ice bucket
Είναι μερικές φορές που μία παγκόσμια κίνηση, μια ενέργεια, μια φιλανθρωπία, μία ευκαιρία να δείξεις ποιος είσαι, μπορεί να σε αποθεώσει, αλλά μπορεί και να σε χαντακώσει. Θα συμπλεύσεις με το κύμα ; Θα γίνεις πρωτοπόρος ; Θα κάνεις ό,τι κάνουν και όλοι με τον κίνδυνο να σε πουν πρόβατο ; Θα το πας λίγο παραπέρα ή θα πας κόντρα, δίνοντας ουσιαστικά μια καινούργια διάσταση ;

Με αφορμή το ice bucket και τον ορυμαγδό του μπουγελώματος, πολύς κόσμος εκφράστηκε υπέρ ή κατά όλης αυτής της ενέργειας. Βέβαια, η αλήθεια είναι πως όλοι μας μάθαμε τι είναι το ALS. Πόσοι, όμως, μπήκαν να κάνουν κάποια δωρεά και πόσοι -Έλληνες celebrities και μη- ήθελαν απλά να κάνουν το κομμάτι τους; Πόσοι πολίτες όλου του κόσμου, το κατέκριναν, βάζοντας τη γνωστή φωτό με το διψασμένο παιδάκι από την Αφρική ; Ήταν λάθος ;
3.000 πεθαίνουν κάθε χρόνο από το ALS, αλλά εκατομμύρια πεθαίνουν από δίψα και πείνα, επίσης. Το θέμα είναι να… συγκρίνουμε ποια αιτία θανάτου είναι πιο σημαντική ή μήπως η ανθρώπινη ζωή μπαίνει στη ζυγαριά ; Η φιλανθρωπία δεν είναι μόδα αν και μπορεί με τη δύναμη της “μόδας” να πάρει σημαντικές διαστάσεις. Αλλά η “μόδα” είναι ευχή και κατάρα, γιατί όσο γρήγορα σε κάνει “in”, άλλο τόσο σε χώνει βαθιά στην κρεατομηχανή της και μετά σε πετάει σαν απόβλητο.
Δεν είδατε πόσος κόσμος -μέσω των social media- αποθέωσε, αλλά και έκραξε το ice bucket ; Είναι στην ανθρώπινη φύση να παίρνει κάτι έξυπνο και να το μετατρέπει σε γελοιότητα. Ο σκοπός, πάντως, εξυπηρετήθηκε, αφού όλος ο πλανήτης έμαθε τι είναι το ALS, ενώ συγκεντρώθηκαν και πάνω από 45 εκατομμύρια δολάρια για την έρευνα υπέρ της θεραπείας του. Χειροκρότησα την πρωτοβουλία προσωπικοτήτων όπως ο Zuckerberg, o Bill Gates, o Lebron James που έχουν τη δύναμη της παγκοσμιότητας και την δυνατότητα με μια τους “χαζομάρα” να κινητοποιήσουν χιλιάδες κόσμου.
Το είδαμε από τη JLO, τη Rihanna, τον Matt Damon (με νερό τουαλέτας), ήταν ανάγκη να το δούμε και από τους εγχώριους “star”; Θέλω να πω ότι τα 11 εκατομμύρια των Ελλήνων, δεν χρειάζονταν περισσότερη παρακίνηση. Τηλεόραση βλέπουν (και πολλή μάλιστα), στο ίντερνετ είναι όλη μέρα, συνεπώς το μήνυμα έφτασε από τον πομπό στον δέκτη. Το site του ALS είναι ανοικτό για όλους και ανάθεμα αν μπήκε κάποιος να κάνει μια δωρεά, επειδή κάπως χαζοειδώς -ή όχι- μπουγελώθηκε ο τάδε ή ο δείνα παρουσιαστής.
Το έκανε ο Bill Gates και δώρισε ένα σκασμό λεφτά. Εδώ εμείς τι κάναμε ; Απλά χαζομπουγελωθήκαμε μπας και μας παίξει κανένα κανάλι ή κανένα σάιτ ; Βεβαίως, για να μην είμαστε δογματικοί, ας μην τους κατηγορήσουμε όλους. Give them the benefit of the doubt, που λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι, οι οποίοι το ξεκίνησαν κιόλας.
«Το μπουγέλωμα έχει πλάκα, το ALS όμως, δεν έχει…».

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας είναι Διευθυντής του Peoplegreece.com