Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

ΣΥΜΠΗΓΑΔΕΣ ΤΗΣ ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΙΑΣ


ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ  
Οι Συμπληγάδες Πέτρες στην ελληνική μυθολογία φέρονταν ως δύο πολύ μεγάλοι βράχοι προ θαλάσσιου στενου (διαύλου), που ενώνονταν και αποχωρίζονταν συνεχώς, έτσι ώστε να ήταν αδύνατο το ασφαλές πέρασμα ενός πλοίου. Το πρώτο πλοίο που κατάφερε τελικά τον ασφαλή διάπλου ήταν το πλοίο «Αργώ» με τους Αργοναύτες, με τη βοήθεια της θεάς Ήρας, πιθανότατα αφού έχασε την πρύμνη του (κατ' άλλους την πλώρη του). Συγκεκριμένα, ο Φινέας συμβούλευσε να αφήσουν πρώτα ένα περιστέρι να περάσει ανάμεσα, όπως και έγινε. Οι βράχοι έκλεισαν πίσω από το περιστέρι, που έχασε μόνο κάποια φτερά της ουράς του, και όταν ξανάνοιξαν, η «Αργώ» πέρασε με τους Αργοναύτες να κωπηλατούν με όλη τους τη δύναμη. Από τότε, οι δύο βράχοι ακινητοποιήθηκαν.
Οι Συμπληγάδες ήταν γνωστές και ως «Πλαγκταί», «Κυανέαι», «Συνδρομάδες» και «Συνορμάδες». Οι Ρωμαίοι τις αποκαλούσαν cyaneae insulae. Ο Όμηρος τις συσχετίζει με τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, δηλαδή με τον Πορθμό της Μεσσήνης στη Σικελία. Ο Στράβων, ο Ηρόδοτος και οΕυριπίδης πίστευαν πως ήταν η είσοδος του Βοσπόρου από τον Εύξεινο Πόντο. Ο Πλίνιος, επαναλαμβάνοντας τις απόψεις των προηγουμένων, τις ταυτίζει με τις νήσους Φανάρι, και εξηγεί ότι «η ιστορία οφείλεται στο ότι χωρίζονται από πολύ μικρό διάστημα, ώστε από τους εισερχόμενους στη Μαύρη Θάλασσα που τους έβλεπαν καθέτως φαίνονταν δύο, και μετά, όταν η οπτική γωνία γινόταν λίγο πλάγια, εμφανίζονταν σαν να κινούνται και να ενώνονται σε ένα σώμα». Τέλος ο Λόρδος Βύρων τις αναφέρει ως «κυανές Συμπληγάδες» στις τελευταίες στροφές του ποιήματός του Childe Harold's Pilgrimage.

Ερμηνεία του μύθου [Επεξεργασία]

Ο παραπάνω μύθος των Συμπληγάδων, ούτε λίγο ούτε πολύ, φανερώνει πράγματι την αγωνία των πρώτων θαλασσοπόρων που άρχισαν να εκτελούν μεγάλους πλόες σε άγνωστες θάλασσες. Η όλη περιγραφή του μύθου παρουσιάζει σε όλο της το μεγαλείο αυτό το φαινόμενο που και σήμερα ακόμη αντιμετωπίζει οποιοδήποτε μικρό σκάφος που επιχειρεί διάπλου στενού διαύλου με κυματισμό. Ως γνωστό ένα μικρό σκάφος υπόκειται περισσότερο σε καταπονήσεις, έτσι κατά τον προνευστασμό (σκαμπανέβασμα) κάθε φορά που ανυψώνεται η πλώρη παύει και να υφίσταται (κατά πλώρα) οπτικό πεδίο θάλασσας. Στην επόμενη φάση λόγω του υφιστάμενου από πρύμνη κυματισμού η πλώρη στρέφει είτε δεξιά, είτε αριστερά με πλήρες οπτικό πεδίο της έναντι κάθε φορά παρακείμενης ακτής.
Αυτό έχει ως συνέπεια να εναλλάσσεται το οπτικό πεδίο της πλώρης με ξηρά - δίαυλο - ξηρά. Αυτό το μέχρι τότε "άγνωστο" φαινόμενο σε πρώτη εικόνα αντίληψης παρουσιάζεται ως να μετακινούνται οι βραχώδεις ακτές της εισόδου του διαύλου, πότε να κλείνουν και πότε ν΄ ανοίγουν αυτόν, και με ταχύτητα επανάληψης μετά από κάθε δεύτερο σκαμπανέβασμα. Οι Αργοναύτες προκειμένου τελικά ν΄ αντιληφθούν αν αυτό είναι πραγματικό και όχι οφθαλμαπάτη, (μη δυνάμενοι ν΄ αντιληφθούν ότι το σκάφος τους ήταν αυτό που έστρεφε κάθε φορά) άφησαν να πετάξει ένα περιστέρι το οποίο ναι μεν πέρασε τον στενό δίαυλο (που ασφαλώς υπήρχε) πλην όμως έχασε κάποια φτερά του. Το γεγονός αυτό αποκάλυψε ταυτόχρονα και την υφιστάμενη μεγάλη ένταση του ανέμου που παρατηρείται και σήμερα στους στενούς διαύλους και που οι ναυτικοί λένε ότι ο «άνεμος στα μπουγάζια σουρώνει» και θέλει προσοχή από παρατιμονιές. Έτσι οι Αργοναύτες επεχείρησαν και πέρασαν κωπηλατώντας "πάση δυνάμει". Και αφενός μεν εκείνοι απέκτησαν τη γνώση του ασφαλούς διάπλου, που απαιτεί σχετική ταχύτητα, οι δε συμπληγάδες έχασαν την μέχρι τότε δοξασία που τις περιέβαλε και ακινητοποιήθηκαν. Συνεπώς αυτός ο μύθος της ελληνικής μυθολογίας αποκαλύπτεται ως μια πρώιμη ναυτιλιακή παρατήρηση - οδηγία.
ΚΑΙ  ΜΙΑ  ΣΕ ΠΙΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΙΛ ΑΝΑΡΤΗΣΗ!!

Η Αργοναυτική εκστρατεία


1. Ο Φρίξος ,η Έλλη και το χρυσόμαλλο κριάρι 





Ο Φρίξος και η Έλλη ήταν παιδιά του Ορχομενού Αθάμα. Η μητέρα τους η Νεφέλη πέθανε κι ο Αθάμας παντρεύτηκε τηνΙνώ, που μισούσε τα δύο παιδιά. Γι'  αυτό σκέφτηκε ένα σχέδιο εναντίον τους, που είχε σαν αποτέλεσμα να πέσει πείνα  (λιμός) στην περιοχή. Επεισε τις γυναίκες της πόλης να ψήσουν τους σπόρους που επρόκειτο να σπείρουν για να μη φυτρώσουν.

Ο βασιλιάς Αθάμας έστειλε απεσταλμένους στο Μαντείο των Δελφών για να μα΄θουν την αιτία της πείνας. Η Ινώ τους πλήρωσε κι αυτοί είπαν στο βασιλιά ότι έπρεπε να θυσιάσει το γιο του Φρίξο.Όταν ο Αθάμας έβαλε το γιο του πάνω στο βωμό, η Νεφέλη έστειλε ένα χρυσόμαλλο κριάρι, που πήρε το Φρίξο και την Έλλη στη ράχη του και πέταξε για την Ανατολή. 

Καθώς περνούσαν πάνω από τη στενή θάλασσα ανάμεσα στη Θράκη και τη Μικρά Ασία, η Έλλη ζαλίστηκε, έπεσε και πνίγηκε. Από τότε η θάλασσα  αυτή ονομάστηκε Ελλήσποντος.

Ο Φρίξος συνέχισε λυπημένος το ταξίδι του κι έφτασε στηνΚολχίδα. Εκεί τον φιλοξένησε ο βασιλιάς Αιήτης



Ο Φρίξος θυσίασε το κτιάρι στο Δία και το χρυσόμαλλο δέρμα του ή δέρας, το χάρισε στο βασιλιά. 



Αυτός το κρέμασε σε μια βελανιδιά στο δάσος του Άρη κι έβαλε έναν ακοίμητο δράκο να το φυλάει. 




--------------------------------------------------------
2. Πελίας και Ιάσονας


Ο Αίσονας ήταν βασιλιάς της Ιωλκού. Ο αδερφός του ο Πελίαςτου άρπαξε το θρόνο. Ο αίσονας πήγε τότε το γιο του Ιάσοναστο Πήλιο, στον κένταυρο Χείρωνα για να τον προφυλάξει. 
Όταν ο Ιάσονας έγινε 20 χρονών, πήγε στη Ιωλκό για να πάρει το θρόνο από τον Πελία. 

Στο δρόμο για την Ιωλκό έχασε το ένα του σανδάλι καθώς περνούσε μια γριά από το ποτάμι. Η γρια ήταν η θεά Ήρα.
Όταν έφτασε στην Ιωλκό και τον είδε ο Πελίας με ένα σανδάλι τρόμαξε, γιατί ένας χρησμός του είχε πει να φοβάται το μονοσάνδαλο. 


Ο Πελίας  έκανε τάχα ότι χάρηκε που εμφανίστηκε έτσι ξαφνικά  ο Ιάσονας. Είπε στον Ιάσονα ότι θα του έδινε το θρόνο, αν  πρώτα του έφερνε  τοχρυσόμαλλο δέρας από την Κολχίδα. 





Ο Ιάσονας ανέθεσε στον τεχνίτη Άργο να φτιάξει ένα γερό καράβι, που το ονόμασεΑργώ





  

Τον Ιάσονα ήρθαν να βοηθήσουν 50 ήρωες από όλη την Ελλάδα, που ονομάστηκαν Αργοναύτες






Στη Θράκη ο μάντης Φινέας τους είπε ότι στο ταξίδι  τους θα συναντούσαν τις Συμπληγάδες πέτρες και τους φανέρωσε τον τρόπο να περάσουν ανάμεσά τους. 

----------------------------------------------------------------------------------------------




Οι Συμπληγάδες πέτρες ήταν δύο απόκρημνα βράχια το ένα απέναντι στο άλλο στο μέρος όπου ο Βόσπορος τέλειωνε κι άρχιζε ο Εύξεινος Πόντος. Οι πέτρες αυτές ανοιγόκλειναν, μια πλησίαζαν μεταξύ τους και μια απομακρύνονταν, με αποτέλεσμα να εμποδίζουν τα πλοία να περάσουν και να τα συντρίβουν.


Ο  Φινέας συμβούλευσε  τους Αργοναύτες  να αφήσουν πρώτα έναπεριστέρι να περάσει ανάμεσα, όπως και έγινε. Οι βράχοι έκλεισαν πίσω από το περιστέρι, που έχασε μόνο κάποια φτερά της ουράς του, και όταν ξανάνοιξαν, η «Αργώ» πέρασε με τους Αργοναύτες να κωπηλατούν με όλη τους τη δύναμη. Από τότε, οι δύο βράχοι ακινητοποιήθηκαν.

---------------------------------------------------------


Μια  σύγχρονη Αργώ

Μήκος 28,5 μέτρα , Πλάτος 4 μέτρα , Ύψος κήτους 2 μέτρα. Αριθμός κωπηλατών 50



Στο Βόλο κατασκευάστηκε η νέα Αργώ, ένα καράβι που θεωρείται πιστό  αντίγραφο της μυθικής και έκανε το ταξίδι των Αργοναυτών, ακολουθώντας πιστά τη διαδρομή τους. Οι 50 κωπηλάτες  ήταν από όλα τα κράτη της ευρώπης. 


3. Η Αργοναυτική εκστρατεία

Η Αργώ πέρασε λοιπόν από τις Συμπληγάδες πέτρες με τη βοήθεια της Ήρας κι έφτασε στην Κολχίδα. 
Ο βασιλιάς Αιήτης ζήτησε από τον Ιάσονα  να κάνει κάποιους  άθλους. Μετά υποσχέθηκε ότι θα του δώσει το χρυσόμαλλο δέρας.
Οι άθλοι του Ιάσονα
Έπρεπε να δέσει  μαζί δύο ταύρους με χάλκινα πόδια και πύρινη ανάσα και να οργώσει με αυτούς το χωράφι.
Να σπείρει δόντια δράκου και να σκοτώσει τους γίγαντες που θα φύτρωναν.  



Ο Ιάσονας με τη βοήθεια της μάγισσας Μήδειας, της κόρης του Αιήτη,  κατάφερε  να δέσει τους δύο ταύρους, να οργώσει το χωράφι και να σπείρει τα δόντια δράκου. ΄Τότε πετάχτηκαν από τη γη οπλισμένοι γίγαντες και τον κύκλωσαν. Ο Ιάσονας έριξε μια μεγάλη πέτρα ανάμεσά τους και τότε οι γίγαντες άρχισαν να χτυπιούνται μεταξύ τους μέχρι που σκοτώθηκαν όλοι.

Ο Αιήτης , όμως, δε σκόπευε να του δώσει το χρυσόμαλλο δέρας. Τότε ο Ιάσονας είπε στους Αργοναύτες να περιμένουν  στο πλοίο και μαζί με τον Ορφέα και τη Μήδεια πήγαν στο δάσος του Άρη όταν βράδιασε. 

Η Μήδεια έριξε ένα μαγικό υγρό στα μάτια του δράκου κι ο Ορφέας έπαιξε γλυκά τη λύρα του. Ο δράκος αποκοιμήθηκε κι ο Ιάσονας άρπαξε το δέρας. 
Έτρεξαν όλοι στην Αργώ κι έφυγαν από την Κολχίδα.
Όταν επέστρεψαν, ο Πελίας δεν κράτησε το λόγο του και δεν του έδωσε το θρόνο. 
Ο Ιάσονας παντρεύτηκε  τη Μήδεια  και πήγαν στην Κόρινθο. Όταν ο Ιάσονας γέρασε και βρισκόταν μια μέρα στην Αργώ, έπεσε ένα ξύλο από το κατάρτι και τον σκότωσε.
 Ο Δίας παρήγγειλε στον Ήφαιστο να κατασκευάσει ένα "ον" για να το χαρίσει στον Μίνωα, βασιλιά της Κρήτηςγια να προστατεέυει το νησί. Ο Ήφαιστος έφτιαξε τον Τάλω  από χαλκό. Για να του δώσει  ζωή,  του έβαλε μία φλέβα που ξεκινούσε από τον αυχένα και κατέληγε στους αστραγάλους. Εκεί έκλεινε με ένα χάλκινο καρφί. Μέσα στη φλέβα αυτή ο Ήφαιστος έβαλε τον "ιχώρ", το αίμα των αθανάτων. 
Μπορούμε να πούμε ότι ο Τάλως ήταν το πρώτο ρομπότ. Εξωτερικά έμοιαζε με άνθρωπο. αντίθετα σήμερα τα ρομπότ δεν έχουν μορφή ανθρώπου. 

Τάλως σήμαινε ήλιος




Η Αργοναυτική εκστρατεία 1 και 2 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου