Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

δραστηριότητες του ιστορικού Συλλόγου Προνησου,,

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ                                            
           ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΠΟΡΟΥ                
           « Ο   ΠΡΟΝΗΣΟΣ  »                                              Πόρος,  29/05/2014
   

     ΘΕΜΑ : « Ίδρυση  και  δραστηριότητες  του  Συλλόγου »


  


 ΓΙΑ  ΝΑ ΤΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ,, ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ,, ΠΟΥ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ  ,,ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΗΝ   ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ  ΔΡΑΣΗ
ΟΣΩΝ  ΜΟΧΘΗΣΑΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙ "ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ
ΦΩΤΟ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 30 ΧΡΟΝΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ, ΤΟ 2012  ΣΤΟ



    Ο  Πολιτιστικός  Σύλλογος  « Ο Πρόνησος » εδρεύει  στο  χωριό  Πόρος, ένα από τα τουριστικά θέρετρα της Κεφαλονιάς, που βρίσκεται νότιο-ανατολικά του νησιού και ανήκει  στη  Δημοτική  Ενότητα  Ελειού-Πρόννων  του  Δήμου  Κεφαλονιάς.    
  Ιδρύθηκε το 1982  από   κατοίκους του  χωριού  της  τότε  κοινότητας Πόρου, που σήμερα  ανέρχονται στους  950  περίπου μόνιμους  κατοίκους,   με σκοπό την ανάπτυξη του πολιτιστικού και μορφωτικού επιπέδου, καθώς την βελτίωση των κοινωνικών σχέσεων και των γενικών όρων της ζωής των μελών του συλλόγου αλλά και των κατοίκων της περιοχής,  να γίνει φορέας της συλλογικής και υπεύθυνης μελέτης των τοπικών κοινωνικών προβλημάτων, να κάνει τον καθένα κοινωνό της πολιτιστικής κληρονομιάς και δημιουργό ενός νεότερου τρόπου ζωής διατηρώντας  και αναδεικνύοντας  παράλληλα την πολιτιστική  κληρονομιά  του τόπου.
Δραστηριότητες του Συλλόγου:

       Μία από τις κύριες δραστηριότητες ήταν η  δημιουργία 
u Δανειστικής  Βιβλιοθήκης  όπου με αγορές αλλά με περισσότερες δωρεές διαφόρων κατηγοριών από βιβλία μπόρεσε και ξεκίνησε να  λειτουργεί με  κόπο και χρόνο από τα μέλη του Συλλόγου προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια και μάθηση στους κατοίκους και στα παιδιά.
     
u Τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών χορών σε  παιδιά   για   τα  ήθη και έθιμα,   αλλά και για την διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς  του τόπου. Αποτέλεσμα  οι  πολλές    και όμορφες  εμφανίσεις  εντός και εκτός  Κεφαλονιάς, κάνοντας γνωστούς τους Κεφαλλονίτικους αλλά και Επτανησιακούς χορούς στην Ελλάδα.   Σήμερα  υπάρχουν δύο  χορευτικά συγκροτήματα   από  παιδιά  του  γυμνασίου  έως  και  της  πρώτης  δημοτικού   και  επίσης   δύο  χορευτικά  ενηλίκων.

u  Ακόμα, με  την  Ίδρυση  της  40μελούς  Φιλαρμονικής   Πόρου   το 1990  από την τότε Κοινότητα   Πόρου,  ο Σύλλογος « ο Πρόνησος»  έχει  την  διαχείριση  και  έχει  προβεί  και  στην  αγορά   οργάνων  της  Φιλαρμονικής  στηρίζοντας  πάντα  τις   εκδηλώσεις  και  τις  παρουσίες  της  εντός  και  εκτός  Κεφαλονιάς,  όπως Πειραιά, Φιλοθέη , επίσκεψη  στην  ΕΡΤ και στο Μέγαρο  Μουσικής. Υπήρξε   και  επίσημη  πρόσκληση  από  Ουγγαρία  που  δυστυχώς  δεν   πραγματοποιήθηκε   λόγω   οικονομικών   δυσκολιών….
 Από  τον Μάιο 2014 η Φιλαρμονική του Πόρου πήρε και πάλι «σάρκα και οστά»  ύστερα από 15χρόνια  με τον ίδιο Αρχιμουσικό που την είχε δημιουργήσει τότε και την πλήρως στήριξη  του Συλλόγου.

u  Διάφορες  κοινωνικές  προσφορές  του  Συλλόγου  άλλοτε με χρηματικά  ποσά   σε  διάφορα  φιλανθρωπικά    Ιδρύματα  («Χαμόγελο  του παιδιού»,  «Unicef» , «ActionAid», Ορφανοτροφείο  Αργοστολίου)   και   άλλοτε  με  υλικά  αγαθά  σε  συνανθρώπους  και  συγχωριανούς  που  έχουν  ανάγκη.

1

u  Τράπεζα Αίματος  για  τα  άμεσα  αναγκαία  περιστατικά  των  κατοίκων.

u  Καθαριότητα   κοινόχρηστων  χώρων,  παραλιών  και  μονοπατιών.

u Η προετοιμασία και  η  διεκπεραίωση των εκδηλώσεων του καρναβαλιού με την λεγόμενη «Μάσκαρα» τις τρεις πρώτες Κυριακές της Αποκριάς, ή  όπως  έχει  καθιερωθεί τα τρία τελευταία  χρόνια το «Καρναβάλι  στον Πόρο» την  προτελευταία  Κυριακή  της  Αποκριάς  με την συμμετοχή  όλων  των  Πολιτιστικών Συλλόγων  της  ευρύτερης  περιοχής   και  του  Δήμου   Κεφαλονιάς (Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ.).
u Εκδηλώσεις  διαφόρων  θεατρικών παραστάσεων  και προβολών  ταινιών.

u Στολισμός  του χωριού με Χριστουγεννιάτικο Δέντρο – Φάτνη στην κεντρική πλατεία και  λαμπιόνια, δώρα  στα παιδιά των  σχολείων  Δημοτικού  & Νηπιαγωγείου.
u Δημιουργία  του  καθιερωμένου ετήσιου Ημερολογίου του Συλλόγου που μοιράζεται σε όλα τα σπίτια κάθε χρόνο με διαφορετικό φωτογραφικό ή  άλλο υλικό.
u Διάφορες εκδρομές  ημερήσιες  εντός  ή  εκτός Νομού.
u  Οργάνωση  και   παρουσίαση   Επετειακών  Εκδηλώσεων  (σεισμοί 1953 , 21η Μαϊου).
  
  Επίσης,    πραγματοποιούνται   διάφορες    χοροεσπερίδες  και  εκδηλώσεις   καθ’ όλη την διάρκεια του έτους:
u του Νέου Έτους (κοπή πίτας) που γίνεται στο Πολιτιστικό/Κοινοτικό Κτίριο Πόρου με χορό, εδέσματα από τις κυρίες του συλλόγου, παρουσίαση χορευτικών και
u Βραβεύσεις  των  μαθητών Αποφοίτων  Γ’ Λυκείου  Πάστρας  σε  Ανώτερες   σχολές. 

u  Γιορτή  αφιερωμένη  στην           Τρίτη  Ηλικία στο Πολιτιστικό/Κοινοτικό Κτίριο  Πόρου με χορό, εδέσματα με την συμμετοχή όλων των Πολ.Συλλόγων Δημ.Ενότητας Ελειού-Πρόννων, συνεργασία με ΟΚΑΠ και Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ.
u ο εορτασμός της  Πρωτομαγιάς  με  πολλά  λουλούδια, διαγωνισμό καλύτερου  Μάη και ζωντανή μουσική  στην  κεντρική πλατεία  Πόρου  και 
u   Μεταμορφώσεως  του  Σωτήρος (6 Αυγούστου) που  γιορτάζει η Εκκλησία του χωριού   και   διοργανώνεται   το  τοπικό  Πανηγύρι  από το  Σύλλογο  στην κεντρική πλατεία   Πόρου.


Όπως   προβλέπετε  από  το  Καταστατικό  του  Συλλόγου  (κεφ.3/ Αρθ.9)   οι  Εκλογές      και   το  7μελές  Διοικητικό  Συμβούλιο  που  προκύπτει   γίνονται   κάθε    χρόνο  κατά   την  Φθινοπωρινή   περίοδο.



ΜΕ   ΕΚΤΙΜΗΣΗ

                        
    Η  Πρόεδρος                                                         
 Γκιάφη   Φ.  Σταματία                                    


Ο  Γραμματέας 
Σιμωτάς   Νικ. Γεράσιμος





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου