Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

ΩΡΑ ΓΙΑ ...ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ.


ΩΡΑ ΓΙΑ ...ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ.
Το μυστήριο με τα Κάκαβα, "περιπλέκεται" πολύ περισσότερο, αν αναλογισθούμε τα δύο ιερά (ένας ναός του Απόλλωνα δωρικού ρυθμού του 7ου αιώνα π.Χ και ένας ναός Ποσειδώνα) που βρίσκονται στην τοποθεσία Αη Γιώργης, (μεταξύ Σκάλας -Πόρου)στη ζώνη που περιβάλει η έκθεση του Κ. Γεωργόπουλου στην αφιέρωσή σας (ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣhttp://www.kostaspak.gr/?p=329)! Θέτοντας και αυτή τη παράμετρο, το παζλ του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου στον Αη Γιώργη, αρχίζει να απεικονόζει μια τεράστιας σημασίας και σπουδαιότητας "βυθισμένης" σήμερα πολιτείας, που έπαιζε σημαντικότατο ρόλο στην πριν καταβύθισής της εποχής. Αυτό που απομένει, είναι η Αρχαιολογική Υπηρεσία να σκύψει προσεκτικά πάνω από αυτό το μείζον θέμα!


  • Aggelos Spiliotis Ίσως και η μορφολογία, του θαλάσσιου χώρου, να λέει κάτι. Π.χ η θάλασσα στο Ρατζακλί είναι πολύ ρηχή, ενώ στην Σκάλα βαθαίνει πολύ, απότομα. Ο λόγος ίσως, να είναι αυτός. Στην περιοχή ανάμεσα Σκάλας και Πόρου, όπου υπάρχει βαθύς βυθός, ίσως λόγω σεισμού, να υπήρξε καταβύθιση της στεριάς, και γι' αυτό να υπάρχει αυτή η παράξενη μορφολογία. Πολύ βαθειά θάλασσα στην Σκάλα, πολύ ρηχή στο Ρατζακλί.
  • Gerasimos Valsamis Επίσης η λέξη ""πτολίεθρος" που χρησιμοποιεί ο ιστορικός Φραντζής και ο Τσιτσέλης, φανερώνει οχυρωματική ακρόπολη, προέρχεται από αποσπάσματα της Οδύσσειας, -όπου σε περιγραφή του Οδυσσέα ο Όμηρος τον αναφέρει και ως "πτολίεθρον" δηλ σε ελεύθερη μεταφορά ως εκπορθητή-. Είναι γνωστός στην περιοχή (στην εικόνα μας στην ένδειξη 3) ο λόφος σαν Παλαιόκαστρον, άρα εκεί θα υπήρχε και η ακρόπολις της "βυθισμένης πολιτείας". Στην εικόνα που ακολουθεί, στην ένδειξη 1 βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος στον άη Γιώργη με τους δύο ναούς του Απόλλωνα και του Ποσειδώνα) και με την ένδειξη 2, η βυθισμένη πόλη-λιμάνι της πολιτείας, που με το χρώμα κίτρινο και καφέ "επαναφέρουμε" λόγο τινά την εδαφολογική μορφή της περιοχής πριν την βύθισή της. Αναφέρω πόλη-λιμάνι, αφού όπως παρατηρούμε στην εδαφολογική "αναπαράσταση", είναι σαφή τα όρια υπήνεμων όρμων-λιμανιών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου