Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

"Ο πολιτισμος της Ελιας και του Λαδιου στην αρχαια Κρητη: Αρχαιολογικη τεκμηριωση"


ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΩΙ· 
Καλημερα Καλη Κυριακη, Απο Ορθοδοξη Ακαδημια Κρητης στο Κολυμπαρι. Λιγο πριν απο την παρουσιαση μου. "Ο πολιτισμος της Ελιας και του Λαδιου στην αρχαια Κρητη: Αρχαιολογικη τεκμηριωση", στη Γιορτη Ελιας και Λαδιου 2014


Η Γιορτή Ελιάς και Λαδιού 2014 έγινε το διήμερο 23-24 Αυγούστου στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι, δίπλα στην ιστορική Μονή Παναγίας Οδηγήτριας Γωνιάς. Οι ομιλίες έγιναν στο μεγάλο αμφιθέατρο, μια έκθεση φωτογραφιών με θέμα την ελιά και την παραδοσιακή ελαιοκομία, έκθεση ελαιοκομικών προϊόντων και βιβλίων έγινε στην μεγάλο προθάλαμο του. Οι ομιλητές φιλοξενηθήκαμε στα δωμάτια της ΟΑΚ στο παλιό κτίριο. Η δειγματοληψία και δοκιμή λαδιού καθώς και ο διαγωνισμός μαγειρικής έγιναν την Κυριακή στην αυλή ανάμεσα στα δυο κτίρια.
Οι ομιλίες του Σαββάτου είχαν θέματα:
- την καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή του Ελαιόλαδου σε όλο τον κόσμο σήμερα και τις προοπτικές.
- τη διασφάλιση της ποιότητας του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου και την προώθηση του στην εσωτερική αγορά.. 

-την ευεργετική επιδραση του λιόλαδου στην υγεία.
Μετά τις ομιλίες παρατέθηκε γεύμα με όλες τις νοστιμιές του Σεφ της ΟΑΚ.
Το απόγεμα επισκεφτήκαμε το Μουσείο Ελιάς και τη Μνημειακή Ελιά στις Βούβες
Η απογεματινή συνεδρίαση ηταν μια εισήγηση και ενα στρογγυλό τραπέζι με θέμα τους παράγοντες που επηρεάζουν τη διαμόρφωση της τιμής του λαδιού και τις δυνατότητες βελτιωσης του.
Ακόμη παρουσιάστηκε το βιβλίο του Κώστα Χαρτζουλάκη "Ακολουθώντας τα αποτυπώματα της ελιάς".
Το βράδυ πηγαμε σε κρητικο γλεντι στο χωριο Καρες οπου μας μοιρασαν μπουκαλακια λαδιου.
Την Κυριακή εγιναν δυο ομιλιες: η μια με θεμα την "ελια και το λιολαδο στη χριστιανικη θρησκευτικη παραδοση" και η δικη μου με θεμα τον "πολιτισμο της ελιας και του λαδιου στην αρχαια κρητη: αρχαιολογικη τεκμηρίωση".
Στη συνεχεια εγινε οργανοληπτικη αξιολογηση του εξαιρετικου παρθενου ελαιολαδου και επισκεψη σε μοναδες τυποποιησης λαδιου στο Δημο Πλατανια.
Το απογεμα εγινε ο διαγωνισμος μαγειρικης με εκλεκτα μαγεροψηματα και γλυκισματα, και το βραδυ ξανα σε κρητικο γλεντι στο χωριο Μωθιανα.
Τη Δευτερα την περασα στην Πολη των Χανιων, οπου οι συναδελφοι που ανακαπτουν με ενημερωσαν επιτοπου για τα ευρηματα της ανασκαφής.
Με ιδιατερη συγκινηση συναντησα τον Ερικο Χαλαγκερ της Ελληνοσουηδικης αποστολης που εργαζεται στη μινωικη Κυδωνια απο το 1971. Στις πρωτες ανασκαφες της δεκαετιας 1970-1979, ο πατερας μου Σπυρος ηταν αρχιτεχνιτης στις ανασκαφες αυτες και με ιδιατερη συγκινηση συνάντησα φιλους και μαθητές του και φιλους μου τωρα, τεχνιτες, που και αυτοι εχουν περασει τα 50 και ηπιαμε ενα κρασι στη μνημη του.
Το απογεμα με το φιλο και συναδελφο Μιχαλη Ανδριανακη, πηγαμε στο χωριο του στη Λιτσαρδα κοντα στο Βαμο, φαγαμε και ξεκουραστηκαμε τις 8.30 πηρα το λεωφορειο απο τις Βρυσες για το Ηρακλειο.

δειτε παλιες  ΜΟΥ   αναρήσεις με σχέση  ελιές!!!! (POROSNEWS)

(ΚΑΙ  ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΗΛΕΜΑΧΕΙΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ  PRIN 22 XRONIA   ΞΕΚΙΝΟΥΣΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΛΙΑ,, ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΑ,,,,   KAI  Η ΟΠΟΙΑ ΑΜΕΣΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ  (ΚΑΗΚΕ)  ,,( ισως και για ευνόητους λόγους)

Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2014


ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΙΚΩΝ ΕΛΙΩΝ

ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΩ ΓΙΑΤΙ ΛΑΤΡΕΥΩ ΤΗΝ ΕΛΙΑ....ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ....ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ ΤΙΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΕΣ ΔΗΛΑΔΗ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΑΙΝΟ????
World’s Oldest Olive Tree in Crete - GREECE
''3,500 and 4,000 years old'' — με το χρήστη Martha Simantiri και 2 ακόμη.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου