φωτο από
το άλμπουμ του χρήστη fotisfamily.
Λέτε να μπορω να τα παντρεψω?
Το αστέρι του Βορρά
Ο Ήλιος της Βεργίνας (αλλιώς "Αστέρι της Βεργίνας") είναι ένα σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τους Αρχαίους Έλληνες. Αν και ο Ηλιος της Βεργίνας είναι ένα σύμβολο Πανελλήνιο, έγινε διάσημος λόγω των Μακεδόνων, οι οποίοι το χρησιμοποιούν ως σύμβολο της δυναστείας Αργεαδών στο Βασίλειο της Μακεδονίας.
Το Ελληνικό Αρχείο σας παραθέτει όλα τα στοιχεία και τις εικόνες, που δείχνουν την ιστορία και την σημασία αυτού του σημαντικού συμβόλου, στην Αρχαία Ελλάδα.
Ο τυπικός Ήλιος της Βεργίνας, αποτελείται απο 16 ακτίνες. Μπορούμε επίσης να τον δούμε και με 12 ή ακόμα και 8 ακτίνες του Ήλιου. Ο Ήλιος με τις δεκαέξι ακτίνες αντιπροσωπεύει τα εξής: Οι 4 ακτίνες αντιπροσωπεύουν τα 4 στοιχεία της φύσης, ΓΗ - ΘΑΛΑΣΣΑ - ΦΩΤΙΑ - ΑΕΡΑΣ και οι υπόλοιπες 12 ακτίνες αντιπροσωπεύουν τους 12 Θεούς του Ολύμπου.
(Δείτε την χαρακτηριστική εικόνα αριστερά, που επεξηγεί τις ονομασίες των 16 ακτίνων.)
Για γδες μπας και έκαμες κάνα λάθος πάλε, γιατί έδεκει στο αστέρι του Βορρά από συνήθεια με έβαλες απά στο Σορόκο δηλαδής Σιορ Ρόκο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι έδεκεις στο Μαΐστρο που μας βγάνει τη Παναγία ανάλαιμα έβαλες τη θεά τση ειρήνης με το λιόκλαρο.
Άσε που στο ξεροβόρι με τα χιόνια στο ένα, σου βγαίνουνε καύσωνες στο άλλο.
Άμα γυρίσεις τούμπα το αστέρι τση Βεργίνας κάποια άκρια βγαίνει πάντως και κανόνισε να φυσάει Σιρόκος και να τόνε έχεις κάμει Μαΐστρο!
Να μου πείς με τόσες «μαϊμουδιές» που βλέπουμε τελευταία γύρω σιγά το πράμα.
Χουά χα χα χα χα χα χα χα χα.
ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΧΩ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ,,ΟΠΟΤΕ ΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑΙΡΙΑΖΕ ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΒΕΡΓΙΝΑΣ,,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΩ-ΦΤΙΑΞΩ ΔΙΠΛΑ ,ΚΑΠΩς ΘΑ ΤΑ ΠΑΝΤΡΕΨΩ,,ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΕΡΘΕΙ ΕΠΝΕΥΣΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟρέ φίλε τσάμπα κουράζεσαι με εφκείο το ανεμολόγιο, πάνε αυτά πλέον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτροφόμετρο πρέπει να φκιάκεις για να μετράς πόσες στροφές θα παίρνει η Κεφαλονιά με τσού 600ους έλικες που διάβασα πως θα τσή βάλουνε!!
Κάκα κα κα κα κα .
Βέβαια μπορείς να συνδυάσεις το ανεμολόγιο με τα στροφόμετρο ώστε ανάλογα τη στροφή να στρίβει μαζί και το ανεμολόγιο δείχνοντας σωστό προσανατολισμό, αλλά αυτό δε ξέρω πως θα το πετύχεις.
Χουά χα χα χα χα χα χα χα.
ΜΟΥ ΜΠΗΞΕ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟς ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΚΚΟΡΑ, (ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗ) ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΕΡΙΔΩΝ, ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ,,ΚΑΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ,,, ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΚΙΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΤΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗς ΚΑΛΥΨΩς ΗΤΑΝ Η ΓΑΥΔΟς,,ΤΑΧΑΡΜΑ ΤΑ ΚΑΝΑΜΕ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΕ!! (ΕΒΑΛΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΑΣΣΟ,,ΑΝ ΠΡΟΣΕΞΕς ΣΕ ΠΟΡΟΣΒΡΕςς ,, ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΝΑΣΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΝΗΣΟ,ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΟ ΑΞΙΧΝΙΑΣΩ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΚΑΚΑΚΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΝ ΠΡΟΣΕΞΕς (ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟ ΜΕΡΙΚΕς ΦΟΡΕς) ΚΑΙ ΦΚΙΟ ΤΟ ΡΗΜΑΔΙ ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΣΙ ΒΕΡΓΙΝΑς ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΕΝΤΙΟΥΜ ΛΕΕΙ ΕΔΕΚΕΙ ΤΟ ΒΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΑΡΗς, ΣΤΟ ΑΝΕΜΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ ΤΟ ΒΓΑΖΕΙ ΣΙΟΡ-ΡΟΚΟ, ΛΕς ΝΑ ΥΠΟΝΟΕΙ ΚΑΤΙ? ΑΚΑΚΑΚΑΚΑΚΑΚΑΚΑΚΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάπου έχω διαβάσει μια αρχαία νομίζω θεωρεία (μπορεί να είναι και αρχαίο έργο), ότι η Καλυψώ τον έστειλε με εμπορικό πλοίο στην Κρήτη στον Διομήδη και από εκεί με τον ίδιο τρόπο επήε τσου Φαίακες από αυτή την ιστορία θα τα είπανε αυτά περί Γαύδου στο συνέδριο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ κλέψας του κλέψαντος δηλαδής!
Βάζει μάλιστα την Κίρκη αδερφή τση Καλυψώς που ο Οδυσσέας τα έφκιακε και με τση δύο και τσι παράτησε με ένα γιό τη κάθε μία. Μεγάλη λουμπίνα ο δικός μας και αυτός που τα έγραψε βέβαια!!
Με εφκειό το αστέρι τση Βεργίνας και τσού θεούς ορέ μπας και μου έχεις κάμει καμιά μαλαγανιά? Θα το ψάξω.
Χουά χα χα χα χα χα χα χα
η γαυδος εχει θεμα το αστερι της Αρκτου,,δεν μπορει να του ειπε να το βαζει στα αριστερα του ,,γιατι θα πηγαινε ντουγρου για Κυπρο (ρε μπας και την πάτησε,, και βρεθυκε στην Σχερια =Κυπρος
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαντάζομαι το γέλιο που θα έριξε ο κ. Βασιλάκης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πώς να δυσαρεστήσει τσού σύντεκνους?
Κα κα κα κα.
Φίλε Άρη σε εφάανε τα δέλτα (Δ), στον Ιδομενέα της Κρήτης λοιπόν όχι Διομήδη, χα χα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τον πήγανε Φοίνικες έμποροι μετά τη Σκύλα και τη Χάρυβδη ολοτσίτσιδο ο οποίος τον έστειλε στη Κέρκυρα (Φαίακες) με στρατό που αφού του πρόστεσε και άλλους ο Αλκίνος, έκαμε ντού και ξέκαμε τους μνηστήρες.
Την Κίρκη και την Καλυψώ της θεωρεί πράγματικά αδελφές ως κόρες του Άτλαντα τα υπόλοιπα σωστά και άμα σφαχτούμε εγώ κι ο Γιώργης γράψε μας.
Χα χα χα.
με βαση την οδηγεια καλυψως ,,γνωριζε οτι με τα σημερινα σημεια οριζοντα η Ωγυγεια ειναι Δυτικα της Ιθάκης και του ειπε να εχει το αστερι της Αρκτου αριστερα του.Το προβλημα ομως ειναι οτι οταν εισαι σε μια σχεδία που βασικά σε πάει ο αερας ,,τι δεξια και αριστερα, οπου φυσαει σε παει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήαρκτος
ΑπάντησηΔιαγραφήπου κι Άμαξα τη λένε, που μόνο αυτή δε λούζεται στου ωκεανού το κύμα
Η Αρκτική περιοχή της Γης ονομάσθηκε έτσι από το γεγονός ότι οι Άρκτοι εκεί φαίνονται όλη την πολική νύκτα να περιφέρονται γύρω από το ζενίθ. Στη συνέχεια, η αντιδιαμετρική περιοχή ονομάσθηκε Ανταρκτική ή Ανταρκτίδα.
Η Κίρκη ζούσε στο νησί στο οποίο ήταν βασίλισσα, την Αιαία και μεταμόρφωνε τους εχθρούς της ή όσους την προσέβαλαν σε ζώα με τη χρήση μαγικών ποτών, καθώς γνώριζε πολλά για τα βότανα και τη φαρμακευτική τους επίδραση.υφαίνει σε έναν τεράστιο αργαλειό. Σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Οδυσσέα, τριγύρω υπήρχαν λιοντάρια και λύκοι, φαρμακωμένα θύματα της μαγείας της, που δεν ήταν επικίνδυνα για όσους επισκέπτονταν το μέρος.Προς το τέλος του έργου του Θεογονία[1] ο Ησίοδος γράφει ότι η Κίρκη γέννησε τρία παιδιά από τον Οδυσσέα: τον Άγριο, τον Λατίνο και τον Τηλέγονο. Τα δύο τελευταία, όταν μεγάλωσαν, βασίλευσαν επί των Τυρρηνών ή των Ετρούσκων. Μεταγενέστεροι ποιητές όμως κάνουν λόγο μόνο για τον Τηλέγονο. Μόλις ο Τηλέγονος μεγάλωσε, η μητέρα του τον απέστειλε να βρει τον Οδυσσέα, που στο μεταξύ είχε επιστρέψει από καιρό στην Ιθάκη, αλλά όταν έφθασε εκεί, σκότωσε κατά λάθος τον πατέρα του. Επέστρεψε με το σώμα του Οδυσσέα στην Αιαία, φέρνοντας μαζί του τη χήρα του Πηνελόπη και τον Τηλέμαχο. Εκεί, η Κίρκη τους έκανε αθάνατους και παντρεύτηκε τον Τηλέμαχο, ενώ ο Τηλέγονος νυμφεύθηκε την Πηνελόπη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς (1.72.5) αναφέρει τον ιστορικό Ξεναγόρα να υποστηρίζει ότι τα παιδιά του Οδυσσέα και της Κίρκης ήταν οι Ρώμος, Αντείας και Αρδείας, που ίδρυσαν αντιστοίχως τις πόλεις Ρώμη, Άντιο και Αρδέα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Κίρκη αναφέρεται σε αρχαία παράδοση ότι εξάγνισε τους Αργοναύτες για τον θάνατο του Αψύρτου. Σε μεταγενέστερους μύθους, η Κίρκη φέρεται να μεταμόρφωσε τον Πίκο σε δρυοκολάπτη επειδή αρνήθηκε τον έρωτά της και τη Σκύλλα σε τέρας όταν ο Γλαύκος, τον οποίο αγαπούσε η Κίρκη, διακήρυξε τον αθάνατο έρωτά του για τη Σκύλλα.
Επιπλέον, η Κίρκη φέρεται να είχε μία κόρη, την Αίγα.
τωρα το ονομα του νησιου της Κιρκης!! νατη παλι η Αργοναυτικη στην μεση
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν ο Ιάσονας, με την βοήθεια της Μήδειας έκλεψε το Χρυσόμαλλο δέρας, ο Αιήτης τους καταδίωκε. Τέλος, για να αργοπορήσει ο πατέρας της, η Μήδεια σκότωσε τον Άψυρτο, έκοψε το σώμα του και έριχνε τα μέλη του στην θάλασσα. Ο Αιήτης τότε σταμάτησε την καταδίωξη για να μαζέψει τα κομμάτια του νεκρού Άψυρτου
τωρα κατα το σεναριο αργοναυτικης,,στο γυρισμο οι αργοναυτες πιθανον γυρισαν μεσω Δουναβη,, και βγηκαν ή Αδριατικη, ή μετά την Ιταλια, οποτε ετσι μας βγαινει το οτι πέρασαν και απο Κρήτη με το "ρομποτοειδες" ταλος
ΑπάντησηΔιαγραφήειναι παρα πολλα κοματια το παζλ,,και ειμαστε στην αρχη ακομη μου φαινετε
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι λιγο αναλυση σε ηλιο βεργινας,,το πανω το δικο μας (Βορρας)στον ηλιο, ειναι το Πυρ,, ή ο Ηλιος,, το κατω δικο μας (νοτος) στον ηλιο βεργινας η Γη,, (το εσωτερικο της), το δεξια=Ανατολη, για τους αρχαιους ο ωκεανος και Αριστερα η Δυση, για τους αρχαιους ο αερας
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Ζέφυρος στην ελληνική μυθολογία ήταν προσωποποίηση του δυτικού ανέμου (Πουνέντε),
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Λεβάντες, στην αρχαία ελληνική γνωστός ως ο τοπικός άνεμος Απηλιώτης, πρόκειται για ανατολικό άνεμο που πνέει στη δυτική Μεσόγειο θάλασσα και στη βόρεια Γαλλία.
Ο όρος λεβάντες προέρχεται από την ισπανική λέξη levante που σημαίνει ανατολή. Η άλλη του ονομασία, απηλιώτης είναι ελληνική, και προέρχεται από τις λέξεις από και ήλιος, δηλαδή ο άνεμος που φυσάει από εκεί που βγαίνει ο ήλιος, την ανατολή.
Η όστρια είναι ο νότιος άνεμος, ο οποίος κατά τη ναυτική παράδοση της Μεσογείου φαινομενικά πνέει από τις ακτές της βόρειας Αφρικής
Η Τραμουντάνα είναι το κλασικό όνομα που δίνουν οι ναυτικοί της Μεσογείου στον Βόρειο άνεμο. Προέρχεται από το λατινικό trans-montanus, που σημαίνει ο «ύπερθεν των ορέων» (ή σε ελεύθερη απόδοση ο «βουνίσιος»), σε σχέση με την οροσειρά των Άλπεων που για τους Λατίνους σημάδευε τον Βορρά.
Στην Καταλονία, τη Μαγιόρκα και σε μερικές περιοχές της νότιας Γαλλίας ο όρος υπονοεί και τον Βορειοανατολικό άνεμο[1].
Στα Ιταλικά, tramontana ονομάζεται επίσης και «το αστέρι πάνω από τα βουνά», δηλαδή ο Πολικός Αστέρας.
Στα Γαλλικά και Ιταλικά, η έκφραση «έχασα την τραμουντάνα» σημαίνει «έχασα τον προσανατολισμό μου», «έχασα το μπούσουλα» (μπούσουλας = πυξίδα).