Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Ευπαλίνειον Όρυγμα -Σάμος - 6ος αιώνας π.Χ. - Θαύμα της Αρχαίας Ελληνικής Μηχανικής !!!

 πηγη  


Ευπαλίνειον Όρυγμα -Σάμος - 6ος αιώνας π.Χ. - Θαύμα της Αρχαίας Ελληνικής Μηχανικής !!!

Tunnel of Eupalinos - Samos 6th Century B.C. -
An engineering wonder of ancient Greek technology , the oldest of it's kind !!!
Photo by jansmets
Το Ευπαλίνειο όρυγμα είναι μια σήραγγα μήκους 1036 μέτρων κοντά στο Πυθαγόρειο της Σάμου, η οποία κατασκευάστηκε κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. για να χρησιμεύσει σαν υδραγωγείο. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ήταν ότι ανοίχθηκε ταυτόχρονα και από τις δυο πλευρές του βουνού: το όρυγμα αυτό ήταν αμφίστομον όπως το χαρακτήρισε ο Ηρόδοτος, χάρις στον οποίον έγινε γνωστό. Οι δυο σήραγγες συναντήθηκαν περίπου στο μέσον με αξιοθαύμαστη ακρίβεια, κάτι που ήταν σημαντικό επίτευγμα για τα τεχνολογικά δεδομένα της εποχής. Ένα μέρος του ορύγματος είναι σήμερα επισκέψιμο.
Η κατασκευή του ορύγματος έγινε με εντολή του τυράννου Πολυκράτη και εκτιμάται ότι η κατασκευή του κράτησε 10 χρόνια. Ο σχεδιαστής και μηχανικός του έργου ήταν ο Ευπαλίνος, γιος του Ναυστρόφου από τα Μέγαρα. Το άνοιγμα της σήραγγας είναι περίπου 1.80x1.80 μ. και το μήκος της 1036 μέτρα. Μερικά μέτρα κάτω από την κύρια σήραγγα έχει σκαφτεί μια μικρότερη, από την οποία περνούσε το νερό.
Εκτιμάται ότι ο σκοπός του ορύγματος ήταν όχι μόνο να μεταφερθεί νερό από την πηγή πίσω από το βουνό προς στην πρωτεύουσα της Σάμου (το σημερινό Πυθαγόρειο), αλλά αυτό να γίνει με τρόπο που δεν ήταν ανιχνεύσιμος από επιδρομείς, οι οποίοι θα μπορούσαν εύκολα, αν έβλεπαν τον επιφανειακό αγωγό, να τον καταστρέψουν και να στερήσουν την πόλη από τον βασικότερο πόρο της. Από το όρυγμα λοιπόν το νερό οδηγούνταν μέσα από το τείχος της πόλης.
The Tunnel of Eupalinos or Eupalinian aqueduct (Modern Greek: Efpalinio orygma, Ευπαλίνειο όρυγμα) is a tunnel of 1,036 m (3,399 ft) length in Samos, Greece, built in the 6th century BC to serve as an aqueduct. The tunnel is the second known tunnel in history which was excavated from both ends (Ancient Greek: αμφίστομον, amphistomon, "having two openings"), and the first with a geometry-based approach in doing so.
In the sixth century BC, Samos was ruled by the famous tyrant Polycrates.
During his reign, two groups working under the direction of the engineer Eupalinos from Megara dug a tunnel through Mount Kastro to build an aqueduct to supply the ancient capital of Samos (today called Pythagoreion) with fresh water. This was of utmost defensive importance, as the aqueduct ran underground it was not easily found by an enemy who could otherwise cut off the water supply.
The Eupalinian aqueduct was used for a thousand years, as proved from archaeological findings. It was rediscovered in 1882-1884 and today is open to visitors.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου