Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Ισως ο παλαιότερος χάρτης Κεφαλονιάς, από Σπύρο Ρόκκο.

Αυτός είναι ένας χάρτης πιθανόν της εποχής του αυτοκράτορα Αυγούστου, ή στη χειρότερη περίπτωση του 4ου – 5ου  αιώνα μ.χ. Το παλιότερο αντίγραφο που υπάρχει στη Βιέννη είναι του 1250 μ.χ. ελαφρά τροποποιημένο σε κάποιες ονομασίες μόνο.
Είναι ένα κομμάτι από ένα χάρτη που δείχνει τους δρόμους με χιλιομετρικές αποστάσεις που μπορεί να ακολουθήσει κανείς για να φτάσει από το Γιβραλτάρ μέχρι τη Μέση Ανατολή. Οι διαστάσεις του είναι 6,5 μέτρα μήκος και 34 πόντους πλάτος. Μια βαλίτζα ήθελε για να τον κουβαλάς χα χα.
Χαμηλά φαίνεται λίγο η Αφρική, από πάνω της Σικελία, από πάνω η Ιταλία, απέναντι (δεξιά) η τέως Γιουγκοσλαβία και άρτσι πελάου η Κεφαλονιά μας (Cephalonia). Εκείνο το μακρόστενο νησί από πάνω είναι η Κέρκυρα. Απέναντι ακριβώς και λίγο πιο πάνω  μπορεί να διακρίνει κανείς το Δυρράχιο (Uyrratio).
Η θάλασσα με τα νησόπουλα στη σειρά είναι η Αδριατική.
Πάνω στη Κεφαλονιά έχει ένα εικονίδιο  (σπιτάκι) που σημαίνει έπαυλη και κατ΄ επέκταση δυνατότητα φιλοξενίας ταξιδιωτών. Ίσως να υποδηλώνει την  εγκαθίδρυση των Λατίνων,  Γάϊου Αντωνίου κλπ. στο Ληξούρι. (Αυτό θέλει ψάξιμο περαιτέρω).
Πιστεύω ότι είναι η πιο παλιά χαρτογράφηση της Κεφαλονιάς.
                             

Ρόκκος Σπύρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου