Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

ΑΣΣΟΣ Κεφαλληνιας = Το Λιμανι του ΦΟΡΚΥΝΑ κατά θοδωρή

Ανω φωτο Γιωργος Καππατος ετους 1965, οπως μας γραφει



 `""" ΑΣΣΟΣ Κεφαλληνιας = Το Λιμανι του ΦΟΡΚΥΝΑ, εκει που επεστρεψαν ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ απο το νησι των Φαιακων και ο ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ απο την ΠΥλο του Νεστορα...."""

---------------------------------------------------------------------
***Επειδη υπαρχει συγχυση αποψεων για την θεση του αρχαιου αυτου λιμανιου, που αναφερεται στο κειμενο του Ομηρου Οδυσσεια [Ομ.Οδ. ν' 96 - 112] ,παρακαλω τους φιλους Ομηριστες να ερμηνευουν πιστα το αρχαιο κειμενο κι οχι κατα το δοκουν.
- Κλειδι της ακριβους θεσης ειναι "΄δυο δε προβλητες εν αυτω ακτται απορρωγες, λιμενος ποτιπεπτηυιαι , ",δηλ. "και μεσα σ' αυτο πεταγονται δυο αποκρημνα ακρωτηρια , που κλινουν προς το μερος του λιμανιου " και το προφυλαγουν απο τα πελωρια κυματα που σηκωνει το ορμητικο φυσημα των ανεμων εξω απ αυτο .....
- Στη συνεχεια δινει κι αλλες πληροφοριες για το αναγλυφο της περιοχης..Κι απο εδω φευγουν και ανεβαινουν τα υψωματα της χερσονησου της ΕΡΙΣΣΟΥ,βρισκουν στα μεσα της διαδρομης τα μαντρια του ΕΥΜΑΙΟΥ και των αλλων βοσκων και μετα πηγαινουν για το ΑΝΑΚΤΟΡΟ , εκει στην " Ιθακη" [ σημερινο ΦΙΣΚΑΡΔΟ] ...!!
- Θα δωσω και χαρτες που τις χρωστω στον Ομηριστη κ. Σπυρο Ροκκο απο την ΑΣΣΟ Κεφαλληνιας.--

και δυο ακομη πανεμορφες Φώτο φημιουργιες Αβρααμ Παναγάτου!






1 σχόλιο:

  1. Οφείλω να ομολογήσω ότι εκ των δύο σημείων αναφοράς στο χάρτη του κυρίου Ανδρουτσόπουλου το μεν Βορειοδυτικό (η φωτό χωρίς κτίσματα) έχει πέσει πάνω σε ένα ερειπωμένο κτίσμα 35 – 40 m2 με βαριά τοιχοποιία (πολυγωνικοί ογκόλιθοι) και παραστάδες θύρας, το δε Νότιο σε περιοχή που περιλαμβάνει τις παραστάδες που αναφέρω στο www.portoassos.gr/mystika-kastrou-assou/, φωτό 4-5, μαζί με δρομάκι 100m και άλλες κατασκευές με χρήση πάλι πολυγωνικών ογκόλιθων!

    Αν υποθέσουμε το σημερινό λιμάνι της Άσσου σαν το Ομηρικό του Φόρκυνα, πρέπει να το μεγαλώσουμε τουλάχιστον 200 μέτρα προς Ανατολικά, γιατί έχει μικρύνει ένεκα των μέχρι τώρα φερτών υλικών από τους έκπαλαι Ιανούς όπως πρόσφατα και έτσι γίνεται ακόμα πιο τέλειο! Καμία αντίρρηση? Χα χα.

    Είναι λίγο παράδοξο όμως οι Φαίακες να άφησαν τον Οδυσσέα μόνο και κοιμώμενο σε τόπο 2-3 ώρες μακριά από το σπίτι του μαζί με τα πολύτιμα δώρα, που στη συνέχεια τα έκρυψε για να μη του τα κλέψουνε, ενώ θα μπορούσαν να τον πάνε στο λιμάνι του Φισκάρδου που σύμφωνα με την δική σας άποψη ήταν εκεί το ανάκτορό του.
    Ευχαριστώ κ. Ανδρουτσόπουλε και ό,τι καλύτερο στη καινούρια χρονιά.

    Σπ. Ρόκκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή