκιές Του Χθες» – Ένα οδοιπορικό στα εγκαταλελειμμένα χωριά της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης. Στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους. Διατίθεται σε μέμορι στικ. 2: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Διατίθεται σε DVD σε τέσσερις γλώσσες. Για να τα αποκτήσετε επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση georgemessaris@gmail.com

1 σχόλιο:

  1. Δεν είμαι ενάντια στην εξέλιξη τση τεχνολογίας, όταν όμως εφαρμόζεται προς όφελος του ανθρώπου και όχι για την τέλεια «ρομποτικοποίηση» και εκμετάλλευσή του.
    Απώλεια ελευθερίας, πλήρης έλεγχος, και ανικανότητα να σκεφτεί και να βρει λύσεις εκτός των προτεινομένων διαδικτυακά είναι το μέλλον του.
    Ελάχιστοι θα μπορούν να λειτουργήσουν διαφορετικά και στη πλειονότητα θα εκμεταλλεύονται τους υπόλοιπους μακάκες.

    Περιμένω με αγωνία τα παπούτσια του μέλλοντος που θα τσου βάζω πρόγραμμα για επίσκεψή μου στο ξάδελφο το Μεμά και μόλις στρίβω λίγο για να αγοράσω τσιγάρα θα μου τσιμπάνε τσι πατούσες γιατί παρεξέκλινα τση πορείας.
    Ο καθείς και οι σκέψεις του αγαπητέ αλλά μετά πολύ λίγα χρόνια μη με πεις γκαντέμη. Ήδη υπάρχουν αρκετά δείγματα της μελλούμενης συμφοράς μας.

    Παραμένω «αρχαίος» πειράζει??

    Κουά κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα

    ΑπάντησηΔιαγραφή