Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Οξείες .Η ομηρική αστεριδα




 ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΑΜΗΣ ΚΑΙ  ΙΘΑΚΗς,, Αλλά στην προκειμένη περίπτωση Σάμη οπως κοιταμε στα Αριστερά μας ,, και  Ιθάκη στα Δεξια μας,, για να σας ξεμπερδεψω  λίγο!!
H ANΩ ΦΩΤΟ  ,ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΚΑΡΑΒΟΜΥΛΟ,, ΣΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΤΟ ΝΗΣΙ ΟΞΕΙΕς ΦΑΙΝΕΤΕ ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΗΣΙΩΝ,,  ΚΑΙ  ΤΟ ΠΛΟΙΑ ΑΠΟ ΠΑΤΡΑ  (ΕΥΘΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΡΕΙΑΣ ) ΣΤΑ ΔΕΞΙΑ  ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΟΞΙΕς!
Και μερικές κοντινές.








 


1 σχόλιο:

  1. Στην παρακάτω πληροφορία ποιές απαντήσεις θα έδινε ο κύριος Γαζής που σχολιάζει το παρόν άρθρο?
    Μήπως ότι η νήσος Λευκάδα λέγονταν τότε Κεφαλληνία??

    Πάμε λοιπόν:
    «Κώδικες» εν Ευρώπη διέσωσαν το εξής ενδιαφέρον απόσπασμα από τα έργα του Ακουσιλάου πού συνδέεται με στίχο της Οδύσσειας … “τὴν ποίησ᾽ Ἴθακος καὶ Νήριτος ἠδὲ Πολύκτωρ·”. (ρ – 207).

    «Περελάου (Πτερελάου) παίδες Ίθακος και Νήριτος, από Διός έχοντες το γένος, ώκουν την Κεφαλληνίαν.
    Αρέσαν δε αυτοίς τούτο, καταλιπόντες τα σφέτερα ήθη, παραγίνονται (από το παραγίγνομαι – παρευρήσκονται) εις την Ιθάκην.
    Και τόπον ιδόντες εύ πεποιημένον εις συνοικισμόν, δια των παρατεθειμένων υψηλότερον είναι, [και] κατοικήσαντες δεύρο την Ιθάκην έκτισαν.
    Και εκ μεν του Ιθάκου η νήσος επωνομάσθη Ιθάκη, το δε παρακείμενον (γειτονικό) όρος εκ του Νηρίτου, Νήριτον».
    Η δε ιστορία παρά Ακουσιλάου.
    (σημ. Η ακριβής ορθογραφία δεν μπορεί να αποδοθεί)

    (μετάφραση):
    Τα παιδιά του Πτερελάου λοιπόν ήλθαν στη Κεφαλονιά και επειδή τους άρεσε εγκατέλειψαν τους δικούς τους τόπους και [κάποια στιγμή] παραβρέθηκαν στην Ιθάκη.(Η Ιθάκη δηλαδή τόπος της Κεφαλλονιάς όχι ξεχωριστό νησί).
    [Στην οποία] ιδόντες ένα τόπο πολύ καλό για να γίνει οικισμός «των παρατεθειμένων υψηλότερον», δηλαδή που ήταν των γύρωθεν υψηλότερος άρα οχυρός και σε αυτόν (δεύρο-εδώ) την Ιθάκη έκτισαν. (Προφανώς αναφέρεται στην πόλη Ιθάκη).
    Και εκ μεν του Ιθάκου το νησί (που ήταν κτισμένη πάνω του η πόλης προφανώς) επωνομάσθη Ιθάκη, το δε παρακείμενο (πολύ κοντά της) όρος εκ του Νηρίτου, Νήριτον.

    Ο Ακουσίλαος έζησε περίπου από το 630 – 570 π.χ., μισό αιώνα περίπου πριν ο Πεισίστρατος καταγράψει για πρώτη φορά τα Ομηρικά Έπη. Αυτή την επεξήγηση την κάνω γιατί και αν ακόμα ο Ακ. δεν αντιγράφει τον Ησίοδο έχει πληροφορίες ξεχωριστές από την τελική γραφή των Ομηρικών επών στην Αττική διάλεκτο.
    Ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς θεωρούσε ότι ό Ακ. προσάρμοσε τα έργα του Ησιόδου σε πεζό λόγο παρουσιάζοντάς τα ως δικά του.
    Σύμφωνα με τον Διογένη Λαέρτιο κάποιοι κατέτασσαν τον Ακουσίλαο στην περίφημη ομάδα των επτά σοφών.

    Σπ. Ρόκκος
    Κουά κα κα κα κα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή