Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

"Το Ιόνιο στο Μικροσκόπιο των Επιστημόνων"


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΑΠΟ  ΜΙΑ   ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ  ΚΟΝΤΕΣΙΝΑ!!!!
Το Ιόνιο, γνωστό για την πλούσια ιστορία του στην καταγραφή σεισμικών φαινομένων, αποτελεί τον τελευταίο καιρό το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τις έρευνες διεθνών επιστημόνων.
Συγκεκριμένα, ειδι...κοί από την Ιταλία, Γερμανία, Αλβανία, Κροατία και Μαυροβούνιο, ξεκίνησαν ήδη, από τις 20 Ιανουαρίου, τις πρώτες έρευνες προκειμένου να εξεταστεί η λιθόσφαιρα που εντοπίζεται στα βόρεια του Ιονίου πελάγους κι έτσι να εκτιμηθεί αποτελεσματικά η δυνατότητα καταγραφής σεισμών στην περιοχή.Δείτε περισσότερα

Στη μεγάλη αυτή προσπάθεια περιλαμβάνεται η αποστολή του γερμανικού πλοίου "RV Meteor", συνοδεία γεωφυσικών του Geomar (Κέντρου Ωκεάνιων Ερευνών Χέλμχολτς του Κιέλου), υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Χάιντρουν Κοπ, η οποία συντονίζει την εξέλιξη των ερευνών.

Η Αδριατική θεωρείται γενικά πολύ σεισμογόνος περιοχή, καθώς αρκετές τεκτονικές πλάκες συγκρούονται σ΄αυτήν.
Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει η ομόφωνη αποδοχή των επιστημόνων σχετικά με την ακριβή γεωμετρία των λιθοσφαιρικών πλακών κάτω από το βυθό της. Όπως δήλωσε η καθηγήτρια Κοπ:
"Ακόμα και σήμερα δεν έχουμε ακριβή αντίληψη για την έκταση των λιθοσφαιρικών πλακών στη Νότια Ευρώπη, μολονότι αυτή η γνώση αποτελεί κρίσιμο προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση του κινδύνου από φυσικές καταστροφές, όπως οι σεισμοί και τα τσουνάμι. Αν και η Αδριατική βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, γνωρίζουμε πολύ λίγα για την τεκτονική δομή της".

Στην Ιταλία επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας σε συνεργασία με ερευνητές από το Γερμανικό Κέντρο Γεωεπιστημονικών Ερευνών (GFZ), έχουν αναλάβει τις χερσαίες μετρήσεις και στις δύο πλευρές της Αδριατικής, τόσο στην ιταλική ενδοχώρα, όσο και στη Βαλκανική.
Επίσης, αναμένεται να εξεταστεί από το σκάφος Meteor και η υποθαλάσσια περιοχή, που σημειώθηκε ο μεγάλος σεισμός του 1979, ώστε να υπάρξουν ασφαλή και πιο λεπτομερή συμπεράσματα.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Βρε βρε βρε όψιμο ενδιαφέρον!!!!! Γιατί ορέ στη Γερμανία κάνει σεισμούς και σκιάζουνται, ή το καραβάκι που έρχεται κάνει ΣΕΙΣΜΙΚΑ???

    Τι κάαανει ΝΙΑΟΥΟΥΟΥΟΥ στα κεραμίδια?
    Ο Ρινόκερος!
    Θα το δεχθώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή