Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Φαραντούρης στο POLITICAL για εκλογές, Κεφαλονιά Ιθάκη, και συμμετοχή του σε Κυβέρνηση

 

 
Συνέντευξη του καθηγητή Νικόλα Φαραντούρη φιλοξενεί η εφημερίδα POLITICAL Σαββατοκύριακο. Ο συμπατριώτης απαντά γιατί επέλεξε να είναι υποψήφιος στη Κεφαλονιά & Ιθάκη και όχι στο Επικρατείας, για τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα και το όραμα μξα Προοδευτικής Κυβέρνησης.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

 
Νέος, Καθηγητής Πανεπιστημίου, δικηγόρος, Σύμβουλος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: Τι σηματοδοτεί αυτή η βαθιά βουτιά στην πολιτική, σε περίοδο, που οι νέοι και επιτυχημένοι, κατά γενική ομολογία, αποφεύγουν την ανάμειξή τους με τα κοινά;
Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Πάντοτε με ενδιέφεραν τα κοινά. Τόν τε μηδὲν τῶνδε μετέχοντα οὐκ ἀπράγμονα, ἀλλ’ ἀχρεῖον νομίζομεν. Διότι αυτόν που δε μετέχει στα κοινά δεν τον θεωρούμε φιλήσυχο αλλά αχρείο, κατά του λόγια του Περικλή στον Επιτάφιο. Σήμερα αισθάνομαι ότι ήρθε η ώρα ακόμη πιο ενεργά. Παράλληλα εργάζομαι βιοποριστικά, όπως και οι περισσότεροι συμπολίτες μας και αναγνώστες σας. Και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς και σ’ ένα απαιτητικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον. Αλλά νομίζω ότι η επαγγελματική και προσωπική ζωή μπορεί να μπολιάσει όμορφα και δημιουργικά την ενασχόληση με τα κοινά και το αντίστροφο. Οι επαγγελματικές εμπειρίες, οι επιτυχίες και αποτυχίες μας, είναι οδηγός και τροφοδότης ιδεών και οράματος. Και τίποτε όμορφο δεν μπορεί να ξεκινήσει χωρίς όραμα κι ενθουσιασμού. Το ίδιος και η προσωπική μας ζωή. Συχνά ακούω ότι δεν πρέπει η προσωπική ζωή να εμπλέκεται με την πολιτική ή επαγγελματική δράση. Μα, μοιραία και αναπόδραστα εμπλέκεται και την επηρεάζει! Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση και ωραιότερη φιλοδοξία απ’ τη μοιρασιά δια της ενασχόλησης με τα κοινά του βίου πράγματα: Μοιρασιά εμπειριών, ιδεών, οραμάτων για τις επόμενες γενιές. Κάπως έτσι βλέπω την ανάμειξή μου με τα κοινά πέρα απ’ το επαγγελματικό και ακαδημαϊκό μου «καβούκι».
Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και όχι σε έναν άλλο πολιτικό χώρο;
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ο χώρος που εκφράζει πληρέστερα το πρόταγμα της κοινωνικής δικαιοσύνης σήμερα στην Ελλάδα. Ο χώρος που μπορεί να εκφράσει τούτο το αίτημα με δυναμισμό τόσο εντός των τειχών, στην χώρα μας, όσο και έξω απ’ αυτή, στην Ευρώπη, στη διεθνή αρένα για λογαριασμό της Ελλάδας και του ελληνικού λαού.
Ποιό είναι το όραμά σας για μια νέα διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και γενικά για τα πολιτικά πράγματα στην χώρα μας;

Με συνεπαίρνει ο ενθουσιασμός του νέου. Της νέας αρχής. Ο ενθουσιασμός μίας προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας μας με σοβαρότητα, ανιδιοτέλεια και δικαιοσύνη παντού. Σήμερα τούτο το αίτημα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Στους θεσμούς, στο κράτος, στην εκπαίδευση, στην κοινωνία, στον πολιτισμό. Επίκαιρο και επιτακτικό. Πόσο μεγάλο πισωγύρισμα η διαφθορά, οι πελατειακές σχέσεις, ο πολιτικός αμοραλισμός. Αλλά και πόσα ταμπού και ιδεοληψίες κατέρρευσαν μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης σχετικά την λειτουργία των «αγορών», την κατανομή των βαρών, το κοινωνικό κράτος, τα κοινωνικά αγαθά. Εμείς πιστεύαμε σε αυτά πολύ πριν την υγειονομική και ενεργειακή κρίση. Και σήμερα επαληθευόμαστε. Ήρθε λοιπόν η ώρα, χωρίς της δαμόκλειο σπάθη των μνημονίων και της επιτροπείας, να τα εφαρμόσουμε.
Στενός φίλος και σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα. Μπορεί μια πρότασή σας, μια ανάλυσή σας, μια επιχειρηματολογία σας να αλλάξει την γνώμη ενός εν δυνάμει πρωθυπουργού; Πως θα μου περιγράφατε τις σχέσεις σας;
Ο Αλέξης Τσίπρας ξέρει να ακούει. Βλέπει την Ελλάδα μέσα από τα μάτια του καθημερινού ανθρώπου, των παιδιών του, της διπλανής πόρτας. Είναι ρασιοναλιστής αλλά και οραματιστής. Έχει την εμπειρία της διακυβέρνησης του σκάφους στην πιο φουρτουνιασμένη περίοδο της νεότερης ιστορίας. Και συνάμα αλώβητο το όραμα μίας δίκαιης κοινωνίας. Κι όσοι έχουμε τη χαρά να συνομιλούμε μαζί του για τα δημόσια πράγματα, προτιμούμε να είμαστε χρήσιμοι παρά ευχάριστοι, κάτι το οποίο ο ίδιος πρώτος ζητά και επιδιώκει.
Όλα δείχνουν ότι θα πολιτευτείτε στην Κεφαλλονιά παρά τις αρχικές αναφορές στον τύπο για το ψηφοδέλτιο επικρατείας ή την περιφέρεια Αττικής. Ως μέλος του εθνικού κοινοβουλίου, πως αντιλαμβάνεστε τον ρόλο σας σε μία κυβέρνηση την οποία στηρίζετε ή ενδεχομένως και να συμμετέχετε σε σχέση με την τεχνοκρατική σας γνώση;
Ξεκινώ την απάντηση μου απ’ την Κεφαλονιά: Είναι η πατρίδα μου, οι παιδικές και εφηβικές μου εμπειρίες, οι νεανικές μου αναζητήσεις. Στη θάλασσα, στα ψαρέματα με τον πατέρα μου στην Ιθάκη, στις ορειβατικές εξορμήσεις, στις κεφαλονίτικες μελωδίες του επτανησιακού ιδιώματος. Σήμερα είναι η οικογενειακή μας αναφορά, οι δραστηριότητες των τριών παιδιών μας κι η μεγάλη αγάπη της γυναίκας μου. Και το δικό μου όραμα: Κεφαλονιά & Ιθάκη να αποτελέσουν μοντέλο ανάπτυξης για ολόκληρη την Ελλάδα.
Αναφορικά με την επόμενη μέρα: Για την ώρα ζω και απολαμβάνω τον πυρετό της προετοιμασίας για όλα: τις εκλογές, τις προκλήσεις, τον σχεδιασμό, τη στελέχωση. “Η ωραιότερη στιγμή στον έρωτα είναι όταν ανεβαίνεις τη σκάλα”, καταπώς λέγει ο Clemenceau.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου