Σχόλιο “e- Poros” Kοκυλια με Κροκυλια,, παιζει λες κανα σεναριο, και Κουταβος με Αργος οταν ητανε κουταβακι ακομη?
Απάντηση:
Το “Κότταβος” σαν λέξη ανήκει στην αρχαία Αττική διάλεκτο και σαν παιχνίδι έχει μάλλον εισαχθεί στην κυρίως Ελλάδα από τις Ελληνικές αποικίες της Σικελίας.
Κύριο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού που σαν σκοπό είχε κάτι σαν το σημερινό μάδημα της μαργαρίτας, ήταν μία λεκάνη που μέσα έσταζαν κρασί, ή νερό.
Μα και το λατινικό solium σε μια από τις 3 – 4 έννοιές του σημαίνει και αυτό λεκάνη.
Δηλαδή το Κότταβος = Solium = λεκάνη, μπανιέρα, σαν την αβαθή λιμνοθάλασσα του Αργοστολιού, ή τα επί μέρους μικρά χωρίσματα (λιμνούλες εξάτμισης) της αλυκής, μια και στο Κούταβο υπήρχαν βεβαιωμένα αλυκές έκπαλαι.
Ποιό από τα δύο ονόματα άρα να προϋπήρχε?
e- Poros
ΟΔΥΣΣΕΙΑΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ ,, Ο ΚΟΥΤΑΒΟς?
Είναι γνωστό όσους διαβάζουν τις μετά τον Όμηρο πραγματείες των αρχαίων Ελλήνων
συγγραφέων υο επεισόδιο εκείνο που περιγράφει ότι οι βασιλείς των Μυκηνών και της Σπάρτης Αγαμέμνων και Μενέλαος προσπάθησαν με προσωπική
επαφή να μεταπείσουν τον Οδυσσέα για να λάβει μέρος στην εκστρατεία εναντίον της Τροίας. Διότι αρχικά στον απεσταλμένο τους ο γιός του Λαέρτη είχε
αρνηθεί κατηγορηματικά! Γνωρίζοντας την τόλμη του και την πανουργία του τον θεωρούσαν απαραίτητο για μια τόση επικίνδυνη πολεμική [περιπέτεια και δεν
είχαν άδικο. Το ταξίδι τους στην Ιθάκη αναφέρεται στην Ιλιάδα χωρίς άλλες λεπτομέρειες στην Ραψωδία Ω. τις λεπτομέρειες τις διαβάζουμε στα μεθομηρικά
κείμενα.
Φαίνεται ότι ο Οδυσσέας έμαθε τον «κρυφό» ερχομό τους και προσπάθησε να τους ξεγελάσει κάνοντας τον τρελό. Πήγε λοιπόν στις αλυκές του νησιού και έκανε πως σπέρνει αλάτι μέσα στη θάλασσα.
Έτσι όταν οι δύο Βασιλιάδες πήγαν να τον συναντήσουν στο παλάτι, έμαθαν ότι ο Οδυσσέας ήταν στη περιοχή των Αλυκών και προχώρησαν προς τα εκεί με σκοπό να του μιλήσουν και να τον μεταπείσουν. Εκεί ο Οδυσσέας μόλις τους είδε έκανε τον τρελό και ακολούθως η γνωστή σκηνή με το άροτρο και τον μικρό Τηλέμαχο.
Στα κείμενα που αναφερόμαστε διαβάζουμε πόσο δύσκολα έκανε δεκτή ο «ειρηνόφιλος Βασιλιάς της Ιθάκης την πρόταση τους σε σημείο που τους έκανε να παραμείνουν στην Ιθάκη πολλές ημέρες, έως να τον πείσουν. Πράγμα που ως γνωστό έγινε και ο Οδυσσέας τους έβγαλε ασπροπρόσωπους με τον Δούρειο Ίππο
aris15 Φεβρουαρίου 2016 - 11:52 π.μ. στην παλια αναρτηση Οδυσσειακες αλυκές:
Ναι ορές επήρετε ένα μύθο (την ιστορία με τη σπορά του αλατιού), που μάλλον δεν είναι για τον Οδυσσέα γιατί θα μπορούσε εύρισκε καλύτερη πατέντα για να μη πάει στη Τροία, άσε που δεν ήτανε υποχρεωμένος να πάει γιατί δεν ήταν μνηστήρας τση ωραίας Ελλένης αφού πήρε την Πενέλοπε πιο πριν, άρα δεν είχε δώσει και όρκο.
Επήρατε λοιπόνε τον μύθο και τον εκάμετε όπως θέλετε.
Τσι αλυκές που τσι βρήκετε??
Άσε που τί πιο φυσιολογικό από το να οργώνεις τσι αλυκές για να στεγνώνει το αλάτι γρηγορότερα και νάναι και αφράτο?? χα χα χα.
Και μετά κάνετε και τσου απογόνους του Οδυσσέα και οι αποδώ και οι από εκεί!
Άμα σας είχανε πάρει στη Τροία αντί του Δυσσέα ακόμα εκεί θα πολεμάετε και θα ερχομάστενε να σας γλέπουμε και να βάνουμε και στοιχήματα.
Τώρα μεταξύ μας μπας και να οργανώνουμε καμιά αναπαράσταση του Τρωικού πολέμου κατά το καλοκαίρι να μαζεύουμε κόσμο?
Έχει φτιαχτεί και η γέφυρα στο Αργοστόλι για τσι μονομαχίες!
Από το Δράπανο οι Θιακιοί, Κολομπαίοι, Ρισσιάνοι και από την άλλη μεριά οι υπόλοιποι.
Σα τα κοτσύφια θα σας θερίζουμε.
Χουά χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα.
Δεν ξέρω που το εύρισκε το αλάτι ο Δυσσέας, θα ξέρει όμως ο Στράβωνας που έγραφε για το Ιόνιο και δεν είχε πατήσει ποτέ του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά τη πονηριά του την ήξερε ακόμα και ο Καίσαρας και είπε παίρνω 500 Κεφαλλονίτες γιατί μόνο με τέτοια μυαλά έχω πιθανότητες περνώντας το Ρουβίκωνα να βγω νικητής, όπως και έγινε…
Κα κα κα κα κα κα κα.